Ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση για τα επεισόδια συνιστά η κυβέρνηση

«Πρέπει οι πάντες, αυτή τη δύσκολη περίοδο για τη χώρα, να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία και πάνω απ' όλα να αποφύγουν πράξεις που βιάζουν τη Δημοκρατία μας και προσβάλουν τον κάθε Έλληνα πολίτη». Αυτό δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσής μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο, κατά την οποία τον ενημέρωσε για τα επεισόδια της Κυριακής «τα οποία αμαύρωσαν την εικόνα της χώρας και προσέβαλαν την Ελληνική Δημοκρατία».

Ο κ. Παπουτσής σημείωσε ότι την Κυριακή επικράτησε η ανευθυνότητα στη σκέψη και τη δράση ορισμένων και υπογράμμισε πως αυτό δεν μπορεί να επαναληφθεί γιατί η χώρα μας, η κοινωνία και ο κάθε πολίτης περνούν δύσκολες στιγμές, ενώ και το Κέντρο της Αθήνας έχει επιβαρυνθεί.

«Η χώρα πρέπει να σταθεί όρθια, η Ελλάδα πρέπει να σταθεί στα πόδια της και αν δεν συνεισφέρουμε όλοι με κάθε τρόπο αυτό δεν θα το πετύχουμε, προς δόξα εκείνων που επιχειρούν να γονατίσουν την Ελλάδα και να μας αφήσουν έξω από την ΕΕ και το ευρωπαϊκό νόμισμα», υποστήριξε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Για πρωτοφανή γεγονότα τα οποία δε θα γίνουν ανεκτά, έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενώ επανέλαβε την έκκληση του πρωθυπουργού για καταλαγή.

Σύμφωνα την καταγραφή που έκαναν ειδικά κλιμάκια του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), οι επιχειρήσεις που επλήγησαν από στα επεισόδια ανέρχονται σε 170, ενώ 45 υπέστησαν ολοσχερή καταστροφή λόγω πυρκαγιάς. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνο Μίχαλο, το επιμελητήριο θα αποστείλει άμεσα επιστολή στους αρμόδιους υπουργούς με την οποία θα ζητά αποζημίωση των επιχειρήσεων που επλήγησαν.

Πολύ σημαντικές ζημιές σε κτίρια, κοινόχρηστους χώρους και βασικές αστικές υποδομές της Αθήνας, καταγράφει και ο πρώτος απολογισμός των υπηρεσιών του Δήμου Αθηναίων. Συνεργεία και ειδικά κλιμάκια του Δήμου Αθηναίων θα συνεχίσουν και τις επόμενες μέρες να εργάζονται στην κατεύθυνση της καταγραφής των ζημιών και της άμεσης αποκατάστασης των πιο ζωτικών από αυτές.

Σύμφωνα με την πρώτη αποτίμηση, 93 κτίρια της Αθήνας, μεταξύ των οποίων 9 διατηρητέα, καταστράφηκαν ή υπέστησαν σοβαρές ζημιές, μερικά εκ των οποίων πολύ σημαντικής πολιτιστικής, ιστορικής και αρχιτεκτονικής αξίας. Η πλειονότητα των κτιρίων και εμπορικών καταστημάτων που υπέστησαν σοβαρές ζημιές εντοπίζονται στις οδούς Σταδίου, Πανεπιστημίου, Ακαδημίας, Ερμού, Αιόλου και Αθηνάς. [ Αναλυτικά ο απολογισμός του δήμου Αθηναίων ]
Πηγή: skai.gr