Τρεις «εκ των έσω» θα αποκαλύψουν τη δράση τους

Της Ιωαννας Μανδρου

Τρία πρώην μέλη της Χρυσής Αυγής έχουν διαμηνύσει την πρόθεσή τους στις αρχές να μιλήσουν για την παραστρατιωτικού τύπου δράση ομάδων της οργάνωσης και να αποκαλύψουν με λεπτομέρειες επιθέσεις κατά μεταναστών και άλλων ατόμων που είχαν στοχοποιηθεί για διάφορους λόγους. Και τα τρία πρώην μέλη φέρονται αποφασισμένα να δώσουν διευθύνσεις και ονόματα για την έκνομη δράση ομάδων της Χρυσής Αυγής και αναμένεται να καταθέσουν ενόρκως στο πλαίσιο της μεγάλης εισαγγελικής έρευνας που έχει ήδη δρομολογηθεί σε υψηλότατο δικαστικό επίπεδο.

Την πρόθεσή τους, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», έχουν καταστήσει γνωστή στις αρμόδιες αρχές και οι εξελίξεις είναι πλέον καταιγιστικές μετά την αποστολή στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Ν. Δένδια όλων των φακέλων που εκκρεμούν για διάφορα εγκλήματα από ομάδες της Χρυσής Αυγής. Και οι τρεις -μεταξύ των οποίων και ο πρώτος που δημόσια μέσω του Τύπου αποφάσισε να μιλήσει- «προαναγγέλλουν» ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για τη δράση «Ταγμάτων Εφόδου» της Χρυσής Αυγής που δρούσαν σε εκκαθαριστικές επιχειρήσεις κατά μεταναστών, διαφόρων πολιτών που είχαν στοχοποιηθεί για πολιτικούς λόγους και για άγριες συμπλοκές με ομάδες του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Οι «εκ των έσω» αποκαλύψεις της Χρυσής Αυγής ενώπιον της Δικαιοσύνης αναμένεται να οδηγήσουν σε ραγδαίες εξελίξεις και να φέρουν αντιμέτωπους ακόμα και βουλευτές του κόμματος, αλλά και μέλη και στελέχη του με κακουργήματα και κυρίως εκείνο της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ανώτατων δικαστικών πηγών στην «Κ», οι έρευνες της Εισαγγελίας που θα καλύπτουν σε πανελλαδική έκταση την παράνομη δράση της Χρυσής Αυγής, μπορεί σύντομα να οδηγήσουν στις φυλακές υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος. Hδη βουλευτές της κινδυνεύουν να βρεθούν κατηγορούμενοι για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης. Η σοβαρότητα των καταγγελλόμενων περιστατικών που καταφθάνουν ήδη από πολλές πηγές στις δικαστικές αρχές, αλλά και οι φάκελοι Δένδια που βρίσκονται στα χέρια της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ευτέρπης Κουτζαμάνη, ερευνώνται σε υψηλότατο δικαστικό επίπεδο. Τις έρευνες συντονίζει η ίδια η εισαγγελέας, η οποία τις προσεχείς ημέρες αναμένεται να αναθέσει σε ανώτατο εισαγγελικό λειτουργό, αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου ή εισαγγελέα εφετών, το βαρύ φορτίο του χειρισμού των αποκαλύψεων.

Καθοριστικής σημασίας για τις ραγδαίες εξελίξεις στην ποινική αντιμετώπιση της έκνομης δράσης της Χρυσής Αυγής υπήρξε η κίνηση του κ. Ν. Δένδια να αποστείλει όλους τους φακέλους στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, όπου πλέον μελετάται η απόδοση σε εμπλεκομένους του αδικήματος της σύστασης της εγκληματικής οργάνωσης.
Πηγή: Αναδημοσίευση από την «Καθημερινή της Κυριακής»