«Πάγωμα» τιμολογίων για νοικοκυριά από ΔΕΗ, ενόψει της απελευθέρωσής τους

«Πάγωμα» των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος χαμηλής τάσης (για νοικοκυριά, επιχειρήσεις, επαγγελματίες), που απελευθερώνονται από την 1η Ιουλίου, ανήγγειλε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Αρθούρος Ζερβός, μιλώντας το Σάββατο στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης των μετόχων της Επιχείρησης.

Παράλληλα, αναμένονται μειώσεις της τάξης του 15 % στα βιομηχανικά τιμολόγια μέσης τάσης, καθώς και ελάφρυνση των τιμολογίων στην υψηλή τάση (μεγάλες βιομηχανίες), μετά την ψήφιση σχετικής νομοθετικής ρύθμισης και τις διαπραγματεύσεις, που έχουν μεσολαβήσει μεταξύ της ΔΕΗ και των επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με το Μνημόνιο και τις σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις, το σύνολο των τιμολογίων της ΔΕΗ, με εξαίρεση αυτά που ισχύουν για τους ευάλωτους καταναλωτές, θα διαμορφώνονται από την 1η Ιουλίου ελεύθερα, και θα ελέγχονται απολογιστικά από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης.

Έως τώρα, η ΡΑΕ υπέβαλε εισηγήσεις στο ΥΠΕΚΑ για το ύψος των τιμολογίων, και οι αποφάσεις λαμβάνονταν από την κυβέρνηση.

Ο κ. Ζερβός τόνισε ότι τα τιμολόγια δεν θα αλλάξουν την 1η Ιουλίου και ότι δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις για την πολιτική ως το τέλος του έτους.

Για τους ευάλωτους καταναλωτές (άτομα με χαμηλό εισόδημα, ΑΜΕΑ, άνεργοι κλπ.) ισχύουν περισσότερες ευκολίες πληρωμής, απαγόρευση διακοπής και ειδικό τιμολόγιο, το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, στο οποίο έχουν ήδη ενταχθεί 440.000 καταναλωτές (150.000 περισσότεροι σε σχέση με την αρχή του χρόνου).

Αναφορικά με το πρόγραμμα αποκρατικοποίησης της Επιχείρησης, ο κ. Ζερβός ανέφερε ακόμη ότι η ΔΕΗ αναμένει τις τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης, που αφορούν τον διαχωρισμό της Επιχείρησης και την πώληση μονάδων ηλεκτροπαραγωγής (που αντιπροσωπεύουν το 30% του υφιστάμενου παραγωγικού δυναμικού) και τμήματος της εμπορίας, προκειμένου να διαμορφωθεί η λεγόμενη «μικρή ΔΕΗ».

Αναμένεται, δηλαδή, ο καθορισμός των μονάδων που θα πουληθούν, καθώς και ο τρόπος με τον οποίο θα περάσουν στη νέα εταιρεία το 30 % των πελατών. Το σχέδιο αποκρατικοποίησης περιλαμβάνει ακόμη πώληση συμμετοχών στα δίκτυα και διάθεση του 17 % των μετοχών (από το 51 % που ελέγχει σήμερα το Δημόσιο).

Η ΔΕΗ θα προχωρήσει, επίσης, σε απόσυρση παλιών, αντιοικονομικών και ρυπογόνων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο, κυρίως πετρέλαιο, αλλά και λιγνίτη. Η απόσυρση θα γίνει σταδιακά, με τη θέση σε εμπορική λειτουργία τις επόμενες εβδομάδες της νέας μονάδας φυσικού αερίου στο Αλιβέρι (417 μεγαβάτ) και στη Μεγαλόπολη (800 μεγαβάτ), στα τέλη του 2014, που θα αντικαταστήσουν το παλιό παραγωγικό δυναμικό.

Οι πετρελαϊκές μονάδες ωστόσο δεν θα αποξηλωθούν, αλλά θα τεθούν σε καθεστώς ψυχρής εφεδρείας για να αξιοποιηθούν σε περίπτωση κρίσης εφοδιασμού με φυσικό αέριο.

Απών από τη γενική συνέλευση ήταν ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ και μέλος του ΔΣ της επιχείρησης, Νίκος Φωτόπουλος, ο οποίος είχε ανακοινώσει ότι θα συμμετείχε στο συλλαλητήριο της ΠΟΕ-ΟΤΑ πλατεία Καραϊσκάκη. Απόντες, πάντως, από τη γενική συνέλευση ήταν και άλλα μέλη του ΔΣ, όπως και στελέχη της ΔΕΗ.
Πηγή: Πηγή: ΑΜΠΕ