«Ζεσταίνουν τα τρακτέρ» και στην Ημαθία οι αγρότες

Στον κόμβο της Κουλούρας στην Εγνατία οδό έχουν παραταχθεί από το πρωί δεκάδες τρακτέρ από την Ημαθία. Οι αγρότες θα πραγματοποιήσουν γενική συνέλευση με τους συναδέλφους του από τα γύρω χωριά.

Οι αγρότες της Ημαθίας ζητούν συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιο Τσαυτάρη προκειμένου να του θέσουν σειρά ζητημάτων, με βασικότερο το ότι είναι απλήρωτοι εδώ και πέντε μήνες από την παραγωγή ροδάκινου που έδωσαν στις βιομηχανίες.

Δηλώνουν ότι αν δεν υπάρχει ουσιαστική παρέμβαση θα κλείσουν τόσο την Εγνατία οδό στον κόμβο της Κουλούρας, όσο και το σιδηροδρομικό σταθμό που υπάρχει κοντά.

Γενικότερα, οι αγρότες ζητούν να μην μειωθεί η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πετρελαίου και να έχουν αφορολόγητο πετρέλαιο, να μειωθεί κατά 30% η τιμή του αγροτικού ρεύματος, να δοθούν άτοκα δάνεια στους φτωχούς αγρότες με περίοδο χάριτος, να είναι αφορολόγητο το οικογενειακό αγροτικό εισόδημα έως 40.000 ευρώ και να υπάρξουν κατώτερες εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να εξασφαλίζουν ικανοποιητικό εισόδημα.

Ζητούν, επίσης, κατάργηση όλων των περιορισμών της αγροτικής κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η ΚΑΠ, αλλά και να μην ισχύσουν οι νέες περικοπές στις επιδοτήσεις και οι περιορισμοί στην αγροτική παραγωγή, που προβλέπονται στο πλαίσιο αναθεώρησης της ΚΑΠ για το 2014-2020.

Πανελλαδική σύσκεψη όλων των Ενώσεων Συνεταιρισμών και όλων των συνδικαλιστικών οργανώσεων, αλλά και αγροτικών συσπειρώσεων του αγροτικού κινήματος, συγκαλεί στο μεταξύ για την Τετάρτη 30 Ιανουαρίου στην Αθήνα το διοικητικό συμβούλιο της ΠΑΣΕΓΕΣ.

Όπως αναφέρει σε σχετική της ανακοίνωση, στόχος είναι να διαμορφωθεί από κοινού «ένα πλαίσιο δράσεων για ανατροπή της σκληρής και ανάλγητης αντιαγροτικής πολιτικής».

Άκαρπη απέβη την Τετάρτη η συνάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης με εκπροσώπους αγροτών από το νομό Θεσσαλίας.


Πηγή: skai.gr