Πρόταση ΥΠΕΚΑ για παρεμβάσεις στο κέντρο της Αθήνας

Παρέμβαση στο κέντρο της Αθήνας, που θα εκτείνεται από το Μεταξουργείο, την Πλατεία Ομονοίας και το Γεράνι, μέχρι τα Άνω Πατήσια και θα περιλαμβάνει και τις γειτονίες των Εξαρχείων και της Κυψέλης, προτείνει το υπουργείο Περιβάλλοντος, στο πλαίσιο του Σχεδίου Ολοκληρωμένων Αστικών Παρεμβάσεων (ΣΟΑΠ).

Τα Σχέδια αυτά επιδιώκουν να αντιμετωπίσουν τα σοβαρά οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά προβλήματα της περιοχής.

Το Σχέδιο Ολοκληρωμένων Αστικών Παρεμβάσεων θα περιλαμβάνει κίνητρα για την επιστροφή του εμπορίου στο κέντρο, ενδεχομένως απαλλαγή από δημοτικά τέλη, ενθάρρυνση δημιουργίας Street malls, δρόμων δηλαδή ανοιχτού εμπορίου με συγκεκριμένη ταυτότητα, δικτυωμένο εμπόριο και διοργάνωση εβδομάδων εμπορικής προβολής, ώστε οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις του κέντρου να μπορέσουν να ανταγωνιστούν τα μεγάλα εμπορικά κέντρα.

Παράλληλα μέσω των ΣΟΑΠ θα γίνουν και μεγάλες δημόσιες παρεμβάσεις σε πλατείες και ελεύθερους χώρους, ενώ ήδη έχουν δρομολογηθεί αναπλάσεις σε πλατεία Θεάτρου, Πατησιά, Άγιο Παντελεήμονα.

Στην υπέρβαση των προβλημάτων που δημιουργούνται εξαιτίας των πολλαπλών συναρμοδιοτήτων θα συμβάλλει η δημιουργία ομάδας που θα αποτελείται από εκπροσώπους του υπουργείου, της Περιφέρειας και του δήμου Αθηναίων.

Σήμερα, πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη για το κέντρο της Αθήνας υπό τον Αναπληρωτή Υπουργό Νίκο Σηφουνάκη, στην οποία μετείχαν ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης και Πρόεδρος του Οργανισμού Ρυθμιστικού Αθήνας Γιάννης Πολύζος.

Ο κ. Πολύζος πρότεινε ανάμεσα στα αλλά τη μεταφορά Υπηρεσιών και Υπουργείων στο κέντρο προκείμενου να εμπεδωθεί το αίσθημα ασφάλειας στον πολίτη αλλά και τη βελτίωση και συμπλήρωση του θεσμικού πλαισίου περί κληροδοτημάτων ώστε να μην παραμένουν κενά μεγάλα κτίρια στο κέντρο της Αθήνας

Αυτό που επείγει άμεσα είναι η έκδοση σχετικής υπουργική απόφασης που θα καθορίζει το ρόλο του ΥΠΕΚΑ, της Περιφέρειας και του Δήμου Αθηναίων και θα προβλέπει τη δημιουργία μια ομάδας δράσης που θα παρακολουθεί και θα εξειδικεύει τις δράσεις για την αναζωογόνηση και αναβάθμιση του κενού

Επίσης στην διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκε και το Προεδρικό Διάταγμα για τη «Διπλή Ανάπλαση», το οποίο βρίσκεται στον Οργανισμό Αθήνας (ΟΡΣΑ) αλλά η οποία σύμφωνα με όλες τις ένδειξης θα καθυστερήσει περαιτέρω λόγω της προσφυγής του ερασιτέχνη Παναθηναϊκού. Στην περίπτωση αυτή ο Οργανισμός Ρυθμιστικού προτείνει την άμεση προετοιμασία του ΠΔ που θα προβλέπει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, ούτως ώστε να προχωρήσει η κατεδάφιση στη λεωφόρο Αλεξάνδρας.

Πηγή: Κατερίνα Χριστοφιλίδου