Τσίπρας: Δεν χωρούν αντιπαραθέσεις στον ευαίσθητο τομέα της Άμυνας

Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα, επισκέφθηκε την Πέμπτη το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας, την 110 Πτέρυγα Μάχης και το Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα καθώς και μία πολεμική μοίρα .

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ μετά την επίσκεψή του στο Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας και την ενημέρωση που είχε από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Παναγιωτόπουλο, τον αρχηγό ΓΕΑ αντιπτέραρχο Ευάγγελο Τουρνά και τον Αρχηγό Τακτικής Αεροπορίας αντιπτέραρχο Χρήστο Βαΐτση ζήτησε να μπει ένα τέλος στις τυφλές περικοπές στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων

Σε δηλώσεις του, μετά την ενημέρωση ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι η χώρα βιώνει τις συνέπειες ενός ακήρυχτου οικονομικού πολέμου με απρόβλεπτες συνέπειες. Επισήμανε παράλληλα πως «περνάμε μία ιδιαίτερα κρίσιμη πολιτική περίοδο με γεωπολιτικές ανακατατάξεις». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την αντίθεσή του στο «ναι» σε όλα στους δανειστές από την τρικομματική κυβέρνηση, διότι οι δανειστές – όπως είπε - θα έχουν λόγο στη χάραξη της αμυντικής μας πολιτικής.

Σε ότι αφορά στο μοντέλο οργάνωσης των Ενόπλων Δυνάμεων, τόνισε ότι απαιτείται ανασχεδιασμός. Σημείωσε πάντως ότι στο ευαίσθητο αυτό τομέα δεν χωρούν πολιτικές αντιπαραθέσεις. Ο κ. Τσίπρας τόνισε, ότι θέλει να βάλει τέλος στον κατήφορο των τυφλών περικοπών στους μισθούς των μελών των ενόπλων δυνάμεων, αλλά στοχεύει και σε έναν ουσιαστικό ανασχεδιασμό στο μοντέλο και τη δομή των Ενόπλων Δυνάμεων, εκτός του κομματισμού και της αναξιοκρατίας, χωρίς τις αλόγιστες δαπάνες του παρελθόντος, εκτός των αποσπασματικών αλλαγών.

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ οι δηλώσεις του προέδρου της Κ.Ο. ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Αλέξη Τσιπρα είναι οι εξής:

«Η χώρα εδώ και τρία περίπου χρόνια βιώνει τις συνέπειες ενός ακήρυκτου πολέμου, ενός οικονομικού πολέμου, με ευρύτερες όμως γεωπολιτικές προεκτάσεις. Και οι συνέπειες αυτού του πολέμου δεν είναι λιγότερο τραγικές. Έχουμε να βιώσουμε τόσο μεγάλη μείωση του επιπέδου ζωής αλλά και παρόμοια απόπειρα εισδοχής στον πυρήνα της εθνικής μας κυριαρχίας από τους δανειστές μονάχα σε περίοδο πολεμική, όχι όμως σε περίοδο ειρήνης.

Και πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι περνάμε μια ιδιαίτερα κρίσιμη ιστορική περίοδο με γεωπολιτικές ανακατατάξεις στην ευρύτερη περιοχή και δεν μπορεί πια να συνεχίζουμε να υιοθετούμε και να ασκούμε πολιτικές που αναγάγουν το ναι σε όλα σε κυρίαρχη εθνική ιδεολογία, που αποδέχονται στους δανειστές μας ακόμα και να έχουν λόγο στη χάραξη του αμυντικού σχεδιασμού της χώρας, που μας οδηγούν σε μία κατάσταση που εγκυμονεί κινδύνους για την ασφάλεια και την προοπτική της χώρας. Και επειδή, κατά τη δική μας εκτίμηση, η αποτρεπτική ικανότητα των ενόπλων δυνάμεων της χώρας εξαρτάται στο μεγαλύτερο βαθμό από το ανθρώπινο δυναμικό των ενόπλων δυνάμεων, θα πρέπει με κατηγορηματικό τρόπο να δηλώσω ότι ήρθε η στιγμή να μπει ένα τέλος σ’ αυτόn τον κατήφορο των τυφλών περικοπών στο εισόδημα των ανδρών και των γυναικών που στελεχώνουν τις ένοπλες δυνάμεις. Και που σήμερα διατηρούν οι ένοπλες δυνάμεις την αποτρεπτική τους δυνατότητα εξ αιτίας της δικής τους συνεισφοράς, εξ αιτίας της δικής τους ακάματης προσπάθειας.

Τέλος, πρέπει νομίζω να συνειδητοποιήσουμε ότι πρέπει να γίνει ένας ουσιαστικός ανασχεδιασμός στο μοντέλο, στη δομή των ενόπλων δυνάμεων. Πρέπει να τελειώνουμε με ένα μοντέλο που είχε ως κύριο συστατικό τον κομματισμό και την αναξιοκρατία. Πρέπει να τελειώνουμε με λογικές που μας οδήγησαν σε αλόγιστες εξοπλιστικές δαπάνες, δίχως καμιά έγνοια για τη διατήρηση του οπλικού υλικού σε βάθος χρόνου. Να τελειώνουμε με αποσπασματικές λογικές αμυντικών σχεδίων και με παρωχημένα οργανογράμματα. Χρειαζόμαστε ένοπλες δυνάμεις σύγχρονες, ευέλικτες, μικρότερου σχήματος, ίδιας όμως και καλύτερης αποτρεπτικής δυνατότητας, ένοπλες δυνάμεις μικρότερου κόστους λειτουργίας, αλλά με δυνατότητες να δίνουν δαπάνες, προκειμένου το έμψυχο δυναμικό να έχει κάποιες στοιχειώδεις συνθήκες που θα βοηθούν τη διαβίωση σ΄ αυτές τις δύσκολες συνθήκες.

Και νομίζω ότι ήρθε η στιγμή να συνειδητοποιήσουμε ότι οι ένοπλες δυνάμεις δεν μπορούν να αποτελέσουν πεδίο μικροκομματικής αντιπαράθεσης και πρέπει να σχεδιάσουμε το μέλλον με γνώμονα ότι αυτό αποτελεί για μας, για όλους μας εθνικό καθήκον. Να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της νέας εποχής.

Θέλω να ευχαριστήσω τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας και τον Αρχηγό της Τακτικής Αεροπορίας για την ουσιαστική και σε βάθος ενημέρωση των δυσκολιών αλλά και των δυνατοτήτων που έχει η αεροπορία μας, η τακτική αεροπορία, η οποία ανταποκρίνεται στις δύσκολες συνθήκες. Και θέλω να επισημάνω ότι, παρά τις αντίξοες συνθήκες, η αποτρεπτική δυνατότητα, η αποτρεπτική ισχύς της τακτικής μας αεροπορίας όχι μόνο δεν έχει μειωθεί, αλλά βρίσκεται σε εξαιρετικά καλή κατάσταση, πράγμα που νομίζω ότι πρέπει να το επισημάνουμε όλοι και πρέπει να εκφράσω εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά πιστεύω εκ μέρους του συνόλου των Ελλήνων πολιτών την απόλυτη αναγνώριση σ’ αυτό το τιτάνιο και δύσκολο έργο που επιτελούν οι αξιωματικοί και οι οπλίτες της Πολεμικής Αεροπορίας».

Επίσης απαντώντας σε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων είπε:

Αλ. Τσίπρας: Νομίζω ότι ήμουν σαφής στη δήλωσή μου. Βρισκόμαστε σε μια περίοδο όπου όλοι συνειδητοποιούμε πια ότι η αντιπαράθεση, η σύγκρουση δεν είναι μονάχα οικονομική. Βρισκόμαστε στη μέση γεωπολιτικών ανακατατάξεων, συγκρούσεων που στο φόντο τους έχουν τους ενεργειακούς πόρους αλλά και στη μέση ενός αδυσώπητου νομισματικού πολέμου, παγκόσμιου νομισματικού πολέμου. Συνεπώς δεν θέλει και πολύ σκέψη, μια χώρα που είναι έτοιμη να τα παραδώσει όλα, που είναι έτοιμη να δώσει μέρος της εθνικής της κυριαρχίας στους δανειστές είναι μια χώρα που στερείται της δυνατότητας να κάνει κρίσιμες επιλογές για τα κυριαρχικά της δικαιώματα και την ασφάλεια των πολιτών της. Και θέλω να πιστεύω ότι αυτά είναι ζητήματα που πρέπει να τα συζητάμε όλοι με σύνεση. Δεν χωράνε επιμέρους μικροκομματικές αντιπαραθέσεις. Η χώρα στερείται εθνικής στρατηγικής στις νέες συνθήκες γεωπολιτικής σύγκρουσης. Το Κυπριακό πρέπει να μας παραδειγματίσει γι αυτό. Και οφείλουμε όλοι να ανασχεδιάσουμε το μέλλον με βάση τα νέα δεδομένα. Πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχουν ορισμένα άβατα, ορισμένες κόκκινες γραμμές. Δεν μπορεί οι δανειστές μας να αποφασίζουν για τον προϋπολογισμό που θα αποφασίζει η Βουλή για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Δεν μπορεί ο μέσος οπλίτης να ζει σε συνθήκες φτώχειας και αναξιοπρέπειας με μισθούς πείνας. Και δεν μπορεί να θέλουν να έχουν και τη δυνατότητα να παρεμβαίνουν και στον πιο σκληρό πυρήνα της κυριαρχίας, που είναι ο αμυντικός σχεδιασμός της χώρας. Με αυτή την έννοια το είπα και νομίζω ότι ήμουν πολύ σαφής.

Η χώρα βιώνει μια πρωτοφανή οικονομική κρίση. Οι επιλογές που έγιναν ήταν καταστροφικές επιλογές. Το ζήτημα είναι σήμερα να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτός ο δρόμος είναι αδιέξοδος, να δώσουμε ένα τέλος σ΄ αυτό το δρόμο. Αλλά μέχρις ότου μπορέσουμε να ανακάμψουμε ξανά, οφείλουμε τουλάχιστον να διατηρήσουμε εκείνους τους θύλακες εθνικής ασφάλειας αλώβητους απ΄ αυτή την κρίση. Κι αυτό είναι ευθύνη όλων.

Σας έχουν ενημερώσει ότι θα υπάρξει περικοπή δομών;….

Αλ. Τσίπρας: Όχι, όχι. Δεν έχει υπάρξει τέτοια ενημέρωση. Ξέρω όσα ξέρετε κι εσείς. Ξέρετε πολύ καλά λοιπόν ότι η τρόικα ήθελε να έχει άποψη ακόμη και για τη θητεία. Ήθελε να έχει άποψη ακόμα και για το πώς θα κατανεμηθούν οι δαπάνες και για το αν από την εξοικονόμηση πόρων από τις λειτουργικές δαπάνες θα δοθεί ή δεν θα δοθεί η δυνατότητα να ανακουφιστούν οι οπλίτες που σήμερα ζουν στην παραμεθόριο σε συνθήκες εξαιρετικά δύσκολες. Νομίζω ότι είμαι σαφής. Δεν λέω κάτι καινούργιο. Λέω πράγματα τα οποία όλοι τα ξέρουμε. Απλά εκφράζω με έναν έντονο τρόπο την αντίθεσή μου σε όλα όσα έχουν συμβεί το τελευταίο διάστημα στις ένοπλες δυνάμεις.

Η μείωση των εξοπλιστικών προγραμμάτων είναι εφικτή υπ΄ αυτές τις συνθήκες…

Αλ. Τσίπρας: Ήδη οι εξοπλιστικές δαπάνες έχουν μειωθεί. Το ζήτημα είναι να αλλάξουμε το μοντέλο των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Γιατί τα προβλήματα που σήμερα αντιμετωπίζουμε, έχουν να κάνουν με το ότι έγιναν αλόγιστες δαπάνες, τις οποίες πλήρωσε με αίμα ο ελληνικός λαός, και δεν υπήρχε πρόνοια ώστε αυτά τα αμυντικά συστήματα να μπορούν να λειτουργήσουν σε βάθος χρόνου. Έχουν γίνει εγκλήματα. Βέβαια κάποιοι βρίσκονται ήδη στη φυλακή γι αυτό. Αλλά αυτό δεν μπορεί να λειάνει τις δυσκολίες που έχουν δημιουργηθεί. Η εκτίμησή μας είναι ότι μπορούμε και πρέπει να λειτουργήσουμε σε πλαίσιο συνεννόησης ώστε κάποια πράγματα που αποτελούν κακώς κείμενα και στεγανά δεκαετιών στο χώρο της άμυνας, να αλλάξουν. Χρειάζεται ένα νέο και διαφορετικό μοντέλο. Και ίσως υπ΄ αυτή την έννοια μπορεί η κρίση να είναι μια ευκαιρία να αλλάξουν τα κακώς κείμενα.

Οι αλλαγές στις δομές για τις οποίες μιλάτε τι σημαίνει για τη Λάρισα …

Αλ. Τσίπρας: Νομίζω σε τέτοιες λεπτομέρειες να μην υπεισέλθουμε σήμερα.

Είναι πρώτη φορά που αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισκέπτεται τη έδρα ενός μείζονος και αξιόμαχου ….. Θέλετε να σχολιάσετε τη σπουδή του υπουργού Άμυνας να σας υποδεχτεί ο ίδιος;..

Αλ. Τσίπρας: Ήταν πολύ ευγενικός και ιδιαίτερα κατατοπιστικός. Και ο κ. Παναγιωτόπουλος είναι ένας πολιτικός που έχει κάνει ευχάριστη παρέα, οπότε δεν αισθανθήκαμε άσχημα με την παρουσία του εδώ.
Πηγή: skai.gr