Στο φως στοιχεία για την «Πατριωτική Πολιτοφυλακή»

Επικεφαλής της οργάνωσης «Πατριωτική Πολιτοφυλακή» στον νομό Ρεθύμνου είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο 40χρονος που συνελήφθη το πρωί της Τρίτης από αστυνομικούς της Ασφάλειας, κατηγορούμενος για παράνομη οπλοκατοχή. Στο σπίτι του βρέθηκαν όπλα, πολεμοφόδια, κοντάρια με σημαίες, καθώς και έντυπο υλικό της Χρυσής Αυγής. Χθες, οδηγήθηκε ενώπιον του εισαγγελέα και εν συνεχεία αφέθηκε ελεύθερος, αφού πρώτα ορίστηκε τακτική δικάσιμος.

Η «Πατριωτική Πολιτοφυλακή» είχε και στο παρελθόν απασχολήσει την επικαιρότητα, ενώ μετά δημοσιεύματα στον Τύπο είχε ζητηθεί από την υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας να διεξαγάγει έρευνα για την οργάνωση. Ενδιαφέρον παρουσιάζει απόσπασμα κειμένου, που φέρει τη «σφραγίδα» της «Πατριωτικής Πολιτοφυλακής», και αναφέρει: «Δεν έχουμε καμία σχέση με τη Χρυσή Αυγή ούτε με κανένα πολιτικό κόμμα. Η Χρυσή Αυγή είναι ένα νόμιμο πολιτικό κόμμα, εκλεγμένο από τον ελληνικό λαό και διάγει έναν εθνικό αγώνα στο Κοινοβούλιο. Εχουμε κάποιες κοινές ιδεολογικές καταβολές, αλλά οι δρόμοι μας δεν τέμνονται πουθενά, γιατί εμείς είμαστε απλώς ένα νόμιμο εκπαιδευτικό κίνημα».

Στο ίδιο κείμενο επισημαίνεται ότι «η “Πατριωτική Πολιτοφυλακή” έχει προσελκύσει εκατοντάδες Ελληνες να εγγραφούν ως μέλη της, έχει πέντε υποοργανώσεις σε Λάρισα, Ιωάννινα, Ρόδο, Ηράκλειο και Ναύπακτο, ενώ κάποιες άλλες είναι υπό σύσταση». Στο σπίτι του 40χρονου βρέθηκαν μεταξύ άλλων ένα αεροβόλο τυφέκιο εκτόξευσης σφαιριδίων, τύπου Μ 16, καθώς και ένα αεροβόλο πιστόλι εκτόξευσης σφαιριδίων. Πάντως, η κατοχή των συγκεκριμένων αεροβόλων όπλων δεν διώκεται ποινικά, σύμφωνα με όσα προβλέπει η ελληνική νομοθεσία (ν. 2168/1933). Πέραν των δύο αεροβόλων όπλων, στο σπίτι του 40χρονου στο Ρέθυμνο βρέθηκαν ακόμα 9 φυσίγγια πυροβόλου όπλου, πτυσσόμενο μαχαίρι και 18 ξύλινα κοντάρια.

Στον εισαγγελέα, στο μεταξύ, οδηγήθηκε χθες ο 45χρονος αστυνομικός, πρώην φρουρός του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας της Χρυσής Αυγής Κώστα Μπαρμπαρούση. Κατηγορείται για παράνομη οπλοκατοχή, καθώς σε αιφνιδιαστικό έλεγχο στα γραφεία της Χ.Α. στο Αγρίνιο βρέθηκαν φυσίγγια που ανήκουν στον 45χρονο. Τα πυρομαχικά, όπως και τμήματα της αστυνομικής εξάρτυσης του 45χρονου (κράνος, πηλήκιο, καλαμίδες), ήταν κρυμμένα μέσα σε μπαγκαζιέρα στο πατάρι των γραφείων της οργάνωσης. Μέχρι αργά χθες το μεσημέρι ο 45χρονος παρέμενε στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αγρινίου.

Υπενθυμίζεται ότι ο συγκεκριμένος αστυνομικός βρίσκεται από τον Σεπτέμβριο του 2012 σε διαθεσιμότητα διότι είχε συμμετάσχει σε επεισόδια που είχαν προκαλέσει τα μέλη της Χρυσής Αυγής σε λαϊκή αγορά του Μεσολογγίου. Η έρευνα στα γραφεία της τοπικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής έγινε παρουσία του ίδιου του αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Αγρινίου. Τα ξύλινα κοντάρια, οι ασπίδες και το μικρό τσεκούρι που βρέθηκαν στο εσωτερικό των γραφείων κρίθηκε ότι δεν συνιστούν παράβαση του νόμου περί όπλων. Γι’ αυτό δεν ασκήθηκε δίωξη στους επικεφαλής της τοπικής Τ.Ο. της Χρυσής Αυγής.
Πηγή: Του Γιάννη Σουλιώτη - H Καθημερινή