Εργοδότες θέλουν να κάνουν προσλήψεις και δεν βρίσκουν κατάλληλο προσωπικό!

H έρευνα αναλυτικά ΕΔΩ

Κατά 14 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με πέρυσι αυξήθηκε το τρέχον έτος η δυσκολία των εργοδοτών να βρουν ειδικευμένο προσωπικό στη χώρα μας τη στιγμή που η ανεργία βρίσκεται στα ύψη! Σύμφωνα με την ετήσια Έρευνα Έλλειψης Ταλέντου της ManpowerGroup –που αποκαλύπτει και τις στρεβλώσεις όσον αφορά τη (μη) διασύνδεση εκπαιδευτικού συστήματος και αγοράς εργασίας- η δυσκολία των εργοδοτών να βρουν κατάλληλο προσωπικό βρίσκεται στο 38%, με το 50% των εργοδοτών να εμφανίζεται ανήσυχο για τις θέσεις που παραμένουν κενές.

«Λαμβάνοντας υπόψη το υψηλό ποσοστό ανεργίας που καταγράφεται στη χώρα μας, το συγκεκριμένο ποσοστό –αυξημένο κατά 14 μονάδες σε σχέση με πέρυσι και 3 μονάδες πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο-, καταδεικνύει το συνεχιζόμενο σημαντικό έλλειμμα απαιτούμενης εμπειρίας (60%), επαγγελματικών δεξιοτήτων (25%) και διαθέσιμων υποψηφίων (17%) που χαρακτηρίζει την ελληνική αγορά εργασίας, σύμφωνα με τις απόψεις των ίδιων των εργοδοτών» αναφέρει η ManpowerGroup.

Η ετήσια Έρευνα της ManpowerGroup με θέμα την έλλειψη ταλέντου πραγματοποιήθηκε για όγδοη συνεχόμενη χρονιά σε 42 χώρες από όλο τον κόσμο, σε περισσότερους από 38.000 εργοδότες. Η Ελλάδα συμμετείχε στην Έρευνα για έκτη συνεχόμενη χρονιά, με αντιπροσωπευτικό δείγμα 751 εργοδοτών από όλους τους τομείς της οικονομίας.

Οι 10 θέσεις εργασίας με τη μεγαλύτερη δυσκολία κάλυψης για το 2013

Στην Ελλάδα, για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά οι εργοδότες αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη δυσκολία στην κάλυψη θέσεων «Επαγγελματιών Πωλητών», με δεύτερη σε δυσκολία κάλυψης ειδικότητα αυτή των «Υψηλόβαθμων Στελεχών», η οποία ανέβηκε δύο θέσεις στην κατάταξη από πέρυσι. Την τρίτη θέση φέτος κατέχουν οι «Τεχνικοί», οι οποίοι πέρυσι είχαν καταλάβει τη δεύτερη θέση. Αξιοσημείωτο είναι επίσης η εμφάνιση στο Νο 4 της λίστας του «Προσωπικού Εξυπηρέτησης και Υποστήριξης Πελατών», μια θέση εργασίας που είχαμε ξαναδεί στο Top 10 του 2010.

1. Επαγγελματίες Πωλητές 1. Επαγγελματίες Πωλητές
2. Υψηλόβαθμα Στελέχη 2. Τεχνικοί
3. Τεχνικοί 3. Εξειδικευμένοι Τεχνίτες
4. Προσωπικό Εξυπηρέτησης & Υποστήριξης Πελατών 4. Υψηλόβαθμα Στελέχη
5. Εξειδικευμένοι Τεχνίτες 5. Επόπτες
6. Προσωπικό για Λογιστήρια/Οικονομικά Τμήματα 6. Προσωπικό για Διοικητική & Γραμματειακή Υποστήριξη
7. Προσωπικό ΙΤ 7. Διευθυντές Πωλήσεων
8. Προσωπικό για Διοικητική & Γραμματειακή Υποστήριξη 8. Μηχανικοί
9. Διευθυντές Πωλήσεων 9. Προσωπικό ΙΤ
10. Μηχανικοί 10. Προσωπικό για Λογιστήρια/Οικονομικά Τμήματα

Ο αντίκτυπος της έλλειψης ταλέντου στις επιχειρήσεις

Περισσότεροι από ένας στους δύο (54%) Έλληνες εργοδότες εκτιμούν ότι οι θέσεις απασχόλησης που παραμένουν κενές λόγω δυσκολίας εύρεσης κατάλληλων εργαζόμενων έχουν από μέτρια έως υψηλή επίπτωση στην ικανότητα της επιχείρησης να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πελατών της. Το ποσοστό αυτό είναι σημαντικά αυξημένο (+20 ποσοστιαίες μονάδες) σε σχέση με πέρυσι. Οι κυριότεροι τομείς που επηρεάζονται αρνητικά από την έλλειψη ταλέντου, σύμφωνα με τους Έλληνες εργοδότες, είναι: η ικανότητα εξυπηρέτησης πελατών (48%), η ανταγωνιστικότητα / παραγωγικότητα (42%) και η ικανότητα για δημιουργικότητα και καινοτομία (30%).

Οι πλέον διαδεδομένες στρατηγικές που εφαρμόζουν οι ελληνικές εταιρείες για να αντιμετωπίσουν την έλλειψη ταλέντου σχετίζονται με την εφαρμογή Πρακτικών Ανθρώπινου Δυναμικού (53%), μέσα από τις οποίες προσπαθούν να αναπτύξουν εκ των έσω τα ταλέντα που έχουν ανάγκη, εκπαιδεύοντάς τα (45%) ή να τα προσελκύσουν προσφέροντας ξεκάθαρα πλάνα εξέλιξης (9%), υψηλότερους αρχικούς μισθούς (3%) και πακέτα αποδοχών (3%).

Η υιοθέτηση συγκεκριμένων εργασιακών μοντέλων (43%) είναι μια επίσης δημοφιλής στρατηγική, μέσω της οποίας οι εργοδότες επιδιώκουν να βελτιώσουν το βαθμό διαθεσιμότητας ταλαντούχων ατόμων (37%) ή επανασχεδιάζουν τις διαδικασίες και τους ρόλους, μοιράζοντας για παράδειγμα εργασίες μεταξύ εργαζομένων και τμημάτων (18%).

Μια ακόμη προσέγγιση των εργοδοτών αφορά τις πηγές στις οποίες αναζητούν ταλέντο (16%), στην προσπάθειά τους να αξιοποιήσουν αναξιοποίητες έως τώρα πηγές, π.χ. νέους (3%), καθώς και το ότι προσλαμβάνουν άτομα που δεν διαθέτουν τις απαιτούμενες δεξιότητες, ωστόσο έχουν τη δυνατότητα να μάθουν και να αναπτυχθούν (5%).
Πηγή: Νewsdesk ΣΚΑΪ