Χαμένα έσοδα από λαθραία τσιγάρα

Έσοδα ύψους έως 800 εκατομμύρια ευρώ χάνει κάθε χρόνο το ελληνικό Δημόσιο εξαιτίας του λαθρεμπορίου τσιγάρων και καπνικών προϊόντων, σύμφωνα με στοιχεία που κατέθεσε ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας του υπουργείου Δικαιοσύνης Γιώργος Σούρλας στον οικονομικό εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη. Το λαθρεμπόριο τσιγάρων και καπνικών προϊόντων αντιστοιχεί σε ποσοστό ακόμη και μέχρι 20% της νόμιμης εμπορίας.

Παράλληλα τίθεται ζήτημα δημόσιας υγείας καθώς από έγγραφο με επιστημονικές αναλύσεις του Γενικού Χημείου του Κράτους προκύπτει ότι σε λαθραία τσιγάρα διαπιστώθηκε υπέρβαση των νόμιμα αποδεκτών τιμών σε μονοξείδιο του άνθρακα μέχρι 100%, στην πίσσα 70% και τη νικοτίνη 15%.

Συγκεκριμένα, χρησιμοποιείται καπνός χαμηλής ποιότητας και συχνά μόνο απορρίμματα (σκόνες και τρίμματα) και άλλα άχρηστα παραπροϊόντα της καπνοβιομηχανίας, με συνέπεια να γίνεται απαραίτητη η χρήση χημικών προσθέτων αγνώστου είδους και προέλευσης, από τους παρασκευαστές των προϊόντων αυτών. Μάλιστα, τα λαθραία προϊόντα είναι συχνά επιβαρημένα ακόμα και με βαρέα μέταλλα, μη επιτρεπτά αγροτοχημικά προϊόντα και ξένες ύλες, ενώ τα φίλτρα που χρησιμοποιούνται, συνήθως, είναι κατώτερης ποιότητας από αυτά των νόμιμων προϊόντων.

Ο κ. Σούρλας σημειώνει: «Πρέπει να παταχθούν τα κυκλώματα που διακινούν λαθραία τσιγάρα και μάλιστα κατά τρόπο ασύδοτο και προκλητικό». «Κυρίως, όμως, έχουμε υποχρέωση να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία που είναι ανθρώπινο δικαίωμα και συνταγματική επιταγή» καταλήγει ο γενικός γραμματέας Διαφάνειας.

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο γενικός διευθυντής εταιρικών υποθέσεων της Παπαστράτος, Ιάκωβος Καργαρώτος, γνωστοποίησε πως το 2012 στη χώρα μας διακινήθηκαν τρία δισεκατομμύρια παράνομα τσιγάρα. Εκτίμησε ότι περαιτέρω αύξηση φόρων στα τσιγάρα θα οδηγήσει σε νέα αύξηση του παράνομου εμπορίου με απρόβλεπτες συνέπειες για την ελληνική οικονομία.

Υπενθυμίζεται ότι επίκαιρη ερώτηση για το θέμα είχε καταθέσει το Φεβρουάριο του 2012 στη Βουλή η βουλευτής της ΝΔ Φωτεινή Πιπιλή και ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης είχε επισημάνει οι ελληνικές αρχές το 2012 κατάσχεσαν πάνω από 176 εκατομμύρια τσιγάρα και 10 τόνους παράνομου καπνού.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ