Η «κοκαΐνη των φτωχών» σκοτώνει στην Ελλάδα της λιτότητας

Η διάδοση της χρήσης στην Ελλάδα του ναρκωτικού σίσα, γνωστού και ως «κοκαΐνη των φτωχών», απασχολεί την εφημερίδα Guardian, που συνοδεύει στην ιστοσελίδα της το δημοσίευμά της με ένα μίνι-ντοκιμαντέρ του περιοδικού VICE.

Η εφημερίδα συνδέει την αύξηση της χρήσης του ναρκωτικού, που κοστίζει δύο ευρώ ανά δόση, με την οικονομική κρίση που έχει ενσκήψει στη χώρα. Πρώην ναρκομανής αλλά και νυν χρήστες εξηγούν στον Guardian και στο VICE ότι πρόκειται ενδεχομένως για το χειρότερο ναρκωτικό που έχει κυκλοφορήσει στην Ελλάδα και όχι μόνο.

Περιγράφεται ως παραλλαγή της κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης (crystal meth), ως ένα συνθετικό ναρκωτικό που αναμιγνύεται με υγρά μπαταρίας, λάδι μηχανής ή σαμπουάν. Φέρνει το χρήστη σε κατάσταση μη ελεγχόμενης επιθετικότητας μεταξύ άλλων συνεπειών, ενώ φέρεται να ευθύνεται για πολλούς θανάτους.

Όπως σημειώνεται, η ευκολία παρασκευής του και η φθηνή τιμή του το έχουν καταστήσει ναρκωτικό προτίμησης αστέγων και άλλων ναρκομανών στην Ελλάδα της κρίσης. Πέρα από τον κίνδυνο για την υγεία των χρηστών, επισημαίνεται ότι η διάδοση του ναρκωτικού επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τις ήδη πιεσμένες υπηρεσίες υγείας.

Ο Χαράλαμπος Πουλόπουλος από το ΚΕΘΕΑ το χαρακτηρίζει ως «ναρκωτικό της λιτότητας», αφού χρησιμοποιείται από όσους δεν μπορούν πλέον να αγοράσουν τις πιο ακριβές ουσίες, όπως κοκαΐνη και ηρωίνη.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι τα έξι χρόνια ύφεσης έχουν προκαλέσει αύξηση των περιστατικών κατάθλιψης, χρήσης ναρκωτικών και κατάχρησης αλκοόλ. Διαστάσεις «επιδημίας» λαμβάνουν, όπως σχολιάζεται, οι αυτοκτονίες και η μετάδοση του ιού HIV, με θύματα κυρίως ανέργους, σε μια χώρα που η ανεργία των νέων υπερβαίνει πια το 60%.

Η διάρρηξη του κοινωνικού ιστού έχει αυξήσει την εγκληματικότητα, όπως και την πορνεία, τον «ευκολότερο» τρόπο χρηματοδότησης της εξάρτησης από ναρκωτικά. Ψυχολόγος του ΚΕΘΕΑ αναφέρει ότι η απελπισία είναι τόσο μεγάλη ώστε γυναίκες συναινούν σε σεξ χωρίς προφύλαξη. Επισημαίνει ότι έχουν αυξηθεί οι εγκυμοσύνες γυναικών που εκδίδονται για να βρουν τα χρήματα για τη δόση τους. Πέρυσι δύο ιερόδουλες γέννησαν σε δρόμους της Αθήνας.

Το δημοσίευμα κάνει λόγο για προσπάθεια της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει το πρόβλημα καθαρίζοντας το κέντρο της Αθήνας από ναρκομανείς και άλλους αστέγους, σε μια σειρά «αμφιλεγόμενων» αστυνομικών επιχειρήσεων. «Το μόνο που κάνουν είναι να κρύβουν το πρόβλημα κάτω από το χαλί και να περιθωριοποιούν αυτούς τους ανθρώπους ακόμα περισσότερο σπρώχνοντάς τους στα χέρια των εμπόρων ναρκωτικών που τους προσφέρουν προστασία», σχολιάζει ο κ. Πουλόπουλος.

Την ίδια ώρα της μεγαλύτερης ανάγκης παροχής βοήθειας σε αυτούς τους ανθρώπους, οι προϋπολογισμοί οργανισμών όπως του ΚΕΘΕΑ περικόπτονται κατά το 1/3, σύμφωνα με τις επιταγές της τρόικα. «Στους δρόμους της Αθήνας υπάρχει αυξανόμενος φόβος ότι η λιτότητα όχι μόνο δε λειτουργεί, αλλά και σκοτώνει», καταλήγει το δημοσίευμα.

Για βίντεο του ρεπορτάζ δείτε ΕΔΩ.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο