Όσα ταμεία εξαιρεθούν από τον ΕΟΠΥΥ μετατρέπονται σε ΝΠΙΔ

Τη δυνατότητα κάθε ταμείου ή κλάδου ασφάλισης να εξαιρείται από την ένταξή του στον ΕΟΠΥΥ και να μετατρέπεται σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) που δεν θα χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό, δίνει τροποποίηση των Υπουργών Εργασίας και Υγείας που κατέθεσαν στη Βουλή για το σχετικό άρθρο.

Σύμφωνα με την τροποποίηση , «μέχρι την 31/12/2012 και μετά τη σύνταξη αναλογιστικής μελέτης που θα αποδεικνύει τη βιωσιμότητά τους, ταμεία, τομείς και κλάδοι υγείας που υπήχθησαν στον ΕΟΠΥΥ, δύναται με αποφάσεις των αντιπροσωπευτικότερων οργανώσεων των ασφαλισμένων κάθε ταμείου ή τομέα ή κλάδου εξαιρούνται από την ένταξη του ΕΟΠΥΥ, μετατρεπόμενοι αυτοδίκαια σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) υποχρεωτικής ασφάλισης κατά τα οριζόμενα στα άρθρα 7 και 8 του νόμου 3029/2002 (Α160).

Στην τροποποίηση ρητά αναφέρεται ότι με τη μετατροπή των ταμείων σε Ν.Π.Ι.Δ. απαγορεύεται οποιαδήποτε χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Αναφερόμενος στη ρύθμιση ο Ανδρέας Λοβέρδος και φωτογραφίζοντας τον Οίκο του Ναύτου είπε ότι όποιος θέλει μπορεί με αυτή την προσθήκη να πάρει το θάρρος να στηριχτεί στις δυνάμεις του.
Πηγή: Πηνελόπη Γκάλιου