ΕΛΛΑΔΑ


Στα 40 εκατ. εκτινάχθηκαν οι κλοπές ρεύματος

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις παίρνει το φαινόμενο των «ρευματοκλοπών» ελέω κρίσης και αδυναμίας νοικοκυριών και επιχειρήσεων να αποπληρώσουν τους φουσκωμένους και από την υψηλή φορολογία λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος...

 
Ανεξέλεγκτες διαστάσεις παίρνει το φαινόμενο των «ρευματοκλοπών» ελέω κρίσης και αδυναμίας νοικοκυριών και επιχειρήσεων να αποπληρώσουν τους φουσκωμένους και από την υψηλή φορολογία λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος. Το φαινόμενο που προ κρίσης εντοπιζόταν κυρίως σε πολύ υποβαθμισμένες περιοχές (π.χ. καταυλισμούς αθίγγανων) έχει επεκταθεί σε ολόκληρη τη χώρα και σε ακριβές περιοχές, όπως για παράδειγμα τα βόρεια προάστια της Αττικής. Στελέχη του ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας) εκτιμούν ότι ο τζίρος από τις κλοπές ρεύματος, μόνο στα επαγγελματικά ακίνητα, έχει τετραπλασιαστεί και από 10 εκατ. το 2011 ξεπέρασε τα 40 εκατ. ευρώ το 2012.

Η «τέχνη» της ρευματοκλοπής ποικίλλει στην εφαρμογή της και εκτίμηση των αρμοδίων είναι ότι πλέον γίνεται συστηματικά από επαγγελματίες ηλεκτρολόγους, έναντι αμοιβής. Τα στοιχεία για τετραπλασιασμό των απωλειών της ΔΕΗ προκύπτουν κυρίως από ελέγχους που έχουν κάνει συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ σε επιχειρήσεις. «Δυστυχώς στις οικιακές καταναλώσεις δεν μπορούν να γίνουν έλεγχοι διότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα συνεργεία και οι παρεμβάσεις στους μετρητές γίνονται με τρόπο που δεν μπορεί να γίνει αντιληπτός από το συνεργείο που κάνει την καταμέτρηση μία φορά το τετράμηνο» δηλώνει αρμόδιο στέλεχος του Διαχειριστή Δικτύου. «Εχουμε πληροφορίες για “σπείρες” που κάνουν τη ρευματοκλοπή επάγγελμα, αλλά δεν είναι αρκετά ακριβείς για να προχωρήσουμε σε ελέγχους», δηλώνει το ίδιο στέλεχος.

Η πλήρης αποσύνδεση ειδικών εξαρτημάτων του μετρητή, τα οποία επιτρέπουν στο ρεύμα να φτάνει στον καταναλωτή, χωρίς να καταγράφεται η κατανάλωση, είναι μία από τις πρακτικές ρευματοκλοπής.

Σφράγιση μετρητών

Η πλέον διαδεδομένη πρακτική, που είναι αδύνατον να εντοπιστεί εάν δεν υπάρξει καταγγελία για να γίνει έλεγχος από αρμόδιο συνεργείο, είναι η αλλοίωση της ένδειξης του μετρητή. Η παρέμβαση αυτή, σύμφωνα με στελέχη της ΔΕΗ, μπορεί να γίνει μόνο από ηλεκτρολόγους, οι οποίοι παρεμβαίνουν και επιβραδύνουν την ταχύτητα κίνησης του μετρητή. Σε μια προσπάθεια αποτροπής του φαινομένου, ο ΔΕΔΔΗΕ προχωράει σε ένα πρόγραμμα σφράγισης των 7,5 εκατ. μετρητών ηλεκτρικού ρεύματος σε διάστημα ενός χρόνου. «Πιστεύουμε ότι μια νοικοκυρεμένη εικόνα θα αποτρέψει τέτοιες πρακτικές», τονίζουν από τον ΔΕΔΔΗΕ, δηλώνοντας αδυναμία να ελεγχθεί το φαινόμενο που διευρύνεται σε ολόκληρη τη χώρα και σε κάθε κοινωνικό στρώμα και όπως τονίζουν στρέφεται εις βάρος των καταναλωτών και εκθέτουν σε σοβαρούς κινδύνους ηλεκτροπληξίας όχι μόνο τους παρανομούντες αλλά και τους ανυποψίαστους πολίτες.

Αποκοπές ρεύματος

Η οικονομική δυσπραγία νοικοκυριών και επιχειρήσεων εκδηλώνεται και με τις οικειοθελείς αποκοπές ρεύματος. Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία αναφέρουν διακοπές 300 χιλιάδων μετρητών το 2012, όταν πέρυσι το αντίστοιχο νούμερο ήταν 100 χιλιάδες. Με γεωμετρική πρόοδο αυξάνονται και οι αποκοπές ρεύματος λόγω ανεξόφλητων χρεών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΕΗ, σε μηνιαία βάση γίνονται 27.000 αποκοπές. Οι ανεξόφλητες οφειλές από λογαριασμούς ρεύματος έφτασαν το 2012 στο 1,2 δισ. ευρώ με τον ρυθμό στον πρώτο μήνα του 2013 να βαίνει ελαφρά αυξανόμενος. Αντιστοίχως αυξάνεται και ο αριθμός των καταναλωτών που ζητάει διακανονισμό για την αποπληρωμή των λογαριασμών. Το 2012 οι διακανονισμοί έφτασαν τις 700.000 έναντι 400.000 το 2011. Η ΔΕΗ, προκειμένου να ανταποκριθεί στα επιτακτικά αιτήματα των καταναλωτών, έχει αποφασίσει να αναπροσαρμόσει το πρόγραμμα διακανονισμών για να διευκολύνει περαιτέρω την αποπληρωμή των λογαριασμών.
 
Τηλεδιάσκεψη αστυνομικών διευθυντών - Γεροβασίλη υπό το φόβο νέων επιθέσεων
Τηλεδιάσκεψη με όλους τους αστυνομικούς διευθυντές της χώρας και την υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Όλγα...
22.05.2019, 19:55
Καμπανάκι από καθηγητή του ΕΚΠΑ μετά την αύξηση εισακτέων στα πανεπιστήμια
Για αδυναμία των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων να λειτουργήσουν τον Σεπτέμβριο και να εκπαιδεύσουν φοιτητές...
22.05.2019, 19:31
Προληπτικές προσαγωγές πριν την ομιλία Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη
Στην προσαγωγή τεσσάρων ατόμων προχώρησε η Αστυνομία λίγο πριν την έναρξη της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα στη...
22.05.2019, 19:29
ΑΣΟΕΕ: Ντου κουκουλοφόρων με απειλές και συνθήματα στο γραφείο του Πρύτανη
Ντου στο γραφείο του Πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, πραγματοποίησε λίγο πριν τις 12, το...
22.05.2019, 17:41
Συνάντηση φορέων για το «Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου Δήμου Καλαμαριάς»
Oi εμπλεκόμενoi φορείς συζήτησαν το θέμα της θετικής αξιολόγησης της πρότασης και αναλύθηκαν οι δράσεις...
22.05.2019, 16:23
Μενού 800 ευρώ-Ο τιμοκατάλογος Μυκόνου για τους κροίσους (pics)
Η ποιότητα, η υπηρεσίες και η θέα του απέραντου γαλάζιου από την Μύκονο πληρώνονται πολύ ακριβά.
22.05.2019, 16:22
Χωρίς διόδια οι οδικοί άξονες την Κυριακή των εκλογών
Από μεσάνυχτα Σαββάτου αρχίζει η ελεύθερη διάβαση.
22.05.2019, 15:18
Υπόθεση Novartis: Κανένα στοιχείο για χρηματισμό πολιτικών
Ολοκληρώθηκαν οι εξηγήσεις των πέντε μη πολιτικών προσώπων για τη Novartis - Διαφημιστής που είχε κληθεί ως...
22.05.2019, 15:01
Άγριος ξυλοδαρμός γιατρού από φίλο τραυματία στο ΓΝ Νίκαιας
Ο μαχαιρωμένος ασθενής νοσηλεύεται στην θωρακοχειρουργική κλινική και ο γιατρός για ευνόητους λόγους μετά...
22.05.2019, 14:51
Δίωξη σε βαθμό κακουργήματος στο Ρουβίκωνα για το βανδαλισμό της Βουλής
Βαριά δίωξη κατά Ρουβίκωνα από την εισαγγελία - Σε τακτική ανάκριση ο ένας συλληφθείς
22.05.2019, 14:11

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | ... | 150  Επόμενη

Σχόλια Αναγνωστών
Αποστολή Παραπόνων
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς. Προστατέψτε τα προσωπικά σας δεδομένα. Αν κρίνετε ότι το περιεχόμενο της ιστοσελίδας είναι παράνομο ή προσβάλει οποιοδήποτε δικαίωμα σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας. Θα απαντήσουμε στο αίτημα σας το συντομότερο δυνατόν.