Απεργίες εν μέσω πανελλαδικών η πρόταση της ΟΛΜΕ (upd)

Στην κήρυξη 24ωρης απεργίας για τις 17 Μαΐου, πρώτη ημέρα των Πανελλαδικών Εξετάσεων, αλλά και σε επαναλαμβανόμενες απεργίες από τις 20 έως τις 24 Μαΐου, προσανατολίζεται το διοικητικό συμβούλιο της ΟΛΜΕ. Για να είναι έγκυρη η απόφαση τουλάχιστον το 30% των καθηγητών σε κάθε περιοχή της χώρας θα πρέπει να συμμετάσχει στην ψηφοφορία. 

Η μαραθώνια συνεδρίαση του ΔΣ της Ομοσπονδίας την Πέμπτη διήρκεσε περίπου 10 ώρες, και έληξε χωρίς να ληφθεί επίσημα απόφαση. Νέα συνεδρίαση του ΔΣ της ΟΛΜΕ ορίστηκε για σήμερα το μεσημέρι. Πάντως, το θέμα που απομένει προκειμένου να υπάρξει οριστική συμφωνία είναι τυπικό και αφορά τον τρόπο που θα ληφθεί η απόφαση επί της πρότασης της ΟΛΜΕ από τις ΕΛΜΕ. Άλλωστε, το ΠΑΜΕ συμφώνησε σε απεργία στις 17 Μαΐου.

Ωστόσο, ακόμη και αν τελικά αύριο λάβουν τα μέλη του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ απόφαση για απεργιακές κινητοποιήσεις μέσα στις πανελλαδικές εξετάσεις, αυτή για να ισχύσει θα πρέπει να εγκριθεί από τις τοπικές ενώσεις των καθηγητών και στις 15 Μαΐου από την γενική συνέλευση των προέδρων των τοπικών ενώσεων.

Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Νίκος Παπαχρήστος έκανε λόγο για αντεγκλήσεις μεταξύ ΠΑΜΕ και ΔΑΚΕ στη συνεδρίαση, δηλώνοντας αισιόδοξος ότι η Ομοσπονδία θα καταλήξει σήμερα στην εισήγησή της προς τις ΕΛΜΕ.

Κύριο αίτημα των καθηγητών είναι να μην αυξηθούν κατά δύο, οι διδακτικές ώρες εβδομαδιαίως, ενώ αντιδρούν και για το Προεδρικό Διάταγμα για τις μεταθέσεις καθώς και για την αξιολόγηση, αλλά και για το ενδεχόμενο κατάργησης - συγχώνευσης σχολείων.

Να παγώσει το σχέδιο προεδρικού διατάγματος που προβλέπει αύξηση του διδακτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών και να αρχίσει διάλογο ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τη ΝΔ ότι παίζει άθλια μικροπολιτικά παιχνίδια με τις αγωνίες της ελληνικής κοινωνίας εκβιάζοντας την εκπαιδευτική κοινότητα.

Από την πλευρά τους, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες αναφέρουν ότι «οι εκπαιδευτικοί εξαναγκάζονται να απαντήσουν στον εκβιασμό της Κυβέρνησης με το μόνο όπλο που διαθέτουν, την απεργία».

Επιζήμιες για το κοινωνικό σύνολο και το συνδικαλιστικό κίνημα χαρακτήρισε στον ΣΚΑΪ τις κινητοποιήσεις μέσα στις πανελλαδικές εξετάσεις η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Μαρία Ρεπούση. 

Η τελική απόφαση θα ληφθεί από τους ίδιους τους καθηγητές δήλωσε ο γγ. της ΟΛΜΕ Θέμης Κοτσυφάκης. «Έγνοια μας η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή των καθηγητών στην απεργία μας» πρόσθεσε. Σύμφωνα με τον κ. Κοτσυφάκη, η επιλογή του χρόνου κινητοποιήσεων των εκπαιδευτικών έγινε από την κυβέρνηση. «Ξεχείλισε το ποτήρι της οργής» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αντίθετος στην απεργία των εκπαιδευτικών εν μέσω των πανελλαδικών εξετάσεων τάχθηκε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο πρόεδρος της ομοσπονδίας εκπαιδευτών φροντιστών Ελλάδος, Γιάννης Βαφειαδάκης.

Ο κ. Βαφειαδάκης δήλωσε πως «η αύξηση των δύο διδακτικών ωρών στους καθηγητές, σημαίνει την απώλεια θέσεων εργασίας των αναπληρωτών καθηγητών, και αυτό είναι λυπηρό», αλλά όπως τόνισε «υπάρχουν πολλοί τρόποι να διεκδικήσουν τα αιτήματα τους οι καθηγητές».

«Ελπίζω να φρονιμέψει η λογική» πρόσθεσε.

«Ξέρω ότι όταν κινητοποιείται ενας κλάδος εχει μαζί του κ τη κοινή γνώμη, δεν ξέρω εάν σε αυτή τη περίπτωση, έχουν μαζί τους τη κοινή γνώμη» υπογράμμισε ο κ. Βαφειαδάκης.

Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ