ΕΛΛΑΔΑ


Ο Τζέιμς Γκαλμπρέιθ στον ΣΚΑΪ: Ακραία ενέργεια το κλείσιμο της ΕΡΤ

Για πρωτοφανή και ακραία ενέργεια της κυβέρνησης έκανε λόγο σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ ο επιφανής αμερικανός οικονομολόγος Τζέιμς Γκαλμπρέιθ αναφερόμενος στο κλείσιμο της ΕΡΤ. Μια τέτοια κίνηση αλλάζει την φύση και την ποιότητα του δημόσιου διαλόγου, ανέφερε ο αμερικανός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας. Σχετικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Γκαλμπρέιθ έδειξε να μην συμμερίζεται την διαχυτη αισιοδοξία για ανάκμψη της οικονομίας στις αρχές του 2014. ενώ εθεσε ως προαπαιτούμενο για έξοδο της χώρας μας από την κρίση την αλλαγή συσχετισμών σε ευρωπαικό επίπεδο.

 
Ο Τζέιμς Γκαλμπρέιθ ένας από τους πλέον γνωστούς αμερικανούς οικονομολόγους - γιος του Τζον Γκαλμπρέιθ ενός εκ των σημαντικότερων φιλελεύθερων οικονομολόγων του Εικοστού Αιώνα- μιλήσε στον ΣΚΑΪ για το λουκέτο στην ΕΡΤ, την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, τις ιδιωτικοποιήσεις και το μέλλον της Ευρώπης.  Ο κ. Γκαλμπρέιθ - ο οποίος διδάσκει στον Johnson School of Public Affairs, στο Πανεπιστήμιο του Τέξας και στο Ινστιτούτο Οικονομικών Levy, ενώ συμμετέχει στην εκτελεστική επιτροπή της World Economics Association- στηλίτευσε την απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει προσωρινά την δημόσια τηλεόραση, εμφανίστηκε απαισιόδοξος για άμεση ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και υπογράμμισε την ανάγκη για αλλαγή οικονομικής πολιτικής σε πολιτικό επίπεδο.

ΕΡ.: Κ. Γκαλμπρέιθ, πριν από μερικές ημέρες, όπως γνωρίζετε, η κυβέρνηση πήρε την απόφαση να προχωρήσει στην αναστολή λειτουργίας της δημόσιας τηλεόρασης, ώστε να προχωρήσει στον εξορθολογισμό των δαπανών της. Μάλιστα, βρεθήκατε και εσείς ο ίδιος έξω από τις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ κατά την επίσκεψή σας στην Ελλαδα. Πως κρίνετε αυτή την ενέργεια της ελληνικής κυβέρνησης;

ΑΠ.: Μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε ως διαμαρτυρία κατά του κλεισίματος της δημόσιας τηλεόρασης. Από την πρώτη στιγμή όμως που βρέθηκα εκεί, αυτό εξελίχθηκε σε κάτι πιο εντυπωσιακό και βαθύ το οποίο ήταν ότι υπήρχε κόσμος έξω από το κτίριο ο οποίος προστάτευε και συμπαραστεκόταν στους εργαζόμενους της ΕΡΤ. Αυτή ήταν μια πολύ σημαντική εξέλιξη. Όταν παίρνεις μια τέτοια δραματική και πρωτόγνωρη απόφαση όπως είναι το κλείσιμο της ελληνικής δημόσιας τηλεόρασης, αυτό ξεπερνά την έννοια μιας οικονομικής ενέργειας ή μιας πράξης δημοσιονομικής προσαρμογής. Αλλάζεις την φύση και την ποιότητα του δημόσιου διαλόγου. Ουσιαστικά αφαιρείς, την μοναδική εναλλακτική επιλογή έναντι των ιδιωτικών καναλιών. Και αυτό νομίζω άγγιξε ένα ιδιαίτερο νεύρο του κόσμου, κατά την γνώμη μου. 

ΕΡ.: Στο σκέλος της ελληνικής οικονομίας, μεταδίδονται τον τελευταίο καιρό μηνύματα αισιοδοξίας,  τόσο από το εσωτερικό της χώρας όσο και από τους ευρωπαίους εταίρους μας, ότι τα δύσκολα πέρασαν και από το 2014 θα δούμε σημάδια ανάκαμψης. Συμμερίζεστε αυτή την άποψη;

ΑΠ.: Είναι ξεκάθαρο, με την εμπειρία που έχουμε αποκτήσει από την περίπτωση της Ελλάδος, ότι η συγκεκριμένη οικονομική πολιτική χειροτερεύει όλο και περισσότερο την κατάσταση. Αυτό είναι το βασικό θέμα καθώς και το γεγονός ότι η παρατεταμένη ύφεση η οποία συνεχίζεται δεν πρόκειται να οδηγήσει άμεσα σε συνολική σταθεροποίηση της ευρωπαϊκής οικονομίας. Έχουμε δει θετικές προβλέψεις επανειλημμένα τα τελευταία τρία χρόνια όπου προβλέπεται ανάπτυξη και ανάκαμψη των οικονομιών εντός των προσεχών έξι μηνών ή του επόμενου χρόνου. Αυτές οι προγνώσεις έχουν επανειλημμένα διαψευστεί. Οπότε πιστεύω ότι δεν υπάρχει καμία αξιοπιστία σε αυτές τις προβλέψεις. Θα πρέπει να φανεί στην πραγματική οικονομία κάποια αλλαγή και για ένα σεβαστό χρονικό διάστημα, ώστε να πιστέψει ο κόσμος ότι κάτι αρχίζει να αλλάζει. Επίσης, δεδομένου του ότι η πολιτική που εφαρμόζεται δεν έχει διαφοροποιηθεί, δεν πρέπει να περιμένουμε διαφορετικά αποτελέσματα. Όσο συνεχίζεις την εφαρμογή μιας πολιτικής λιτότητας, θα πλήττεται κι άλλο το ήδη εύθραυστο οικοδόμημα της ελληνικής κοινωνίας και της οικονομίας.

ΕΡ.: Η κυβέρνηση έχει ποντάρει πολλά στα προγράμματα ιδιωτικοποιήσεων δημόσιων οργανισμών όπως για παράδειγμα η ΔΕΠΑ ή η ΔΕΗ. Σε τι βαθμό μπορούν οι ιδιωτικοποιήσεις να αναστρέψουν το οικονομικό κλίμα; 

ΑΠ.: Κατά την γνώμη μου, οι ξένοι επενδυτές δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία. Ειδάλλως η πώληση της ΔΕΠΑ στην ρωσική Γκας προμ θα είχε προχωρήσει. Αλλά τελικά δεν προχώρησε. Για ποιό λόγο; Επειδή όταν έκαναν την οικονομική ανάλυση της χώρας, έλαβαν υπόψιν τους την αβεβαιότητα στην οποία έχουν περιέλθει τα ελληνικά νοικοκυριά και την ανικανότητα τους να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους. Οπότε μου φαίνεται αρκετά ρηχή η προσέγγιση ότι «είμαστε αισιόδοξοι και η ανάκαμψη θα έρθει σε 6 μήνες από τώρα». Όταν το δούμε να συμβαίνει, μπορούμε να ξαναμιλήσουμε. Ο βασικός σκοπός που εξυπηρετούν οι ιδιωτικοποιήσεις είναι να φέρουν ζεστό χρήμα στα ταμεία του κράτους. Πέραν αυτού, δεν πρόκειται να υπάρξει κάποια αλλαγή στην εσωτερική αγορά ενέργειας ή του αερίου. Ίσως οι τιμές να ανέβουν. Οπότε δεν βλέπω ποιο άλλο όφελος υπάρχει από αυτές τις μεταρρυθμίσεις εκτός από την εισροή κεφαλαίων.

ΕΡ.: Εν κατακλείδι, κ. Γκαλμπρέιθ, πως βλέπετε τα οικονομικά τεκτενόμενα σε ευρωπαϊκό επίπεδο; Οι πολιτικές λιτότητας έχουν ημερομηνία λήξης;

ΑΠ.: Το συμπέρασμα μου είναι ότι πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα το οποίο πρέπει να συνοδευτεί από μεγάλες τομές και αλλαγές σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Νομίζω ότι θα ήταν λάθος να περιγράφεται ως ελληνική κρίση ή ισπανική κρίση ή γενικότερα εθνική κρίση. Είναι φανερό πως πρόκειται για ένα κοινό ευρωπαικό πρόβλημα. Αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί με συντονισμένες προσπάθειες σε ευρωπαικό επίπεδο.  Αυτή η κυβέρνηση και οποιαδήποτε μελλοντική κυβέρνηση αποδεχτούν την πιστή εφαρμογή μιας λανθασμένης οικονομικής πολιτικής, θα συνεχίζεται να παράγονται τα ίδια αποτελέσματα όπως η ανεργία η οποία είναι συνέπεια αυτής της πολιτικής.


 
Κοζανη: Φωτιά στην Ελάτη
Η φωτιά καίει δασική περιοχή με πουρνάρια και βελανιδιές σε ορεινή και δύσβατη περιοχή της Ελάτης, αλλά...
18.08.2019, 20:32
Βαρύτερες ποινές σε αναρχικούς,εμπρηστές,μπαχαλάκηδες εξετάζει η κυβέρνηση
Συγκεκριμένα, το υπουργείο εξετάζει την αυστηροποίηση των ποινών για μπαχαλάκηδες, αναρχικές ομάδες και...
18.08.2019, 19:54
Κρήτη: Πυρκαγιά στην περιοχή Μύρτος Ιεράπετρας
Το έργο της κατάσβεσης της φωτιάς δυσχεραίνουν οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή.
18.08.2019, 19:03
Κάρπαθος:7 επιβάτες τουριστικού πλοίου τραυματίστηκαν ελαφρώς από κυματισμό
Εξι από αυτούς εξήλθαν, ενώ μία 17χρονη πρόκειται να μεταφερθεί στη Ρόδο για περαιτέρω προληπτικές εξετάσεις.
18.08.2019, 18:31
Πύρινα μέτωπα σε Κέρκυρα και Λακωνία- Επί τόπου η πυροσβεστική
Δυνάμεις της Πυροσβεστικής επιχειρούν έσπευσαν άμεσα κι επιχειρούν.
18.08.2019, 17:37
Πλακιωτάκης: Σε ακρόαση καλούνται οι υπεύθυνοι πλοίων για γραμμή Σαμοθράκης
Θα συνεχίσει να εκτελείται το δρομολόγιο Αλεξανδρούπολη- Σαμοθράκη και για τις δύο επόμενες μέρες.
18.08.2019, 17:07
Σε ύφεση κι οριοθετημένη η φωτιά στην Εύβοια- 23.565 στρέμματα καμμένης γης
Στην περιοχή συνεχίζουν να επιχειρούν εντός των καμένων εκτάσεων, καθώς και για την διασφάλιση της...
18.08.2019, 16:02
Συνελήφθη άνδρας για ένοπλες ληστείες σε σούπερ- μάρκετ και καταστήματα
Μέχρι στιγμής εξιχνιάσθηκαν 9 περιπτώσεις ένοπλων ληστειών που διέπραξε από αρχές Αύγουστου σε Νίκαια και...
18.08.2019, 15:52
Υπουργεία βάζουν «φέσια» στις συγκοινωνίες-Μεγάλο πλήγμα στον ΟΑΣΑ
Σημαντική πληγή στα οικονομικά των αστικών συγκοινωνιών της πρωτεύουσας φαίνεται ότι προκάλεσε η εφαρμογή...
18.08.2019, 13:59
Κίνηση στην εθνική Θεσσαλονίκης-Ν.Μουδανίων από καραμπόλα 4 οχημάτων
Σοβαρά κυκλοφοριακά προβλήματα παρατηρούνται αυτή την ώρα στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Νέων Μουδανιών...
18.08.2019, 13:53

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 150  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.