Σόρος: Θα βοηθήσω μετανάστες/ φτωχούς στην Ελλάδα – χούλιγκαν οι Χρυσαυγίτες

Πρόταση για συνολική αντιμετώπιση του ζητήματος των μεταναστών και των νεόπτωχων στην Ελλάδα με τη δημιουργία δικτύου κατοικιών για τη φιλοξενία τους κάνει σε άρθρο του στην εφημερίδα Guardian ο μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος, προαναγγέλλοντας μάλιστα ενεργοποίηση του Ιδρύματος του (Open Society Initiative for Europe – Πρωτοβουλία για την Ανοιχτή Κοινωνία στην Ευρώπη - OSIFE), στη χώρα μας για το σκοπό αυτό.

«Το συντομότερο δυνατόν, θα αποστείλω μέλη της OSIFE για την εκτίμηση των αναγκών και για να επικοινωνήσουν με τις αρχές - και τους ανθρώπους και τις οργανώσεις που βοηθούν ήδη τους απόρους – για να επεξεργαστούμε ένα σχέδιο το οποίο θα μπορούσε να δημιουργήσει δημόσια υποστήριξη», τονίζει χαρακτηριστικά ο Σόρος.

Κάνει λόγο για «σπίτια αλληλεγγύης» στην Ελλάδα, οι οποίες θα χρησιμεύουν ως κοινοτικά κέντρα για τον τοπικό πληθυσμό και επίσης θα παρέχουν τροφή και στέγη σε όσους έχουν ανάγκη. «Υπάρχουν ήδη συσσίτια και δράσεις βοήθειας για τους μετανάστες, αλλά οι πρωτοβουλίες αυτές δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα σε όλο το μέγεθός του. Αυτό που έχω κατά νουν είναι να ενισχύσω αυτές τις προσπάθειες» δηλώνει χαρακτηριστικά.

Ο αμερικανός δισεκατομμυριούχος αναφέρει ότι άντλησε έμπνευση από το παράδειγμα του Ραούλ Bάλενμπεργκ, του θαρραλέου Σουηδού διπλωμάτη που έσωσε τις ζωές δεκάδων χιλιάδων Εβραίων στην Ουγγαρία κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, μεταξύ αυτών και εβραίους ουγγρικής καταγωγής (ο Σόρος είναι ουγγρικής καταγωγής). Ο Βάλενμπεργκ συνέβαλε στην ανάπτυξη ενός δικτύου σουηδικών «ασφαλών κατοικιών», όπου στεγάστηκαν περίπου 15.000 Εβραίοι.

Ο Τζορτζ Σόρος έκανε ακόμη λόγο για «χούλιγκαν του νεοφασιστικού κόμματος Χρυσή Αυγή που κάνουν επιθέσεις».

«Ο στόχος μου είναι να αναβιώσουμε την ιδέα της ΕΕ ως μέσο αλληλεγγύης, όχι μόνο πειθαρχίας» προσθέτει στο άρθρο του.
Πηγή: skai.gr