Λουκέτο και επανεκκίνηση για την ΕΡΤ

Στη λύση του λουκέτου και της επανεκκίνησης της ΕΡΤ, μέσω μίας νέας εταιρείας με μειωμένο προσωπικό, καταλήγει το Μέγαρο Μαξίμου. Η αναδιάρθρωση της δημόσιας τηλεόρασης επανήλθε με ένταση στο προσκήνιο λόγω και των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Αθήνα έναντι της τρόικας για την απομάκρυνση – απόλυση 2.000 υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, το αμέσως προσεχές διάστημα.

Πριν από λίγο κατατέθηκε από τη Βουλή πράξη νομοθετικού περιεχομένου σύμφωνα με την οποία προβλέπεται η διακοπή λειτουργίας φορέων του δημοσίου καθώς και θυγατρικών τους.

Η πράξη, η οποία δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της κυβέρνησης υπογράφεται από τον πρωθυπουργό και όλο το υπουργικό συμβούλιο, εκτός από τους υπουργούς που στηρίζονται από ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, καθώς και τα δυο κόμματα έχουν ήδη αντιδράσει στις πληροφορίες ότι επίκειται σχέδιο αναδιάρθρωσης της ΕΡΤ.

Στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι σε περίπτωση συγχώνευσης του φορέα καθορίζεται και η διακοπή της λειτουργίας του ενώ υπάρχει ειδική αναφορά σε κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Δημόσιας Τάξης για τη διαφύλαξη της περιουσίας τον καταργούμενων ή υπό συγνώνευση φορέων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στο νέο σχήμα θα παραμείνει τμήμα μόνον των περίπου 2.800 εργαζομένων που σήμερα μισθοδοτούνται από την ΕΡΤ. Οι υπόλοιποι είτε θα οδηγηθούν σε εθελουσία έξοδο – πρόωρη συνταξιοδότηση είτε θα απολυθούν με τις διατάξεις που ισχύουν για τον ιδιωτικό τομέα. Παραμένει άγνωστο τί θα συμβεί με δραστηριότητες της ΕΡΤ, όπως τα μουσικά σύνολα, καθώς κατά τα λοιπά θεωρείται δεδομένο ότι θα υπάρξει ριζική συρρίκνωση στους περιφερειακούς ραδιοφωνικούς σταθμούς σε διευθύνσεις (Ραδιοτηλεόραση), ακόμη και σε τηλεοπτικά κανάλια.

Αντιδράσεις

Από το ΠΑΣΟΚ λενε «ΝΑΙ» στο σχέδιο εξυγίανσης της ΕΡΤ, αλλά κατηγορηματικό όχι στον ξαφνικό θάνατο. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο Δημήτρης Καρύδης εξέφρασε τη ριζική αντίθεση της Ιπποκράτους σε πιθανό κλείσιμο της δημόσιας τηλεόρασης.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ ΕΔΩ.

"Είναι σαφές ότι είναι αναγκαίος ο εξορθολογισμός και η αναδιάρθρωση της ΕΡΤ, δεν νοείται όμως σύγχρονη χώρα και δη ευρωπαϊκή, η οποία να μην διαθέτει έστω και μια ώρα δημόσια τηλεόραση" αναφέρει η ΔΗΜΑΡ.

Για την κορύφωση μια στρατηγικής συρρίκνωσης και υποβάθμισης της ΕΡΤ έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης.

" Για την κυβέρνηση η δημόσια ΕΡΤ είναι αναγκαία μόνο όταν παίζει το ρόλο εκτελεστικού βραχίονα της κυβερνητικής προπαγάνδας", δήλωσε χαρακτηριστικά.

Για διάλυση της Δημόσιας Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης, με την αιτιολογία του εξορθολογισμού, κανει λογο σε ανακοινωση του ο Τερενς Κουικ απο τους Ανεξαρτητους Ελληνες , διαβλεποντας ότι κομμάτια της βαίνουν προς ιδιωτικοποίηση.

Τερατούργημα, χαρακτηρίζει το ΚΚΕ την πράξη νομοθετικού περιεχομένου, αναφέροντας ότι ο κίνδυνος να κλείσει άμεσα πρέπει να συναντήσει τη συνολική αντίθεση των εργαζομένων και όλου του λαού.

Σύμφωνα με πληροφορίες της "Κ", οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ σχεδιάζουν να προχωρήσουν σε κατάληψη του κτιρίου της Αγίας Παρασκευής και εκπομπή δικού τους προγράμματος.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ, πληροφορίες από: Καθημερινή