Χατζηδάκης: Απαράδεκτες οι κινητοποιήσεις των εργαζόμενων στα ΜΜΜ

Δείτε τον πίνακα με τα στατιστικά στοιχεία των απεργιών 

Την πάγια θέση του ότι δεν μπορεί να γίνει καμιά εξαίρεση από την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου επανέλαβε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτες τις κινητοποιήσεις των συνδικάτων των εργαζόμενων στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Πρόσθεσε ότι, σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο, μόνο μία μειοψηφία απεργεί ενώ υπάρχουν αρκετοί εργαζόμενοι οι οποίοι πληρώνονται κανονικά τις ημέρες των απεργιακών κινητοποιήσεων.

Όπως ανέφερε, στις 17 Ιανουαρίου το ποσοστό των εργαζομένων που απήργησε στο μετρό ανήλθε στο 33% ενώ την επόμενη μέρα που απεργούσαν όλα τα μέσα των αστικών συγκοινωνιών, συμμετείχε το 48% των εργαζόμενων στο μετρό, το 44% των εργαζόμενων του ΗΣΑΠ και μόλις το 4% των εργαζόμενων στο τραμ.

Σύμφωνα με τον υπουργό, ακόμη χαμηλότερα ήταν τα ποσοστά των εργαζόμενων στο μετρό που απήργησαν στις 19 και 20 Ιανουαρίου τα οποία και ανήλθαν σε 16 και σε 14% αντίστοιχα.

Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι θα ερευνηθούν τα στοιχεία αυτά κι αν υπάρχει λόγος θα γίνει αναφορά στη δικαιοσύνη και τροποποίηση του νόμου.

Αναλυτικά η δήλωση

«Θέλω να κάνω μια σαφή τοποθέτηση από την πλευρά του υπουργείου Ανάπτυξης και Υποδομών, σε σχέση με την απεργία στη ΣΤΑΣΥ.

Πραγματοποιήθηκε διάλογος με τα συνδικάτα, έγινε συζήτηση με το υπουργείο Οικονομικών και έγινε σαφές από τη συζήτηση αυτή, ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία εξαίρεση από το ενιαίο μισθολόγιο για κανένα φορέα του Δημοσίου και του ευρύτερου Δημοσίου τομέα.

Αυτό το μήνυμα μεταφέρθηκε από τη διοίκηση της ΣΤΑΣΥ στα συνδικάτα. Τα συνδικάτα θεώρησαν σκόπιμο να προχωρήσουν σε απεργία. Η απεργία είναι δικαίωμα προστατευμένο από το Σύνταγμα, αλλά ασκείται με συγκεκριμένους όρους που ορίζονται από το Σύνταγμα και τους νόμους. Υπάρχουν λοιπόν όροι και όρια στην απεργία.

Φοβούμαι ότι όπως εξελίσσονται τα πράγματα, δεν υπάρχει σεβασμός ούτε απέναντι στους όρους ούτε απέναντι στα όρια.

Ως προς την προκήρυξη των απεργιών, αυτό γίνεται χωρίς να τηρούνται οι νόμιμες προθεσμίες και οι νόμιμες διαδικασίες. Και γι' αυτό τον λόγο έχει γίνει προσφυγή της Διοίκησης της ΣΤΑΣΥ στη δικαιοσύνη και η δικαιοσύνη θα αποφασίσει με βάση το Σύνταγμα και τους νόμους.

Αλλά παράλληλα συμβαίνει και κάτι άλλο, το οποίο είναι απαράδεκτο και το οποίο δεν δικαιούμαι να το αποκρύπτω από τους Έλληνες πολίτες. Ενώ για μέρες δεν λειτουργούσαν και δεν λειτουργούν το Μετρό, ο Ηλεκτρικός και το Τραμ, την ίδια στιγμή από τα στοιχεία τα οποία μου έδωσε σήμερα η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ, για την περασμένη εβδομάδα προκύπτει ότι μόνο μειοψηφία των εργαζομένων απεργεί και η πλειοψηφία πληρώνεται. Αυτό θα ελεγχθεί.

Έχω δώσει εντολή στη Διοίκηση να προχωρήσει και να δει ποιες μεθόδους μετέρχονται όλοι αυτοί που πληρώνονται ενώ θεωρητικώς απεργούν, θα γίνει σχετική αναφορά στη Δικαιοσύνη και αν χρειαστεί θα υπάρξει και τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου.

Όμως η κυβέρνηση τέτοιου είδους αθέμιτες πρακτικές που προσβάλλουν την κοινωνία, δεν πρόκειται να τις δεχτεί».



Πηγή: skai.gr