Δημόσιο: «Fast track» στις πειθαρχικές διαδικασίες - 104 απολύσεις

Εγκύκλιο για την επιτάχυνση των πειθαρχικών διαδικασιών στο Δημόσιο, εξέδωσε την Τρίτη το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Στόχος είναι η ενίσχυση της πειθαρχικής ευθύνης, η αντιμετώπιση των αδικαιολογήτως απόντων με συστηματικό έλεγχο της τήρησης του ωραρίου και ο εντοπισμός των πλαστών δικαιολογητικών.

Σύμφωνα με το υπουργείο, τον τελευταίο μήνα απολύθηκαν για σοβαρούς ποινικούς και πειθαρχικούς λόγους 104 δημόσιοι υπάλληλοι, ενώ τον τελευταίο χρόνο (από τον Ιούλιο του 2012 έως φέτος τον Ιούλιο) έχουν τεθεί σε αυτοδίκαιη αργία 993 υπάλληλοι.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, τα Πρωτοβάθμια Πειθαρχικά Συμβούλια οφείλουν πλέον να αποστέλλουν στο Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο πλήρεις τους φακέλους των υποθέσεων, συνοδευόμενους και από κατάλογο περιεχομένων εγγράφων.

Παράλληλα, όπως σημειώνεται, προχωρά η επικαιροποίηση των ατομικών φακέλων των δημοσίων υπαλλήλων με έμφαση στον έλεγχο των πιστοποιητικών γλωσσομάθειας, ενώ με εντολή του υπουργείου συνεχίζονται οι επιτόπιοι έλεγχοι του Σώματος Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ) για την τήρηση του ωραρίου εργασίας στο Δημόσιο και κατά συνέπεια τον εντοπισμό των χρονίως απουσιαζόντων υπαλλήλων.

«Ο στόχος για ένα μικρότερο Δημόσιο Τομέα επιτυγχάνεται» υποστήριξε ο υπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. «Το στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε, είναι για έναν πιο υγιή και αποτελεσματικό Δημόσιο Τομέα. Όχι, όμως, στα λόγια, αλλά στην πράξη», υπογράμμισε. «Εχουμε συγκεκριμένο σχέδιο και συγκροτημένο βηματισμό, που ξεκινάει με την απομάκρυνση οποιουδήποτε υπαλλήλου διαπράττει αποδεδειγμένα σοβαρό πειθαρχικό παράπτωμα. Το οφείλουμε πρωτίστως στους έντιμους και εργατικούς δημοσίους υπαλλήλους» συμπλήρωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Η ιστορία της διαθεσιμότητας είναι εργαλείο και την έχει πληρώσει το ΠΑΣΟΚ πολύ ακριβά τόσο ακριβά όσο κανείς άλλος παρατήρησε στο μεταξύ στον ΣΚΑΪ ο προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λεωνίδας Γρηγοράκος. «Υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο για fast track αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων που έχω αποστείλει στους συναρμόδιους υπουργούς. Πιστεύω ότι θα γίνει αποδεκτό. Δεν μπορεί ο δήμος Ρόδου να έχει τρεις χιλιάδες υπαλλήλους και ο δήμος Κάσου έναν» υπογράμμισε ο κ. Γρηγοράκος.
Πηγή: Γιάννης Καντέλης, Newsdesk ΣΚΑΪ