Κλείσιμο

Τηλεφώνημα-μυστήριο για τους «Πυρήνες»

Εναν ανώνυμο πληροφοριοδότη επικαλείται η Αντιτρομοκρατική ως έναυσμα για την παρακολούθηση των δύο 30χρονων, που συνελήφθησαν την περασμένη Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη, κατηγορούμενοι για τρεις βομβιστικές επιθέσεις, από τις αρχές Ιουνίου έως τη σύλληψή τους.

Σύμφωνα με το περιεχόμενο της δικογραφίας που συνέταξε η Αντιτρομοκρατική, ο άγνωστος πληροφοριοδότης τηλεφώνησε στις αρχές στις 2 Ιουνίου και υπέδειξε τον 30χρονο Σπ. Μ. ως μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς». «Αποκάλυψε», επίσης, ότι ο Σπ. Μ. έρχεται σε επαφή με άνδρα περίπου 30 ετών, τον οποίο φέρεται να περιέγραψε ως «καράφλα». Ο τελευταίος, (σ.σ. πρόκειται για τον δεύτερο κατηγορούμενο Α. Τσ.), σύμφωνα πάντα με το περιεχόμενο του ανώνυμου τηλεφωνήματος, εργαζόταν στο κρεοπωλείο του πατέρα του.

Οι δύο κατηγορούνται, μεταξύ άλλων, για την επίθεση στο Ι.Χ. της διευθύντριας των φυλακών Κορυδαλλού.

Από τη δικογραφία προκύπτει ότι η παρακολούθηση των δύο ανδρών ξεκίνησε την 9η Ιουνίου: «Οι συναντήσεις των δύο ανδρών» αναφέρουν τα δικαστικά έγγραφα «λαμβάνουν χώρα σε απομακρυσμένα σημεία και το αναρχικό στέκι Ναδίρ, όπου είναι αδύνατη η προσέγγιση αστυνομικών». Μια από αυτές τις συναντήσεις έγινε την 6η Ιουλίου σε ερημική τοποθεσία, λίγο έξω από τη Θεσσαλονίκη και σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. είχε αντικείμενο τη σύνταξη της προκήρυξης ανάληψης ευθύνης για την αποστολή δέματος - βόμβα στον πρώην διοικητή της Αντιτρομοκρατικής κ. Δημήτρη Χωριανόπουλο.

Κατά τη συνάντηση, «ο δεύτερος (σ.σ. ο Α.Τσ.) έγραφε σε φύλλα χαρτιού και ο πρώτος (σ.σ. ο Σπ. Μ.) απευθυνόταν προς αυτόν καθόλη τη διάρκεια της παραμονής τους στο σημείο». Κατά την Αντιτρομοκρατική, τα φύλλα χαρτιού που είχε στην κατοχή του ο Α. Τσ. ήταν το προσχέδιο της προκήρυξης που του υπαγόρευε ο Σπ. Μ. Αξίζει να σημειωθεί ότι το βράδυ της 8ης Ιουλίου (δύο ημέρες μετά την επίμαχη συνάντηση) ο 30χρονος «Καράφλας» έσκισε σε 48 κομμάτια και πέταξε σε κάδο απορριμμάτων το χειρόγραφο της προκήρυξης που αναρτήθηκε στο Indymedia το βράδυ της Πέμπτης (έφερε την υπογραφή της F.A.I και αφορούσε την απόπειρα επίθεσης στον κ. Χωριανόπουλο).

Η υπάλληλος των ΕΛΤΑ

Πέραν των δακτυλικών αποτυπωμάτων που βρέθηκαν στο χειρόγραφο της προκήρυξης, επιβαρυντική για τον 30χρονο Α.Τσ. είναι και η κατάθεση γυναίκας υπαλλήλου των ΕΛΤΑ που φέρεται να τον αναγνωρίζει («πέραν πάσης αμφιβολίας» όπως αναφέρει στην κατάθεσή της) ως το άτομο που ταχυδρόμησε στις 2 Ιουλίου το δέμα - βόμβα με παραλήπτη τον πρώην διοικητή της Αντιτρομοκρατικής. Η συγκεκριμένη υπάλληλος εργάζεται σε υποκατάστημα των ΕΛΤΑ σε παραθαλάσσιο προάστιο της Θεσσαλονίκης.

Αντίθετα, ως επιβαρυντικά στοιχεία σε βάρος του 30χρονου Σπ. Μ., η Αντιτρομοκρατική επικαλείται τις συναντήσεις του με τον Α.Τσ., στο διάστημα πριν από τη σύνταξη και πριν από την ανάρτηση της επίμαχης προκήρυξης στο Διαδίκτυο. Οι συναντήσεις που φέρεται να έχει πραγματοποιήσει στις φυλακές Κορυδαλλού με φυλακισμένα μέλη της «Συνωμοσίας» δεν μνημονεύονται στα έγγραφα της δικογραφίας.
Πηγή: Tου Γιάννη Σουλιώτη - Η Καθημερινή