Δίκτυο «Ευρυδίκη»: Εντός του ευρωπαϊκού μέσου όρου το ωράριο των Ελλήνων εκπαιδευτικών

Στον ευρωπαϊκό μέσο όρο ωρών διδασκαλίας των εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης βρίσκεται η Ελλάδα, όπως ανέφερε στον ΣΚΑΪ η  συντονίστρια της εκπαιδευτικής πολιτικής του ευρωπαϊκού δικτύου για θέματα παιδείας «Ευρυδίκη». Η «Ευρυδίκη» αποτελεί το δίκτυο πληροφόρησης της Κομισιόν για ζητήματα παιδείας και εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με την κυρία Φορσθάμπερ, ο μέσος όρος για τους Ευρωπαίους καθηγητές υπολογίζεται περίπου στις 20 ώρες διδασκαλίας ανά εβδομάδα. «Είτε λίγο παραπάνω είτε λίγο παρακάτω, η χώρα σας βρίσκεται εντός του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Πάντως, είναι λογικό οι ώρες στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση να είναι λιγότερες, ειδικά σε σύγκριση με την πρωτοβάθμια εκπαίδευση" πρόσθεσε η κ. Φορσθάμπερ.

Βάσει των στοιχείων του δικτύου «Ευρυδίκη» -τα οποία αντλούνται από τις στατιστικές υπηρεσίες των κρατών - μελών της Ε.Ε.-, στην Γαλλία, την Γερμανία, την Ιταλία, την Ρουμανία και την Κύπρο προβλέπονται 18 ώρες διδασκαλίας την εβδομάδα ενώ τις 20 ώρες διδασκαλίας ξεπερνούν μόνο οι καθηγητές της Πορτογαλίας, της Σκωτίας, της Μάλτας, της Ιρλανδίας και της Λετονίας.

Μετά την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για αύξηση του ωραρίου κατά 2 ώρες, για τους Έλληνες εκπαιδευτικούς θα προβλέπονται 23 ώρες διδασκαλίας για τον νεοδιόριστο εκπαιδευτικό, 21 για όσους έχουν 6-12 χρόνια προϋπηρεσίας, 20 για 12-20 χρόνια προϋπηρεσίας και, τέλος, 18 για όσους έχουν ξεπεράσει τα 20 χρόνια προϋπηρεσίας.

Σε ότι αφορά το μισθολογικό κόστος, η Ελλάδα καταλαμβάνει μια από τις τελευταίες θέσεις με τον μισθό ενός καθηγητή να κυμαίνεται μεταξύ 15 χιλιάδων ευρώ και 29 χιλιάδων ευρώ ετησίως ανάλογα με τα χρόνια προϋπηρεσίας του. Χαμηλότερες επιδόσεις καταγράφουν μόνο οι Λετονοί, οι Ούγγροι, οι Τσέχοι, οι Πολωνοί, οι Ρουμάνοι και οι Σλοβάκοι καθηγητές ενώ οι υψηλότερες αποδοχές καταγράφονται στο Βέλγιο, την Κύπρο, την Δανία και την Ιρλανδία όπου ξεκινούν από τις 30 χιλιάδες ευρώ και μπορεί κατά περίσταση να ξεπεράσουν τις 60 χιλιάδες ευρώ το χρόνο. 
Πηγή: Πέτρος Κιρκιλής