Ανεπαρκής η νομοθεσία για την καταπολέμηση της ρατσιστικής βίας

Μπορεί οι εξαγγελίες της Πολιτείας για την καταπολέμηση της ρατσιστικής βίας να πληθαίνουν, οι νομοθετικές προβλέψεις όμως για την αντιμετώπιση των -συνεχώς αυξανόμενων- εγκλημάτων με φυλετικά χαρακτηριστικά παραμένουν ανεπαρκείς. Ανώτατες εισαγγελικές πηγές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου πως η σχετική νομοθεσία στην Ελλάδα είναι τουλάχιστον απαρχαιωμένη.

Οι μοναδικές νομοθετικές παρεμβάσεις για τα εγκλήματα με ρατσιστικό δόλο αφορούν δύο ειδικούς ρυθμιστικούς νόμους -ψηφισμένους το 2005- κι διώκουν μονάχα συμπεριφορές φυλετικής διάκρισης στα πλαίσια εμπορικών συναλλαγών, καθώς επίσης και την προσβολή της προσωπικότητας μέσω της τέχνης. Και στις δυο αυτές περιπτώσεις μάλιστα, σχετική δίωξη μπορεί να ασκηθεί μόνο ύστερα από έγκληση του παθόντος (δεν μπορούν δηλαδή να ληφθούν υπόψη αυτεπάγγελτα από τις εισαγγελικές αρχές).

Παράλληλα σχετική τροποποίηση του 2008 στον Ποινικό Κώδικα (άρθρο 79 παρ.3) τιμωρεί την επίδειξη εθνικιστικής συμπεριφοράς, δεν μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί από τον Εισαγγελέα ως επιβαρυντική περίπτωση στο στάδιο της δίωξης (όπως π.χ. ο "κουκουλονόμος"), αλλά μονάχα σε αυτό της επιμέτρησης της ποινής. Επιβάλλεται δηλαδή να υφίσταται ήδη καταδικαστική απόφαση για άλλο έγκλημα, και απλά ο δικαστής υποχρεούται να τιμωρήσει τον δράστη αυστηρότερα, άμα κατά την τέλεση του εγκλήματος αυτού επέδειξε ρατσιστική συμπεριφορά.

Ο εκπρόσωπος τύπου της ΕΛ.ΑΣ. ανακοίνωσε πρόσφατα την έναρξη λειτουργίας δύο νέων τμημάτων καταπολέμησης της ρατσιστικής βίας, στο οποία θα απασχολούνται 200 εργαζόμενοι στην Ασφάλεια. Εάν όμως δεν υπάρξει νομοθετική παρέμβαση στο πλαίσιο αυτό, τα χέρια των εισαγγελικών λειτουργών θα παραμείνουν δεμένα. Εισαγγελικές πηγές τονίζουν πως για το λόγο αυτό έχουν ήδη προβεί σε διαβήματα ενώπιον του Υπουργείου Δικαιοσύνης προκειμένου να παρέμβει το συντομότερο δυνατόν.
Πηγή: Δημήτρης Δαμιανός