Επιμένει στο θέμα του εργασιακού κόστους η τρόικα

Ανοιχτά παραμένουν τα ζητήματα μείωσης του μισθολογικού κόστους και των επικουρικών συντάξεων μετά τη συνάντηση των εκπροσωπών της τρόικας με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμανη.

Η τρόικα έθεσε θέμα μείωσης των μισθών, ωστόσο θα περιμένει τα πρώτα δείγματα από τη διαβούλευση των κοινωνικών εταίρων για το θέμα.

Το υπουργείο Εργασίας από την πλευρά του αναφέρθηκε στη μεσοσταθμική μείωση των μισθών από το 2009 κατά 12% και επισήμανε ότι μια οριζόντια παρέμβαση στους μισθούς θα είχε επιπτώσεις στο βιοτικό επίπεδο και την ύφεση.

Ο κ. Κουτρουμάνης ανέφερε ότι πρέπει να γίνει σεβαστός ο διάλογος των κοινωνικών εταίρων και ότι η κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει σε μείωση του μη μισθολογικού κόστους κατά 10%.

Όσον αφορά τις επικουρικές συντάξεις, το υπουργείο εμφανίζεται έτοιμο να προχωρήσει το σχέδιο συνένωσης των επικουρικών ταμείων και μεσοσταθμική μείωσης των συντάξεων κατά 15%. Αυτό βρίσκει σύμφωνη την τρόικα, αλλά δεν έχει επιτευχθεί ακόμη συμφωνία μεταξύ των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.

Η τρόικα έθεσε ως προαπαιτούμενο το θέμα των επικουρικών για την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης.

Στο μεταξύ, την περικοπή των επικουρικών συντάξεων σε όλα τα προβληματικά Ταμεία από 15% έως 40% προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, το οποίο παρουσιάζει αναλυτικά η εφημερίδα Καθημερινή.

Με τη ρύθμιση ενοποιείται η περιουσία των επικουρικών που θα συγκροτήσουν τον νέο φορέα και δημιουργείται η βάση για τη λειτουργία ενός τύπου κεφαλαιοποιητικού συστήματος στον τομέα των επικουρικών. Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ



Πηγή: Γιάννης Καντέλης