Κλείσιμο

Η Αίγινα θα αποκτήσει νερό

Του Γιωργου Λιαλιου

Ενα έργο πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα πήρε το «πράσινο φως» για τη δημοπράτησή του. Πρόκειται για τη σύνδεση της Αίγινας μέσω υποθαλάσσιου αγωγού ύδρευσης με την ΕΥΔΑΠ, έργο που θα λύσει οριστικά το οξύτατο πρόβλημα του νησιού. Η Αίγινα θα είναι το δεύτερο νησί στη χώρα, μετά τη Σαλαμίνα, που θα συνδεθεί με ηπειρωτικό δίκτυο ύδρευσης. Αλλά θα είναι η πρώτη φορά στη χώρα μας που θα ποντιστεί τόσο μεγάλος σε μήκος -περίπου 14 χιλιόμετρα - υποθαλάσσιος αγωγός ύδρευσης.

Η απόφαση να προχωρήσει το έργο υπεγράφη από τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης και Υποδομών Σταύρο Καλογιάννη στις αρχές Φεβρουαρίου. Σύμφωνα λοιπόν με την τεχνική προμελέτη, η Αίγινα (περιοχή Λεόντι) θα υδροδοτηθεί από τη δεξαμενή της ΕΥΔΑΠ που βρίσκεται στην περιοχή Περάνη Σαλαμίνας, με την οποία θα συνδεθεί μέσω υποθαλάσσιου αγωγού. Ο αγωγός θα έχει μήκος 13.920 μέτρων, μέγεθος πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα, ο οποίος θα ποντιστεί σε βάθη έως και 90 μέτρων. Το έργο θα πρέπει να προβλέπει και τη δυνατότητα μελλοντικής σύνδεσης με το Αγκίστρι. «Το έργο παρουσιάζει ιδιαιτερότητες και αυξημένες δυσκολίες, καθώς έχει μοναδικά χαρακτηριστικά για τον ελληνικό χώρο και επιδέχεται ειδικούς χειρισμούς κατασκευής», αναφέρει η απόφαση. Γι’ αυτό και η πολιτεία πρέπει να βρει εναλλακτικές λύσεις για σειρά ζητημάτων, όπως τον τρόπο σύνδεσης των σωλήνων, και προστασία του από εξωτερικά πλήγματα. Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό 23,8 εκατομμύρια ευρώ και θα δημοπρατηθεί από την Περιφέρεια Αττικής. «Οταν γίνει ο αγωγός θα αλλάξει η ζωή μας», σχολιάζει στην «Κ» ο δήμαρχος Αίγινας Σάκης Σακκιώτης. «Ελπίζουμε ότι, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει γίνει, το έργο θα δημοπρατηθεί μέχρι τα τέλη Ιουνίου». Η ετήσια κατανάλωση της Αίγινας είναι σήμερα 1,7 εκατ. κυβικά νερού, ποσότητα βέβαια που θα αυξηθεί.

Θα είναι η δεύτερη φορά στη χώρα μας
που ένα νησί συνδέεται με το δίκτυο ύδρευσης της ηπειρωτικής Ελλάδας. Το πρώτο ήταν η Σαλαμίνα (μέσω της οποίας η Αίγινα θα συνδεθεί με την ΕΥΔΑΠ): το νησί συνδέεται εδώ και 20 έτη με δύο υποθαλάσσιους αγωγούς από την περιοχή Μπατσί με την περιοχή του κτήματος Ευταξία στη Νέα Πέραμο. Επιπλέον, σήμερα δοκιμάζεται η λειτουργία ενός τρίτου, δίδυμου υποθαλάσσιου αγωγού που διασχίζει τον δίαυλο της Φανερωμένης. Ομως, οι δύο πρώτοι αγωγοί έχουν μήκος 2,5 χλμ. και οι νέοι δίδυμοι αγωγοί μόλις 700 μέτρων, οπότε ο αγωγός ύδρευσης της Αίγινας θα είναι ο πρώτος του είδους του στην Ελλάδα με τόσο μεγάλο μήκος.
Πηγή: Αναδημοσίευση από την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ