Αντιδράσεις των κομμάτων για τα γεγονότα στη Μανωλάδα

«Καταδικάζουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, εκφράζοντας και τον αποτροπιασμό μας, τα γεγονότα στη Μανωλάδα Ηλείας» τόνισε η Γραμματέας της Μεταναστευτικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, Φωτεινή Πιπιλή.

Όπως τόνισε «καμία ανοχή σε αυτού του είδους τα περιστατικά, που εκθέτουν συνολικά τη χώρα και τους πολίτες. Καμία ανοχή στη ρατσιστική βία, αλλά και την πάσης φύσεως εκμετάλλευση εργαζομένων και καταπάτηση κάθε έννοιας ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Η Δικαιοσύνη θα πράξει το καθήκον της, αλλά και η Πολιτεία θα πρέπει άμεσα, με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς της, να αποδώσει με αυστηρότητα τις ευθύνες και σε όλες τις τοπικές αρχές που, αν και “γνώριζαν”, σιωπούσαν».

Είναι άμεσο και επιτακτικό να αποδοθεί δικαιοσύνη. Αυτό τονίζει σε ανακοίνωσή του το γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τα γεγονότα στην Μανωλάδα. «Οι πυροβολισμοί που δέχθηκαν εργαζόμενοι μετανάστες στη Μανωλάδα, που διεκδικούσαν τα δεδουλευμένα τους, είναι μια εγκληματική, ρατσιστική πράξη» σημειώνει το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνοντας μάλιστα ότι «Είναι η πολλοστή φορά που παρόμοια γεγονότα λαμβάνουν χώρα στην περιοχή της Μανωλάδας εις βάρος μεταναστών εργαζομένων, που εκτός από την ακραία εκμετάλλευση, υφίστανται και τη βία».

«Η καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων εργαζομένων λόγω της καταγωγής τους συνιστά σε κάθε περίπτωση ρατσιστική ενέργεια και πρέπει να αντιμετωπιστεί και ως τέτοια», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Τομέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΠΑΣΟΚ αναφορικά με «το περιστατικό ακραίας βίας στη Νέα Μανωλάδα» και σημειώνει ότι αυτό «πρέπει να κινητοποιήσει τις αρμόδιες αρχές άμεσα».

Υπογραμμίζει επίσης ότι «η υπόθεση πρέπει να διερευνηθεί άμεσα και να γίνει γνωστό πόσα εργόσημα πληρώθηκαν σε εργάτες γης στην περιοχή».

Εγκληματική χαρακτηρίζει την επίθεση εναντίον των εργαζομένων μεταναστών στη Μανωλάδα και η ΔΗΜΑΡ ζητώντας από τη Δικαιοσύνη να επιληφθεί «άμεσα και χωρίς καθυστέρηση». Αποτελεί ύβρι για τον άνθρωπο και τα δικαιώματά του αυτό που συνέβη. Η απόκρουση της βίας και του ρατσισμού είναι υπόθεση όλης της κοινωνίας προσθέτει στην ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ.

"Βαρύτατες ευθύνες" στην κυβέρνηση και τις αρχές της περιοχής της Μανωλάδας Ηλείας επιρρίπτει το ΚΚΕ για το "σύγχρονο δουλεμπόριο και τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας των μεταναστών εργατών", μετά την επίθεση που δέχθηκαν χθες Τετάρτη στη Μανωλάδα.

Στην ανακοίνωσή του, το ΚΚΕ καταδικάζει τη "δολοφονική επίθεση που δέχτηκαν μετανάστες, εργάτες γης, από μεγαλοϊδιοκτήτες γης και επιστάτες, επειδή διεκδικούσαν το αυτονόητο, την καταβολή των δεδουλευμένων τους, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πάνω από είκοσι τραυματίες, εκ των οποίων τέσσερις σε σοβαρή κατάσταση".

Με ανακοίνωση της, η Χρυσή Αυγή καταδικάζει τα γεγονότα της Μανωλάδας και τους πυροβολισμούς κατά αλλοδαπών. Καταδικάζει επίσης όσους εντελώς παράνομα δίνουν δουλειά σε λαθρομετανάστες, στερώντας το ψωμί από χιλιάδες ελληνικές οικογένειες.

"Εκφράζουμε τον αποτροπιασμό μας και καταδικάζουμε απερίφραστα τα όσα διεπράχθησαν στη Νέα Μανωλάδα Ηλείας εναντίον των αλλοδαπών εργατών" αναφέρουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες σε ανακοίνωση τους.

"Η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της καταγωγής τους συνιστά σε κάθε περίπτωση ρατσιστική και ναζιστική ενέργεια", τονίζουν.
Πηγή: skai.gr