Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης παραμένει ο Έβρος

Επιπρόσθετα μέτρα στον Έβρο για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων νέων πλημμύρων αποφάσισε να λάβει το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας.

Επίσης αποφασίστηκε να παραμείνει ο Έβρος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, επειδή το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη. Παράλληλα οι δήμοι καλούνται να καταθέσουν στη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, τα σχέδια εκκένωσης οικισμών και μετακίνησης των κατοίκων.

Σημειώνεται πως οι Βούλγαροι εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι στα τρία φράγματα που αυτή την περίοδο δεν έχουν μεγάλη δυνατότητα απορρόφησης, το προσεχές διάστημα αναμένεται να εισρεύσουν περίπου 480 - 610 εκατομμύρια κυβικά υδάτων.
«Υπήρξε μια ρηματική διακοίνωση όπου μας γνωστοποιεί ότι αναμένονται μεγάλες ποσότητες υδάτινων όγκων από τη Βουλγαρία. Οι καιρικές όμως συνθήκες θα προσδιορίσουν την ομαλότητα της αποδέσμευσης αυτών των νερών και το αν θα δημιουργήσουν πρόβλημα. Εμείς είχαμε υποχρέωση να είμαστε προετοιμασμένοι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης κ. Γιαννακίδης.

Υπογράμμισε δε ότι συνομίλησε στην Αθήνα με τον ειδικό γραμματέα Διαχείρισης Υδάτινων πόρων, κ. Ανδρεαδάκη, όπου συναποφασίσθηκε η επόμενη συνάντηση των ειδικών επιτροπών Ελλάδας και Βουλγαρίας για το θέμα των πλημμύρων.

Επιπλέον, ο κ. Γιαννακίδης πρόσθεσε πως διασφαλίσθηκε από τον υφυπουργό Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Θάνο Μωραΐτη, να δοθούν άλλα 3 εκατομμύρια ευρώ για τις αποκαταστάσεις των υποδομών, ενώ οι δήμοι θα υποβάλουν το αίτημα στο υπουργείο για να παράσχουν μια μικρή οικονομική ενίσχυση στους πληγέντες ώστε να καλύψουν πρόσκαιρες βιοτικές ανάγκες τους.

Αναφερόμενη στην ετοιμότητα του Έβρου, η αντιπεριφερειάρχης Γεωργία Νικολάου, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «αυτό που ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή, και προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθεί ο περιφερειάρχης και όλοι μας, είναι τα νερά αυτά να έρθουν σταδιακά. Διότι μπορεί να είναι πολλά, αλλά αν έρθουν μέσα σε ένα μήνα και σιγά-σιγά, δεν θα έχουμε πρόβλημα. Αν όμως έρθουν μαζεμένα, πραγματικά θα έχουμε πρόβλημα κατά μήκος του νομού. Γι' αυτήν την περίπτωση ζητήσαμε από τους δήμους να υπάρχει ετοιμότητα, να εφαρμοστούν τα σχέδια που προβλέπονται σε παρόμοιες περιπτώσεις».
Πηγή: skai.gr