Αναστολή απόφασης που έκρινε αντισυνταγματικό το τέλος ακινήτων μέσω ΔΕΗ θα ζητήσει το Δημόσιο

Αναστολή εκτέλεσης της απόφασης του Πρωτοδικείου που έκρινε αντισυνταγματική την είσπραξη του τέλους ακινήτων μέσω της ΔΕΗ θα ζητήσει το ελληνικό Δημόσιο, όπως αποφασίστηκε σε σύσκεψη της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών με τη διοίκηση της ΔΕΗ.

Παράλληλα, το Δημόσιο θα υποβάλλει αίτηση αναίρεσης της απόφασης στον Άρειο Πάγο.

Υπενθυμίζεται πως την Τρίτη, 4 Δεκεμβρίου, το Πολυμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών έκρινε αντισυνταγματική την είσπραξη του τέλους ακινήτων (ΕΕΤΗΔΕ) μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού και επέβαλε στη ΔΕΗ να σταματήσει την είσπραξή του.

Επιπλέον, καθώς η απόφαση του Πρωτοδικείου είναι προσωρινά εκτελεστή, η ΔΕΗ χάνει το δικαίωμα να διακόπτει την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε καταναλωτές που δεν πλήρωναν το τέλος. Οι διακοπές θα γίνονται μονάχα σε όσους δεν πληρώνουν το σύνολο του λογαριασμού.

Ωστόσο
, παραμένει αναπάντητο το ερώτημα αν η ΔΕΗ θα συνεχίσει να χρεώνει στους καταναλωτές το τέλος ακινήτων με τους λογαριασμούς που εκδίδονται στο μεσοδιάστημα, δηλαδή από τώρα μέχρι να εκδοθούν οι δικαστικές αποφάσεις. Για το θέμα αυτό αναμένεται γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Σε περίπτωση πάντως που το Ανώτατο Δικαστήριο επιβεβαιώσει ότι το τέλος δεν μπορεί να περιλαμβάνεται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, το Δημόσιο θα πρέπει να επιδιώξει την είσπραξή του μέσω ενός διαφορετικού μηχανισμού.
Πηγή: skai.gr