Εξειδικεύονται σήμερα τα μέτρα για τους μετανάστες

Τροπολογία για τους χώρους φιλοξενίας παράνομων μεταναστών θα κατατεθεί σήμερα στη Βουλή με σκοπό το πρώτο κέντρο φύλαξης να λειτουργήσει μέσα στον Απρίλιο, ενώ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μεταβαίνει στις Βρυξέλλες, όπου θα συναντηθεί για το θέμα την Ευρωπαία Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων. Παράλληλα, στις 12 το μεσημέρι ο δήμαρχος Αθηναίων θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου.

Εξάλλου, εντός της ημέρας αναμένεται και η υγειονομική διάταξη στη οποία θα προσδιορίζονται τα λοιμώδη νοσήματα που αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Η διάταξη θα προβλέπει ότι θα υποβάλλονται σε υποχρεωτικό έλεγχο οι μετανάστες που φτάνουν στην Ελλάδα, ενώ καθιερώνεται πιστοποιητικό υγείας ως απαραίτητη προϋπόθεση εργασίας.

Μεταξύ των λοιμωδών νοσημάτων προσδιορίζονται η πανδημική γρίπη, (ο Sars), ιογενείς αιμορραγικοί πυρετοί, χολέρα, διφθερίτιδα, ενεργός φυματίωση, πανώλη, ευλογιά και κίτρινος πυρετός. Παράλληλα για τον ιό του AIDS και την ηπατίτιδα C υπάρχει ειδικός έλεγχος για τα εκδιδόμενα άτομα, όπως και για τους χρήστες ναρκωτικών.

Μιλώντας το ΣΚΑΪ ο εκπρόσωπος της Frontex Μίκαλ Πάρζιζεκ τόνισε ότι ο έλεγχος των συνόρων από μόνος του δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Frontex , το 2011 εντοπίστηκαν 57.000 λαθρομετανάστες να διασχίζουν τα σύνορα ενώ το 2010 55.000 – 56.000.

O κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παντελής Καψής, μιλώντας στο ΣΚΑΪ είπε ότι το θέμα δεν πρόκειται να λυθεί μέχρι τις εκλογές, αλλά «δίνουμε - όπως είπε - ένα σήμα ότι είναι ένα ζήτημα που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα». Παράλληλα κάλεσε τους κατοίκους που αντιδρούν στα κέντρα υποδοχής να μην βλέπουν τους λαθρομετανάστες ως «πυρηνικές βόμβες».
Πηγή: skai.gr