Έντονες αντιδράσεις από ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για τις αλλαγές στα εργασιακά

Έντονες αντιδράσεις προκαλεί σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ η διαφαινόμενη συμφωνία με την τρόικα στα εργασιακά, που περιλαμβάνει τη διάσωση του 13ου και 14ου μισθού, αλλά τη μείωση του κατώτατου μισθού κατά 20% και την κατάργηση της μετενέργειας (ισχύ των κλαδικών συμβάσεων μετά τη λήξη τους).

Στο πλαίσιο αυτό, οι δύο συνδικαλιστικές οργανώσεις προσανατολίζονται σε 24ωρη απεργία. Η ΑΔΕΔΥ συνεδριάζει αυτή την ώρα για να αποφασίσει για απεργιακές κινητοποιήσεις, ενώ για το ίδιο θέμα συνεδριάζει το μεσημέρι η Εκτελεστική Γραμματεία της ΓΣΕΕ.

Μιλώντας στην εκπομπή του ΣΚΑΪ Πρώτη Γραμμή, το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ Θάνος Βασιλόπουλος δήλωσε ότι «έπεσαν οι μάσκες• έχουμε μείωση όλων των μισθών κατά 20% καθώς τελειώνει ο βασικός μισθός και οι κλαδικές συμβάσεις είναι πλέον ένα άδειο παλτό». «Αν παίρνω ένα μισθό με 1500 ευρώ όταν τελειώσει η μετενέργια είναι 720 ευρώ» πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Ηλίας Βρεττάκος έκανε λόγο για «εκτελεστικό απόσπασμα».

«Πρόκειται για μέτρα που θα οδηγήσουν σε καταστροφή τους εργαζομένους. Ήδη είχαμε περικοπή εισοδημάτων άνω του 45% στο δημόσιο (...) η κοινωνία θα οδηγηθεί σε κοινωνικό βάραθρο» ανέφερε. «Δεν υπάρχει καμία πολιτική και κοινωνική νομιμοποίηση της ελληνικής τρόικας» πρόσθεσε.

Ο κ. Βρεττάκος δήλωσε ότι η απεργία ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έπρεπε να είχε εξαγγελθεί εδώ και ένα μήνα, αποδίδοντάς την καθυστέρηση σε ενδοσυνδικαλιστικές διαφωνίες.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν το απόγευμα ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, εξωκοινοβουλευτικοί και αναρχικοί στην Ομόνοια και στο άγαλμα του Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη.
Πηγή: skai.gr