Κλείσιμο

«Φουσκώνει» το μάγμα κάτω από τη Σαντορίνη

Ένα γιγαντιαίο «μπαλόνι μάγματος» φουσκώνει κάτω από τη Σαντορίνη, σύμφωνα με μελέτη επιστημόνων από τα πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Μπρίστολ (σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο).

Ο διευρυνόμενος όγκος των λιωμένων πετρωμάτων που συνιστούν το μάγμα έχει προκαλέσει την ανύψωση της επιφάνειας του νησιού έως και κατά 14 εκατοστά μεταξύ του Ιανουαρίου του 2011 και του Απριλίου του τρέχοντος έτους. Έχει επίσης προκαλέσει μια σειρά μικρών σεισμικών δονήσεων, στην πρώτη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή εδώ και 25 χρόνια.

Κατά την ίδια περίοδο ο θάλαμος κάτω από το ηφαίστειο που περιέχει το μάγμα έχει επεκταθεί κατά 10 με 20 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, δηλαδή κατά 15 φορές το μέγεθος του Ολυμπιακού Σταδίου του Λονδίνου. Υπολογίζεται ότι η ποσότητα του μάγματος που έχει συγκεντρωθεί στη Σαντορίνη τον τελευταίο χρόνο ισοδυναμεί με 10 έως 20 χρόνια ανάπτυξης του ηφαιστείου.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν εικόνες ραντάρ από δορυφόρους και το σύστημα γεωγραφικού προσδιορισμού GPS, που έχουν καταγράψει κινήσεις της επιφάνειας της Γης στην περιοχή. Τονίζεται ότι οι κινήσεις αυτές δε συνεπάγονται ότι επίκειται ηφαιστειακή έκρηξη, κάτι που τελευταία φορά έγινε το 1950. Μάλιστα η σεισμική δραστηριότητα έχει υποχωρήσει το τελευταίο διάστημα.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο