Κλείσιμο

WikiLeaks: Μυστική συνάντηση πρεσβευτή ΗΠΑ-Ετσεβίτ τρείς μέρες πριν τον Αττίλα

Την ύπαρξη συνάντησης μεταξύ του πρεσβευτή των Ηνωμένων Πολιτειών στην Άγκυρα, Γουίλιαμ Μακόμπερ, και του τότε τούρκου πρωθυπουργού Μπουλέντ Ετσεβίτ, τρεις μόλις ημέρες πριν την έναρξη της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο αποκαλύπτει νέα εφαρμογή των WiliLeaks, η οποία δίνει στους επισκέπτες τη δυνατότητα να αναζητήσουν τηλεγραφήματα αμερικανικών τηλεγραφημάτων από το 1966 έως το 2010.

Συγκεκριμένα, τηλεγράφημα που εστάλη τα μεσάνυχτα της 17ης Ιουλίου του 1974 από την αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα προς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με διαβάθμιση «Απόρρητο» (Secret), καταδεικνύει πως ο πρεσβευτής Μακόμπερ συναντήθηκε με τον Ετσεβίτ.

Ο τίτλος του τηλεγραφήματος, «Πραξικόπημα στην Κύπρο - Συνάντηση Πρεσβευτή - Πρωθυπουργού» (CYPRUS COUP- AMB-PRIMIN MEETING), αποδεικνύει πως αντικείμενο της συνάντησης ήταν η κατάσταση στην Μεγαλόνησο, όπου από τις πρωινές ώρες της 15ης Ιουλίου είχε ξεκινήσει το πραξικόπημα για την ανατροπή του αρχιεπισκόπου Μακαρίου.

Παρά ταύτα, το περιεχόμενο του απόρρητου τηλεγραφήματος παραμένει άγνωστο, καθώς, όπως αναφέρουν τα συνοδευτικά έγγραφα, το «κείμενο δεν είναι διαθέσιμο», παρά το γεγονός ότι το τηλεγράφημα αποχαρακτηρίστηκε τον Ιούνιο του 2005.

Ερωτηματικά ωστόσο εγείρει μία από τις έννοιες-κλειδιά που αναφέρονται στο πάνω μέρος του τηλεγραφήματος, ανάμεσα στις οποίες βρίσκεται και ο όρος «Συμφωνία» (Agreement), όπως και ο όρος «Παράβαση» (Violation). Η Άγκυρα είχε τότε διαμηνύσει ότι, ως εγγυήτρια δύναμη για την Κύπρο, δεν επρόκειτο να δεχθεί αλλαγές στο status quo.

Έλλειψη κειμένου παρατηρείται και σε άλλα τηλεγραφήματα που αναφέρονται στην επίμαχη «απόρρητη» συνάντηση.
Πηγή: Newsdesk ΣΚΑΪ