Ριζικές αλλαγές στην ΕΛ.ΑΣ εν μέσω εσωτερικής έρευνας για κάλυψη σε ενέργειες της ΧΑ

Στην αντικατάσταση επτά αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας, μεταξύ των οποίων και ανώτατων στελεχών του σώματος, προχώρησε τη Δευτέρα η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ, στον απόηχο της εντολής του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νίκου Δένδια, για διερεύνηση από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων των καταγγελιών που κάνουν λόγο για αστυνομική κάλυψη παράνομων πράξεων μελών και στελεχών της Χρυσής Αυγής.

Παράλληλα, θα διερευνηθούν καταγγελίες για συμμετοχή αστυνομικών στη δράση αλλά και την εκπαίδευση χρυσαυγιτών.

«Ο Αρχηγός του Σώματος μετέφερε στον επικεφαλής της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων τη βούληση του κ. Υπουργού να μην υπάρξει οιαδήποτε σκιά στο Σώμα», σημειώνει χαρακτηριστικά η σχετική ανακοίνωση της Αστυνομίας.

Συγκεκριμένα, «προκειμένου να διασφαλιστεί κατά απόλυτο τρόπο η αντικειμενικότητα στην έρευνα της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων, αντικαθίστανται και μετακινούνται σε άλλες υπηρεσίες»:

  • Υποστράτηγος, Προϊστάμενος του Κλάδου Ασφάλειας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας
  • Οι Αστυνομικός Διευθυντής, Διοικητής και Αστυνομικός Υποδιευθυντής, Υποδιοικητής της Ε.Κ.Α.Μ
  • Ο Αστυνομικός Διευθυντής, Προϊστάμενος της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής
  • Ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής, Προϊστάμενος του Τμήματος Όπλων και Εκρηκτικών της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής
  • Ο επικεφαλής της διμοιρίας της Υ.Α.Τ. στο Κερατσίνι, τα μέλη της οποίας φέρονται σύμφωνα με φωτογραφίες και καταγγελίες να βρίσκονται δίπλα σε άτομα, τα οποία πετούν πέτρες κατά τη διάρκεια των επεισοδίων της 18/9/2013, χωρίς να τα παρεμποδίζουν και να τα συλλαμβάνουν
  • Ο Αστυνόμος, Διοικητής της Ομάδας Δ.ΕΛ.Τ.Α.
  • Ο Αστυνόμος, Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Νίκαιας.

Εν τω μεταξύ, την παραίτησή τους υπέβαλαν δύο ανώτατα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, μετά τις ραγδαίες εξελίξεις με τη Χρυσή Αυγή.

Πρόκειται για τον Γιάννη Δικόπουλο, Γενικό Επιθεωρητή Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος, στον οποίο καταλογίσθηκαν παραλείψεις για έκτροπα στο Μελιγαλά, και τον υποστράτηγο Απόστολο Κασκάνη, Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδος, με αφορμή τα έκτροπα στη Χαλκίδα την περασμένη Παρασκευή.
Επίσης στη Χαλκίδα, τέθηκαν σε διαθεσιμότητα οι διοικητές των τμημάτων ασφάλειας και τάξης, καθώς και ο αξιωματικός υπηρεσίας, για παραλείψεις στην υπηρεσία, καθώς δεν ενημέρωσαν, ως όφειλαν, ότι συνέλαβαν χρυσαυγίτες με κονταριά ρόπαλα και κράνη.
Πηγή: Δημήτρης Καραστεφανής, Newsdesk ΣΚΑΪ