Γερμανικός Τύπος για ΕΡΤ

«Η Ελλάδα κλείνει τον δημόσιο σταθμό της» είναι ο τίτλος που επιγράφει το ρεπορτάζ της η εφημερίδα DIE ZEIT στην ηλεκτρονική της σελίδα και γράφει: «Τέσσερα κανάλια, 26 ραδιοσταθμοί, 2.600 εργαζόμενοι. Πολύ ακριβό, λέει η κυβέρνηση. Χθες το βράδυ η Ελλάδα έκλεισε τον δημόσιο σταθμό».

Η εφημερίδα αναφέρεται στις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Σίμου Κεδίκογλου για την κακοδιαχείριση της ΕΡΤ και το υψηλό κόστος του σταθμού και στη συνέχεια αναφέρει: «Το βήμα αυτό της κυβέρνησης, το οποίο επικρίθηκε έντονα από τα συνδικάτα, είναι μια παραχώρηση στους διεθνείς δανειστές, οι οποίοι αυτή τη στιγμή ελέγχουν την πορεία των μεταρρυθμίσεων. Το κλείσιμο στόχο έχει να συμβάλει στο να εκπληρωθούν τα μέτρα λιτότητας, τα οποία επέβαλε στη χώρα η τρόικα».

Ρεπορτάζ του Γιώργου Χρηστίδη δημοσιεύει στην ηλεκτρονική του σελίδα το Spiegel, το οποίο γράφει: «Ο λόγος της απόφασης θα πρέπει να είναι οι μεγάλες πιέσεις που ασκούν οι διεθνείς δανειστές. Η τρόικα βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη χώρα για να ελέγξει το ελληνικό πρόγραμμα. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, αυτό το χρόνο θα πρέπει να απολυθούν 4.000 δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά η κυβέρνηση παρακαλεί για περισσότερο χρόνο. Μια πιθανότητα να επιτευχθεί γρηγορότερα ο στόχος είναι το κλείσιμο του δημόσιου ραδιοσταθμού».

«Σπατάλη» αλλά και ρήγμα στον κυβερνητικό συνασπισμό

Η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt σημειώνει για το ίδιο θέμα: «Ο δημόσιος ραδιοσταθμός ΕΡΤ ήταν θεσμός για 75 χρόνια στα ελληνικά μίντια. Τώρα αποφάσισε η κυβέρνηση να κλείσει το σταθμό. Χθες το βράδυ τα τηλεοπτικά προγράμματα έκλειναν το ένα μετά το άλλο. Μια ώρα πριν από τα μεσάνυχτα μπορούσε κανείς να δει μόνο ένα κανάλι της κρατικής τηλεόρασης. Και οι ραδιοφωνικοί σταθμοί έκλεισαν τα προγράμματά τους. Λίγο πριν, το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε ότι η επιχείρηση ΕΡΤ δεν λειτουργεί πλέον. Με αυτό τον τρόπο τελείωσε μια εποχή».

Σκληρό χτύπημα για τα ελληνικά μίντια χαρακτηρίζει η Kolner Stadt Anzeiger το κλείσιμο της ΕΡΤ. Τα προγράμματα είναι «μια τυπική περίπτωση απίστευτης σπατάλης» σύμφωνα με το αιτιολογικό της κυβέρνησης.

«’Σπατάλη’: Η Αθήνα κλείνει το δημόσιο ραδιοσταθμό» είναι ο τίτλος της αυστριακής εφημερίδας Die Presse, η οποία επισημαίνει: «Η απόφαση θέτει τον κυβερνητικό συνασπισμό σε μια νέα δοκιμασία, διότι οι δύο κυβερνητικοί εταίροι αποφάσισαν να εκφράσουν την αντίστασή τους». Το άρθρο αναφέρεται στην άρνηση του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, ενώ αναφορά κάνει και στις επικρίσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.




Πηγή: Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου - Υπεύθ. σύνταξης: Άρης Καλτιριμτζής