Αλλαγές στο Λύκειο: το παρασκήνιο και οι ισορροπίες

Τις ευαίσθητες ισορροπίες μεταξύ ΔΗΜΑΡ και του υφυπουργού Παιδείας κ. Θεόδωρου Παπαθεοδώρου δοκιμάζει ένα νέο επεισόδιο, αυτή τη φορά για το σχέδιο αλλαγών στο Γενικό και Επαγγελματικό Λύκειο.

Χθες ο υφυπουργός με δηλώσεις του διέψευσε πρόταση για τις αλλαγές στο Λύκειο, η οποία έχει ως βασικό κορμό την πρόταση της πρώην υπουργού κ. Αννας Διαμαντοπούλου. Ουσιαστικά ο κ. Παπαθεοδώρου φέρεται να επιχείρησε να κατευνάσει τις αντιδράσεις από τη ΔΗΜΑΡ (από την οποία προτάθηκε στη συγκεκριμένη κυβερνητική θέση), ενώ στο ίδιο πλαίσιο έσπευσε να στηρίξει και τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης (προερχόμενο εκ της ΔΗΜΑΡ) κ. Αντώνη Μανιτάκη για το θέμα των επιόρκων δημοσίων υπαλλήλων.

Ειδικότερα, καθώς από τα τέλη του 2012 έχει αρχίσει η προετοιμασία στο υπ. Παιδείας για τις αλλαγές στο Γενικό και Επαγγελματικό Λύκειο, την Τετάρτη παρουσιάστηκε σε ημερήσια εφημερίδα («Ελεύθερος Τύπος») μια πρόταση άτυπης επιτροπής. Η πρόταση, που έχει κορμό την πρόταση που διατυπώθηκε επί υπουργείας Διαμαντοπούλου αναπαρήχθη την Τετάρτη από μερίδα ηλεκτρονικών ΜΜΕ.

Ομως, με καθυστέρηση μίας ημέρας, χθες Πέμπτη, ο κ. Παπαθεοδώρου παρουσιάστηκε να διαψεύδει την άτυπη αυτή πρόταση, λέγοντας ότι το περιεχόμενο της και η φιλοσοφία της δεν σχετίζονται με την κατεύθυνση που επιδιώκει η ηγεσία του υπ. Παιδείας να δώσει στο Λύκειο.

«Πολύ κακό για το τίποτα!» υποστήριξε στην «Κ» στέλεχος του υπουργείου. Η θέση του βρίσκει πολλούς υποστηρικτές, οι οποίοι εστιάζουν στην ουσία της μεταρρύθμισης για το Λύκειο και τις επιπτώσεις της στην ελληνική κοινωνία. Ομως, υπάρχει και παρασκήνιο που αφορά στις σχέσεις του κ. Παπαθεοδώρου με τους κυβερνητικούς εταίρους. Οι δηλώσεις του υφυπουργού μπορούν να βρουν ευήκοα ώτα σε όσους εντός του ΠΑΣΟΚ δεν επιθυμούν να συνδεθεί η νέα μεταρρύθμιση με το όνομα της κ. Διαμαντοπούλου.

Από την άλλη, τα φώτα στρέφονται στη ΔΗΜΑΡ, λίγες ημέρες μετά τη δυσφορία υψηλόβαθμων στελεχών του κόμματος για τη στάση του κ. Παπαθεοδώρου στο θέμα του σχεδίου «Αθηνά» για τα ΑΕΙ. Τότε ο τομέας Παιδείας της ΔΗΜΑΡ υποστήριξε ότι «η «Αθηνά» υπακούει σε πελατειακά συμφέροντα», ενώ ο κ. Παπαθεοδώρου δήλωσε ότι «τυχόν επιμέρους απόψεις δεν ακυρώνουν την τρικομματική συμφωνία της κυβέρνησης για μεταρρυθμίσεις». Στο νέο επεισόδιο στελέχη της ΔΗΜΑΡ επικρίνουν τον υφυπουργό ότι αγνοεί τις θέσεις του κόμματος στη διαμόρφωση της κυβερνητικής πρότασης για το Λύκειο.

Από την πλευρά του πάντως, χθες σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» ο κ. Παπαθεοδώρου, ο οποίος πρόσφατα έγινε μέλος της ΔΗΜΑΡ (στην οργάνωση Αμπελοκήπων), ζήτησε να παρευθεί σε αυριανή συνεδρίαση του κόμματος για το Λύκειο. Επίσης, χθες ο κ. Παπαθεοδώρου ετάχθη με δήλωσή του υπέρ του κ. Μανιτάκη για το θέμα της απομάκρυνσης επιόρκων υπαλλήλων. Στελέχη της ΔΗΜΑΡ ερμήνευσαν τη δήλωση ως προσπάθεια να αλλάξει το αρνητικό κλίμα. Τέλος, ο αιρετός στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Β. Παληγιάννης υποστήριξε ότι μέχρι το 2016 θα συνταξιοτηθούν πάνω από 12.000 νηπιαγωγοί και δάσκαλοι και άρα δεν χρειάζονται απολύσεις.

Πηγή: Η Καθημερινή