Κλείσιμο

Εξετάζονται αύξηση ορίων συνταξιοδότησης – κατάργηση αφορολογήτου

Στην αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη φαίνεται να καταλήγει -σύμφωνα με πληροφορίες- η κυβέρνηση προκειμένου να κάμψει τις αντιστάσεις της τρόικας και να κλείσει το πακέτο των μέτρων των 11,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Σημειώνεται ότι οι δανειστές μας απαίτησαν την αύξηση του χρόνου συνταξιοδότησης κατά 2 χρόνια, στα 67, καθώς το μέτρο αναμένεται να εξοικονομήσει περί τα 1 δισ. στα ταμεία. Μάλιστα η τρόικα απαιτεί να μην υπάρξει καν περίοδος προσαρμογής, που σημαίνει ότι ακόμη και ασφαλισμένοι που περιμένουν να συμπληρώσουν μέσα στο 2013 τα συντάξιμα έτη, θα βρεθούν εντελώς ξαφνικά να πρέπει να δουλέψουν άλλα δύο χρόνια.

Περαιτέρω, μεταξύ των μέτρων που συζητούνται είναι και η κατάργηση του αφορολόγητου που ανέρχεται σήμερα στα 5.000 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες το όφελος από την κατάργηση του αφορολογήτου ορίου μπορεί να φτάσει τα 2,5 έως 3 δισεκατομμύρια ευρώ, εφόσον δεν δοθεί καμία έκπτωση φόρου στους φορολογουμένους.

«Εντελώς άκαιρες» χαρακτήρισε τις νέες παρεμβάσεις της τρόικας ο πρώην υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης. Μιλώντας την Τετάρτη στο ΣΚΑΪ, επισήμανε ότι πολλά από τα μέτρα αυτά δεν πρόκειται να αποδώσουν γιατί δεν συνοδεύονται από παρεμβάσεις, όπως επενδύσεις και ρευστότητα, «με αποτέλεσμα το μόνο που κάνουν είναι να δημιουργούν ακόμα πιο αρνητικό κλίμα στην αγορά».

Για αιφνιδιασμό και ωμή παρέμβαση στο κράτος, έκανε λόγο στο ΣΚΑΪ ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος και αναρωτήθηκε ποιο μπορεί πλέον να είναι το πεδίο συνεννόησης, από τη στιγμή ο υπουργός Εργασίας ανακοινώνει ότι θα νομοθετήσει για τον κατώτατο μισθό.
Πηγή: Με πληροφορίες από Καθημερινή