Ρ. Σπυρόπουλος: Πλήρης αποζημίωση με τόκο για τις πλασματικές συντάξεις

Ερωτηματικά παραμένουν για περίπου 60.000 συνταξιούχους του ΙΚΑ, στο πλαίσιο της απογραφής που πραγματοποίησε ο ασφαλιστικός φορέας, όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο διοικητής του οργανισμού, Ροβέρτος Σπυρόπουλος, σημειώνοντας ωστόσο πως πολλοί ασφαλισμένοι εξακολουθούν να προσέρχονται προκειμένου να απογραφούν και ότι ο αριθμός των πλασματικών συντάξεων που καταβάλλονται από το ΙΚΑ θα είναι μικρότερος.

Επιπλέον, ο διοικητής του οργανισμού υπογράμμισε πως όποιος ασφαλισμένος απογραφεί δεν πρόκειται να χάσει συντάξεις τις οποίες δικαιούται, συμπληρώνοντας ότι οι συντάξεις για όσους απογράφηκαν την τελευταία εβδομάδα θα καταβληθούν μετά τις 22 του μήνα.

Παράλληλα, ο κ. Σπυρόπουλος αποσαφήνισε πως ο φορέας θα διεκδικήσει «μέχρι το τελευταίο ευρώ», και με επιτόκιο της τάξης του 5%, τα χρήματα που καταβλήθηκαν για πλασματικές συντάξεις, ενώ σε περίπτωση που οι παράνομοι δικαιούχοι αρνηθούν να αποζημιώσουν τον οργανισμό τότε θα κινηθεί η κατάλληλη «διαδικασία».

Προσέθεσε δε ότι θα πρέπει να διαμορφωθεί το κατάλληλο νομικό πλαίσιο ώστε σε περίπτωση που η νομική υπηρεσία του ΙΚΑ δεν έχει τα μέσα να αντιμετωπίσει το πλήθος των υποθέσεων αποζημίωσης που μπορεί να προκύψουν, ο οργανισμός να έχει τη δυνατότητα να αναθέτει υποθέσεις σε δικηγορικά γραφεία

Συνεχίζοντάς, αναφερόμενος στο ζήτημα των καθυστερήσεων που παρατηρούνται στην υπόθεση πιστοποίησης αναπηρικών συντάξεων, ο κ. Σπυρόπουλος εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι το πρόβλημα θα έχει επιλυθεί έως το τέλος του έτους, καθώς έχει δρομολογηθεί μία σειρά δράσεων, συμπληρώνοντας μάλιστα πως υπάρχει η κατεύθυνση να δίνεται προτεραιότητα στην αξιολόγηση ασφαλισμένων που κινδυνεύουν να χάσουν άμεσα τη σύνταξή τους.

Τέλος, ο κ. Σπυρόπουλος σχολίασε πως έχει «απολύτως την ίδια» εντύπωση με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση αναφορικά με το δώρο Χριστουγέννων για τους συνταξιούχους, δηλαδή ότι το επίδομα του 2012 θα καταβληθεί κανονικά αλλά θα είναι το τελευταίο δώρο που καταβάλλεται.
Πηγή: skai.gr