«Ποτέ την Κυριακή» λένε εμπορικός κόσμος – ιδιωτικοί υπάλληλοι

Την αντίθεσή τους στο νομοθετική πρωτοβουλία που προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης για τη δυνατότητα λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων και τις Κυριακές εξέφρασαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου η ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ και η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλών.

Οι τρεις φορείς κάνουν λόγο για μέτρο το οποίο θα επιφέρει βίαιη μεταβολή των συνθηκών της αγοράς και θα οδηγήσει στην εξόντωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Σε ό,τι αφορά την έρευνα του ΟΟΣΑ που επικαλείται το υπουργείο Ανάπτυξης, και που σύμφωνα με την οποία, αναμένεται να υπάρξει όφελος 309 εκατ. ευρώ ετησίως για τους καταναλωτές με τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, αλλά και η δημιουργία 30.000 νέων θέσεων εργασίας βραχυπρόθεσμα, οι τρεις φορείς υποστηρίζουν, ότι λόγω της παρατεταμένης ύφεσης τα αποτελέσματα θα είναι αντίθετα. Διατείνονται επίσης, ότι η μείωση στον κύκλο εργασιών στο εμπόριο ευρύτερα αγγίζει το 15% στο α’ εξάμηνο του 2013.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε η ΕΣΕΕ, η διόγκωση των εξόδων για τους εμπόρους από τη λειτουργία τις Κυριακές θα είναι της τάξεως των 1,62 δισ. ευρώ. Κατηγορούν επίσης το ΥΠΑΝ ότι δεν έλαβε καμία μέριμνα προκειμένου να υπάρξουν αυξημένα οφέλη από τον τουρισμό, καθώς αυτό δεν προβλέπεται σε καμία από τις διατάξεις του ν/σ. Σύμφωνα επίσης με στοιχεία που παρουσίασε η ΕΣΕΕ, το 82% των καταστηματαρχών και το 75% των καταναλωτών είναι αντίθετοι με το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές.
Πηγή: Αχιλλέας Τόπας