Άγιον Όρος: Συνεχίζεται και το Σάββατο η μάχη με τις φλόγες

Με τη σύμπραξη εναέριων μέσων, του στρατού, σέρβων πυροσβεστών και πολλών εθελοντών συνεχίζονται οι προσπάθειες κατάσβεσης της μεγάλης πυρκαγιάς στο Άγιον Όρος, στην ευρύτερη περιοχή Χιλανδαρίου.

Το πύρινο μέτωπο εντοπίζεται μεταξύ των περιοχών Γιοβάνιτσα και Πρώτο Νερό, και κινείται προς την Ιερά Μονή Χιλανδαρίου, χωρίς όμως να απειλείται μέχρι στιγμής η ομώνυμη σερβική μόνη.

Στην περιοχή επιχειρούν 6 αεροσκάφη, 7 ελικόπτερα 64 οχήματα, 58 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 49 σέρβοι πυροσβέστες με 8 οχήματα και 111 στρατιώτες.

«Έχουμε καταφέρει να περιορίσουμε τη φωτιά σε κάποια σημεία ώστε να μην καούν οι μονές Οι άνεμοι δεν είναι δυνατοί είναι 3 με 4 μποφόρ, αλλά δεν έχουν σταθερή κατεύθυνση, με συνέπεια σε συνδυασμό με το μικροκλίμα που έχει δημιουργηθεί, να σημειώνονται αναζωπυρώσεις από εστίες που έχουμε σβήσει» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο εκπρόσωπος Τύπου της πυροσβεστικής Νίκος Τσόγκας.  «Δεν υπάρχει προς το παρόν κίνδυνος για τις μονές» πρόσθεσε ο κ. Τσόγκας.

Εντολή για την ενίσχυση των δυνάμεων που συμμετέχουν στην κατάσβεση της φωτιάς στο Άγιο Όρος έδωσε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός.  Με εντολή του κ. Σαμαρά βρίσκεται στο Άγιον Όρος προκειμένου να συντονίσει τις προσπάθειες ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης Θεόδωρος Καράογλου. Τις πυρόπληκτες περιοχές στο Άγιον Όρος, και κυρίως την περιοχή της Ουρανούπολης, επισκέπτεται ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης για την αποτίμηση των ζημιών σε ζωικό και φυτικό κεφάλαιο.

Τρεις άνδρες συνελήφθησαν ως ύποπτοι για τις πυρκαγιές στην Ουρανούπολη και στην κάτω συνοικία Τρικάλων στο Ξυλόκαστρο.

Τη Δευτέρα
ξεκινά η καταγραφή των ζημιών από τις πυρκαγιές στην Αρκαδία. Tη λήψη μέτρων ανακούφισης των πυροπλήκτων ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, κλιμάκιο του οποίου επισκέφθηκε την Παρασκευή τα χώρια που επλήγησαν στους δήμους Μεγαλόπολης και Τρίπολης.

Πηγή: skai.gr