Κλείσιμο

Στο ΣτΕ τρεις «μαυρισμένες» εταιρείες online τυχερών παιχνιδιών

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν τρεις αλλοδαπές εταιρείες με έδρα το Λονδίνο και το Γιβραλτάρ, όπως και η διευθύντρια μιας εξ αυτών, ζητώντας να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές, παράνομες και αντίθετες στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία οι αποφάσεις της Επιτροπής Εποπτείας Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) με τις οποίες ρυθμίστηκαν θέματα επιβολής διοικητικών κυρώσεων σε παρόχους υπηρεσιών τυχερών παιγνίων μέσω διαδικτύου.

Με τις αποφάσεις αυτές, οι επίμαχες εταιρείες εντάχθηκαν σε «μαύρη λίστα» (blacklist) σάιτ που παρέχουν υπηρεσίες τυχερών παιγνίων μέσω διαδικτύου.

Η υπαγωγή των εταιρειών στη «μαύρη λίστα», έχει ως αποτέλεσμα οι παίκτες του τζόγου να μην μπορούν να στοιχηματίζουν, καθώς από την Τράπεζα της Ελλάδος μπλοκάρονται όλοι οι τραπεζικοί λογαριασμοί με τους οποίους μπορούν να μεταβιβαστούν χρήματα μέσω πιστωτικής κάρτας από και προς της επίμαχες τρεις εταιρείες.

Οι εταιρείες υποστηρίζουν ότι οι αποφάσεις της ΕΕΕΠ είναι παράνομες, καθώς πλήττουν την ελευθερία υπηρεσιών τυχερών παιγνίων, μέσω διαδικτύου, που είναι νόμιμα εγκατεστημένα σε ένα κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι εταιρείες υποστηρίζουν ότι οι επίμαχες αποφάσεις της ΕΕΕΠ είναι αντίθετες στη Συνθήκη για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην ευρωπαϊκή νομοθεσία, και ειδικά στις διατάξεις εκείνες που απαγορεύουν την επιβολή περιορισμών στην ελεύθερη εγκατάσταση και ελεύθερη παροχή υπηρεσιών.

Επίσης, είναι αντίθετες στις συνταγματικές αρχές της ισότητας (άρθρο 4) και της αναλογικότητας (άρθρο 25), όπως και στο άρθρο 20 του συνταγματικού χάρτη που καθιερώνει το δικαίωμα της προηγούμενης ακρόασης πριν την επιβολή ποινών και κυρώσεων, ενώ παραβιάζεται παράλληλα και το άρθρο 45 του Συντάγματος γιατί έπρεπε να εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα για τον κανονισμό διεξαγωγής και ελέγχου των παιγνίων και όχι να ασκεί επί των εν λόγω θεμάτων επ΄ αόριστο χρόνο αρμοδιότητες και έλεγχο η ΕΕΕΠ.

Ακόμη, υπογραμμίζουν ότι παραβιάζεται και η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Τέλος, οι εταιρείες αναφέρουν ότι η υπαγωγή τους στην «μαύρη λίστα» λειτουργεί σε βάρος της φήμης τους.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ