Κομισιόν προς Χρυσοχοΐδη: Αξιοποιήστε τους πόρους για το μεταναστευτικό

Την αποτελεσματικότερη χρήση και την μεγαλύτερη απορρόφηση των κοινοτικών πόρων, για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προέταξε η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Σεσίλια Μάλμστρομ στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοιδη, με τον οποίο συναντήθηκε στις Βρυξέλλες.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ζήτησε από την επίτροπο τη στήριξη της Κομισιόν για τη δημιουργία και λειτουργία κέντρων υποδοχής παράνομων μεταναστών.

Παράλληλα, η επίτροπος εξέφρασε τη βούληση της Κομισιόν να εξετάσει όλες τις δυνατότητες στήριξης της Ελλάδας.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε από την πλευρά του ότι από τα 250 εκατ. ευρώ που είναι διαθέσιμα για την Ελλάδα έχουν απορροφηθεί μόλις τα 40 εκατ. ευρώ. Πρόσθεσε ότι ο φράχτης στον Έβρο είναι εσωτερική εθνική απόφαση και πρόκειται για μερική λύση που εμπεριέχει και ένα συμβολικό χαρακτήρα.

Ξεκαθάρισε δε, ότι ο φράχτης δε θα χρηματοδοτηθεί από την Επιτροπή.

«Η κατασκευή θα ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί πολύ σύντομα. Ακόμη και αν κλείσουν τελείως τα χερσαία σύνορα με τη Τουρκία όμως, το πρόβλημα όμως θα μετατεθεί στα νησιά» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης ανέφερε ακόμη ότι η Ελλάδα διαχειρίζεται μια μεγάλη ανθρωπιστική κρίση (τίθεται σε κίνδυνο η κοινωνική ειρήνη στην Ελλάδα). Αναφέρθηκε στο τεράστιο αριθμό παράνομων μεταναστών που εισέρχονται καθημερινά στην Ελλάδα (σε αντιπαραβολή τον ελάχιστο αριθμό αυτών που επαναπροωθούνται πίσω στις χώρες τους). Ανέφερε ότι θα συλληφθούν όλοι οι παράνομοι μετανάστες: θα φεύγουν απευθείας ή θα μεταφέρονται στα κλειστά κέντρα φιλοξενίας (μέχρι να ετοιμαστούν τα χαρτιά τους). Τόνισε δε ότι πρέπει να σταλεί αποφασιστικό μήνυμα προς όλες τις πλευρές ότι η συγκεκριμένη κατάσταση δε μπορεί να συνεχιστεί.

«Το ευρωπαϊκό μήνυμα που στέλνουμε με τη σύσταση των κέντρων υποδοχής στους αλλοδαπούς που εισέρχονται παράνομα στη χώρα είναι ότι το αίτημά τους για άσυλο θα εξετάζεται σύμφωνα με τους νέους σύγχρονους νόμους, ωστόσο στην περίπτωση που δεν δικαιούνται άσυλο θα κρατούνται μέχρι την επιστροφή στη χώρα καταγωγής τους», ανέφερε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Συζήτηση για την παράνομη μετανάστευση στον ΣΚΑΪ
Μιλώντας στην ενημερωτική εκπομπή του ΣΚΑΪ με το Νίκο Ευαγγελάτο για την παράνομη μετανάστευση, η υφυπουργός Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου ανέφερε ότι χρειάζεται αναδιάταξη αρμοδιοτήτων σε τομείς δαπανών για την αντιμετώπιση του προβλήματος, τονίζοντας ότι θα πρέπει να πάψει η χώρα να είναι ξέφραγο αμπέλι.

Ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος ανέφερε ότι η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα της κοινωνικής έκρηξης, ενώ είπε ότι η περικοπή δαπανών στο μεσοπρόθεσμο ήταν εγκληματική.

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Θανάσης Πλεύρας έκανε λόγο για ποσοτική και ποιοτική μετάλλαξη της εγκληματικότητας και για εισαγόμενη εγκληματικότητα.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ευαγγελία Αμανατίδου Πασχαλίδου δήλωσε ότι για τη σημερινή κατάσταση ευθύνονται οι αναποτελεσματικές πολιτικές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.
Πηγή: skai.gr