Αγροτουρισμός πλαστογραφίας στην Ήπειρο

Mία αναπτυξιακή εταιρεία που εμφανίζεται να έχει μέλη 12 συνεταιριστικές οργανώσεις και να έχει κατασκευάσει 380 έργα των 40 εκατ. ευρώ παρουσιάζεται σε δικαστήριο, στο οποίο έχει προσφύγει ανταγωνίστριά της, να έχει αριθμό μητρώου ανωνύμων εταιρειών που αντιστοιχεί σε διαφημιστική εταιρεία, η οποία βρίσκεται υπό εκκαθάριση.

Οι υπεύθυνοι της κατάθεσης των δικαιολογητικών της θεωρούνται ύποπτοι για πλαστογραφία. Παρ’ όλα αυτά, επτά μήνες πριν λήξει η διαχειριστική περίοδος για έργο που διεκδικεί (σ.σ.: τον Δεκέμβριο του 2013) άγνωστο πρόσωπο προσεγγίζει τον υποψήφιο πλειοδότη και του προτείνει να μοιρασθεί με τη συγκεκριμένη εταιρεία (ΑΣΗΚ) ποσοστό επί του προϋπολογισμού του έργου ώστε αυτή να εξοφλήσει «τις οφειλές της προς το ΙΚΑ».

Επί δύο χρόνια 28 εκατ. που προορίζονται για την περιφέρεια Ηπείρου έχουν «μπλοκαριστεί» επειδή 2,4 εκατ. ευρώ αναζητούν άλλον πλειοδότη εκτός των συνεταιριστών που τα διεκδικούν έχοντας τη μεγαλύτερη πολιτική πίεση στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Οι εκπρόσωποι της εταιρείας είπαν στην «Κ» ότι είναι από τον Φεβρουάριο του 2013 εκτός διαγωνισμού και κατά συνέπεια δεν τους αφορούν όσα γίνονται σήμερα.

Αλλά μία σειρά εγγράφων από τη διαγωνιστική διαδικασία που έχουν περιέλθει στην κατοχή της «Κ» αποδεικνύουν ότι τα διοικητικά δικαστήρια, τα γραφεία των υπηρεσιών του υπουργού και του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, κατακλύζονται από καταγγελίες που περιγράφουν μια καρικατούρα διαγωνισμού.

Η ιστορία αρχίζει το 2011, όταν η οργάνωση των συνεταιριστών, η ΑΣΗΚ, υπέβαλε αίτηση συμμετοχής στον διαγωνισμό για πρόγραμμα αγροτοτουριστικών δραστηριοτήτων στην Ηπειρο ύψους 2,5 εκατ. ευρώ. Μία ένσταση κατά της συμμετοχής της μένει 10 μήνες στα συρτάρια, παρότι οι υπηρεσίες του υπουργείου υποστηρίζουν ότι η καθυστέρηση είναι σε βάρος της περιοχής που αδικείται έναντι όλων των άλλων. Οταν κρίνεται από το υπουργείο η συνεταιριστική οργάνωση εμφανίζεται με Δ.Σ., η θητεία του οποίου έχει λήξει, ενώ ένας εκ των μετόχων (Ενωση Πρέβεζας) βρίσκεται σε πτώχευση. Οταν η εταιρεία καλείται να νομιμοποιηθεί στο δικαστήριο, εμφανίζει ΜΑΕ (Μητρώο Ανωνύμων Εταιρειών) που ανήκει στη διαφημιστική Vt.

Eν τω μεταξύ υπάλληλοι της κεντρικής υπηρεσίας του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης κατηγορούνται στο γραφείο του πρωθυπουργού ότι «έκαναν τα στραβά μάτια» σε κατάρτιση πλαστού εγγράφου.

Τελικά, ενώ έχει ανοίξει η οικονομική προσφορά της Αναπτυξιακής Ηπείρου Α.Ε., η τελευταία καταγγέλλει ότι την προσέγγισε άγνωστο άτομο που της πρότεινε να «εξοφλήσει τις εισφορές της ΑΣΗΚ προς το ΙΚΑ, αλλιώς ο υπουργός που ελέγχουμε εμείς δεν θα υπογράψει και δεν θα πάρετε το έργο». Φυσικά, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ. Τσαυτάρης δηλώνει πλήρη άγνοια, αν και οι υπηρεσίες του υπουργείου διευκρίνιζαν ότι ενόψει αυτών και παρόμοιων καθυστερήσεων η διαχειριστική περίοδος παρατείνεται ως το 2015.
Πηγή: Του Τάσου Τέλλογλου - Η Καθημερινή