Αυστηρά πρόστιμα για την αδήλωτη εργασία - Βρούτσης: Τα ψέματα τελείωσαν

Η διάταξη με τις νέες ποινές ΕΔΩ

Δέσμη μέτρων για την καταπολέμηση της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας, ανακοίνωσε τη Δευτέρα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, με τον Γιάννη Βρούτση να διαμηνύει ότι τα ψέματα τελείωσαν.

"Αυστηροποιούμε τα πρόστιμα σε υψηλά επίπεδα και, συγκεκριμένα, στο 18πλάσιο του κατώτατου μισθού, δηλαδή 10.550 ευρώ ανά αδήλωτο εργαζόμενο" δήλωσε ο υπουργός Εργασίας.

Ο κ. Βρούτσης σημείωσε ότι οι υψηλές αυτές κυρώσεις θα επιβάλλονται άμεσα, επιτόπου από τον εκάστοτε ελεγκτή, καθώς η αδήλωτη εργασία θα αντιμετωπίζεται, πλέον και με την υποστήριξη των πληροφοριακών συστημάτων του υπουργείου, ως ευθέως αποδεικνυόμενη παράβαση.

«Με δύο λόγια τα ψέματα τελείωσαν. Άλλοθι δεν υπάρχει για κανέναν. Όποιος σχεδιάζει να παρανομήσει θα πρέπει να το σκεφτεί πολύ καλά» τόνισε ο υπουργός.

Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, με το νέο σύστημα σταματάει η ουσιαστική ατιμωρησία που οφειλόταν είτε στην ευχέρεια της υποκειμενικής εκτίμησης του ελεγκτή είτε στην παρελκυστική διαδικασία ανταλλαγής απόψεων και υπομνημάτων.

«Είμαστε αποφασισμένοι να προασπίσουμε τόσο την βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων όσο και τα συμφέροντα και τα δικαιώματα των εργαζόμενων αλλά και των συνεπών επιχειρήσεων που σηκώνουν το βάρος των συνεπειών της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας καθώς και του αθέμιτου ανταγωνισμού» πρόσθεσε. 

Σύμφωνα με στοιχεία του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας η μαύρη εργασία έφθασε από 25% το 2010 και 30% το 2011, στο 38,2% το 2012 και 38,4% το πρώτο εξάμηνο του 2013.

Πηγή: skai.gr