Τουλάχιστον 2.000 επιχειρηματίες εκβιάζονταν από το κύκλωμα

Τουλάχιστον 2.000 επιχειρηματίες σε Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, και Σέρρες, είχαν πέσει θύματα των τεσσάρων κυκλωμάτων τοκογλυφίας, εκβιασμών και ξεπλύματος βρόμικου χρήματος που εξαρθρώθηκαν στη Θεσσαλονίκη όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη η γενική αστυνομική διεύθυνση Θεσσαλονίκης

Οι τέσσερις εγκληματικές οργανώσεις είχαν επαφή μεταξύ τους, και λειτουργούσαν επί πολλά χρόνια, ενώ είχαν αναπτύξει την παράνομη δραστηριότητά τους και στην Αθήνα. Οι οργανώσεις είχαν απλώσει τα πλοκάμια τους και στην Αθήνα.

Η δράση των τεσσάρων εγκληματικών οργανώσεων στη Θεσσαλονίκη συνδέεται και με περιπτώσεις αυτοχειρίας επιχειρηματιών, οι οποίοι είχαν πέσει θύματα τοκογλυφίας.

Η έρευνα για
την υπόθεση ξεκίνησε τον περασμένο Μάιο, και την Τρίτη υπήρξε οργανωμένη επιχείρηση, με τη συμμετοχή 250 αστυνομικών, για τη σύλληψη των εμπλεκομένων.

Σύμφωνα με τις αρχές, έγινε αγώνας προκειμένου να πειστούν τα θύματα να καταθέσουν, καθώς το κύκλωμα εκβίαζε και προκαλούσε σωματικές βλάβες στα θύματά του για να πετύχει τους σκοπούς του.

Σύμφωνα με τη γενική διεύθυνση Θεσσαλονίκης, ένα άτομο μόνο είχε 2.032 τυχερά δελτία του ΟΠΑΠ. Αναφέρθηκε δε, περίπτωση επιχειρηματία που είχε δανειστεί 450.000 ευρώ με τόκο 10% τον μήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, ο τόκος που επέβαλε το κύκλωμα στα θύματά του ανερχόταν στο 5% με 10% το μήνα.

Η αρχή του τέλους για το κύκλωμα άρχισε στα τέλη Μαΐου, όταν έγιναν επώνυμες καταγγελίες από τρεις πολίτες. Παράλληλα, αυτόχειρας επιχειρηματίας άφησε σημείωμα πώς είχε πέσει θύμα της συγκεκριμένης ομάδας. Το σημείωμα κατέγραφε λεπτομέρειες για τον τρόπο δράσης του κυκλώματος, και περιήλθε στα χέρια της ΕΛΑΣ, οπότε δόθηκε η δυνατότητα να ανοίξει ο κοριός. Από τον κοριό διαπιστώθηκε ότι στο κύκλωμα συμμετείχε και στέλεχος του ΣΔΟΕ που ενημέρωνε επικεφαλής του κυκλώματος.

Ο συνολικός αριθμός των συλληφθέντων ανέρχεται στις 52, ενώ κατασχέθηκαν 19 πολυτελή αυτοκίνητα, 4 δίκυκλα, εκατοντάδες συναλλαγματικές και επιταγές, 100.000 ευρώ μετρητά και εκατοντάδες  ιδιωτικά συμφωνητικά δανείων. Οι έρευνες από τις αρχές συνεχίζονται.

Τα συγχαρητήριά του στις δυνάμεις ασφαλείας της Θεσσαλονίκης εξέφρασε την Πέμπτη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής για την εξάρθρωση των τεσσάρων εγκληματικών ομάδων στην Θεσσαλονίκη.

"Ευκαιρία να αποκαλυφθούν στο σύνολό τους όλες οι διαστάσεις της υπόθεσης της διαφθοράς στην Κεντρική Μακεδονία" χαρακτηρίζει ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων και περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας, Μιχάλης Τρεμόπουλος, την εξάρθρωση των κυκλωμάτων τοκογλυφίας και εγκληματικής οργάνωσης εκβιασμών.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΚΛΩΜΑ

Ολοκληρώθηκε σήμερα (19-1-2012) το πρωί η ευρεία αστυνομική επιχείρηση της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης για την εξάρθρωση τεσσάρων (4) πολυμελών εγκληματικών οργανώσεων, που ενέχονται σε πολυάριθμες υποθέσεις εκβιάσεων, τοκογλυφίας, απάτης και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες .

Εκτιμάται ότι από την παράνομη δράση των τεσσάρων αυτών εγκληματικών οργανώσεων το Ελληνικό Δημόσιο έχει στερηθεί σημαντικά έσοδα, που υπολογίζονται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

O Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρήστος Παπουτσής, εξέφρασε τα συγχαρητήριά του στον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγο Νικόλαο Παπαγιαννόπουλο, για τη μεγάλη αυτή επιτυχία των Υπηρεσιών Ασφάλειας Θεσσαλονίκης. Ο Υπουργός δήλωσε: «Η Ελληνική Αστυνομία με την εξάρθρωση των εγκληματικών αυτών οργανώσεων επιβεβαιώνει για άλλη μία φορά ότι ο αγώνας απέναντι στα οργανωμένα κυκλώματα, που αποκομίζουν παράνομα τεράστια οικονομικά ποσά, στερώντας το ελληνικό δημόσιο από σημαντικά έσοδα, είναι διαρκής και κυρίως, χωρίς διακρίσεις και εκπτώσεις».

Στο πλαίσιο των αστυνομικών ερευνών, συνελήφθησαν με την αυτόφωρη διαδικασία, πενήντα τρία (53) συνολικά άτομα, εκ των οποίων (5) αρχηγικά στελέχη και (48) κύρια και περιφερειακά μέλη των εγκληματικών οργανώσεων.

Μεταξύ των συλληφθέντων περιλαμβάνονται επιχειρηματίες, ανώτερο στέλεχος του Σ.Δ.Ο.Ε Θεσσαλονίκης, εφοριακός υπάλληλος, δύο τραπεζικά στελέχη και πρώην τραπεζικό στέλεχος, τραπεζικός υπάλληλος, δύο δικηγόροι, εν ενεργεία και απότακτος αστυνομικός, δημοσιογράφος, ιατρός, ένας υπάλληλος Π.Α.Ε και ιδιωτικοί υπάλληλοι.

Σημειώνεται ότι, στο πλαίσιο των πολύμηνων ερευνών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, προέκυψαν σημαντικά στοιχεία για τις παράνομες δραστηριότητες των εγκληματικών οργανώσεων, οι οποίες συνήθως δρούσαν αυτοτελώς, ενώ συνεργάζονταν σε κάποιες περιπτώσεις . Ενδεικτικά, μεταξύ άλλων :

  • Διαπιστώθηκε η σύνθεση των μελών, που αποτελούσαν τις (4) εγκληματικές οργανώσεις,
  • Διευκρινίστηκαν οι ρόλοι και η ιεραρχική τους σχέση.
  • Διακριβώθηκαν οι μεταξύ τους συνεργασίες και διασυνδέσεις.
  • Εξακριβώθηκε ο τρόπος – μέθοδος δράσης τους ( modus operandi).
  • Προσδιορίστηκε ο αριθμός των ατόμων που δανείστηκαν διάφορα χρηματικά ποσά με τοκογλυφικούς όρους.
  • Εξακριβώθηκαν οι ιδιώτες και τα (33) καταστήματα – επιχειρήσεις, οι ιδιοκτήτες των οποίων εκβιάζονταν.
  • Προσδιορίστηκε ο τρόπος νομιμοποίησης των παράνομων εσόδων («ξέπλυμα μαύρου χρήματος»).

Eιδικότερα, η 1η Εγκληματική Οργάνωση συγκροτήθηκε και δραστηριοποιούταν τουλάχιστον από τα τέλη του 2003, με την καθοδήγηση και εποπτεία 58χρονου ημεδαπού επιχειρηματία. Κύριο αντικείμενο της οργάνωσης ήταν οι συνάψεις δανείων με επιτόκιο τοκογλυφικού δανεισμού, που κυμαίνονταν μεταξύ 5% ως 15% μηνιαίως.

Η οργάνωση διέθετε 12 ενεργά μέλη, μεταξύ των οποίων ένα ανώτερο στέλεχος του ΣΔΟΕ, ένα απότακτο αστυνομικό, ένα δημοσιογράφο και δύο τραπεζικά στελέχη. Άλλα από τα μέλη, μέσω εκβιασμών, επέβλεπαν την τήρηση των συμφωνηθέντων και τη διαδικασία είσπραξης των ποσών, ενώ άλλα παρείχαν στην οργάνωση ουσιώδεις οικονομικές και άλλης φύσης πληροφορίες.

Υπολογίζεται ότι το κέρδος της εγκληματικής οργάνωσης για το διάστημα 2004-2011, υπερβαίνει τα 40.000.000 ευρώ. Τα χρηματικά ποσά από τον τοκογλυφικό δανεισμό τα νομιμοποιούσαν παράνομα, μέσω κερδισμένων δελτίων του ΟΠΑΠ, που εξασφάλιζαν έναντι χρηματικής αμοιβής. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Γενικής Διεύθυνσης Πληροφορικής του Ο.Π.Α.Π, κατά το διάστημα 2005-2010, ο αρχηγός της οργάνωσης εξαργύρωσε 2.032 κερδισμένα δελτία, από τα οποία αποκόμισε πάνω από 5.000.000 ευρώ.

Η 2η Εγκληματική Οργάνωση συγκροτήθηκε τουλάχιστον από τα τέλη του 2008 και δραστηριοποιούταν στην τέλεση κακουργηματικών τοκογλυφιών και εκβιάσεων, με επιτόκιο από 8,33% ως 12,5% μηνιαίως.

Αρχηγός της οργάνωσης ήταν 53χρονος ημεδαπός επιχειρηματίας, ο οποίος για τα έτη 2006 ως 2010 δεν εμφάνισε οποιαδήποτε νόμιμη πηγή εισοδήματος Η οργάνωση διέθετε 13 επιπλέον ενεργά μέλη, τα οποία είχαν επιφορτιστεί με την επίβλεψη της εξέλιξης της δανειοδότησης και την είσπραξη των χρηματικών ποσών.

Υπολογίζεται ότι τα κέρδη της εγκληματικής οργάνωσης για το διάστημα 2008-2010, υπερβαίνουν τα 2.200.000 ευρώ. Η νομιμοποίηση των εσόδων από την εγκληματική δραστηριότητα πραγματοποιούταν μέσω αγοράς κερδισμένων δελτίων ΟΠΑΠ. Μέλη της οργάνωσης φέρονται ότι έπαιξαν δελτία αξίας 207.790 ευρώ, από όπου κέρδισαν 824.244 ευρώ.

Η 3η Εγκληματική Οργάνωση συγκροτήθηκε τουλάχιστον από τα τέλη του 2009 με αντικείμενό τους τοκογλυφικούς δανεισμούς, με επιτόκιο 10% μηνιαίως, καθώς και τις εκβιάσεις και απάτες. Τα κέρδη της εγκληματικής οργάνωσης εκτιμάται ότι ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Αρχηγός της οργάνωσης ήταν 38χρονος ημεδαπός, ο οποίος δεν έχει υποβάλλει Δηλώσεις Φορολογίας Εισοδήματος για κανένα από τα έτη 2005-2010. Η οργάνωση απαρτιζόταν από 14 μέλη, μεταξύ των οποίων ένας τραπεζικός υπάλληλος, ένας γιατρός και ένας έγκλειστος φυλακών. Βοηθητικός ρόλος προέκυψε για (8) επιπλέον συνεργούς τους, για τους οποίους όμως δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις της αυτόφωρης διαδικασίας.

Η 4η Εγκληματική Οργάνωση συγκροτήθηκε τουλάχιστον από τα τέλη του 2001 και ενέχεται σε τοκογλυφικό δανεισμό με επιτόκιο 6,5 ως 80% μηνιαίως.

Επίσης, τα μέλη της προέβαιναν σε εκβιάσεις καταστηματαρχών σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, με το πρόσχημα της παροχής προστασίας. Ο αριθμός των εκβιαζομένων καταστημάτων ανέρχεται στα τριάντα τρία (33).

Την αρχηγία της οργάνωσης, η οποία αριθμούσε συνολικά 19 μέλη, είχαν αναλάβει τρία αδέρφια, ηλικίας 43,43 και 32 ετών. Μεταξύ των μελών ήταν ένας εφοριακός, ο οποίος συνέδραμε στη σύνταξη φορολογικών δηλώσεων, ώστε να υποκρύπτεται η προέλευση των παράνομα αποκτηθέντων χρημάτων και ένας εν ενεργεία αστυνομικός, ο οποίος στρατολογούσε νέα μέλη.

Προέκυψε η συμμετοχή (4) ακόμη συνεργών, για τους οποίους όμως δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις της αυτόφωρης διαδικασίας. Τα κέρδη της εγκληματικής οργάνωσης εκτιμάται ότι ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Συνολικά από τις αστυνομικές έρευνες, που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες των εμπλεκομένων και σε άλλους χώρους, σε περιοχές της Θεσσαλονίκης, της Χαλκιδικής και των Σερρών, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • (4) πυροβόλα όπλα και (2) πιστόλια αερίου-κρότου
  • (19) πολυτελή ΙΧ αυτοκίνητα και (4) δίκυκλα
  • (7) μαχαίρια, (3) σιδερογροθιές και (4) γκλοπ
  • (230) φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων και (5) σπρευ πιπεριού
  • Μικροποσότητα χασίς
  • Πλήθος κινητών τηλεφώνων
  • Πλήθος κοσμημάτων
  • Πλήθος επιταγών, συναλλαγματικών και ιδιωτικών συμφωνητικών
  • Το χρηματικό ποσό των 172.000 ευρώ

Η δικογραφία που σχηματίζεται σε βάρος των συλληφθέντων αφορά, τις κατά περίπτωση, κατηγορίες της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της τοκογλυφίας και εκβίασης κατ΄ επάγγελμα και εξακολούθηση, της απάτης και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα κατ΄ επάγγελμα. Επιπλέον, η δικογραφία περιλαμβάνει άλλους δύο αστυνομικούς, που κατηγορούνται για παθητική δωροδοκία και παράβαση καθήκοντος.

Με απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, οι τρεις εμπλεκόμενοι στην υπόθεση αστυνομικοί, οι οποίοι υπηρετούν σε υπηρεσίες της Θεσσαλονίκης και της Αλεξανδρούπολης, τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και παράλληλα διατάχθηκε σε βάρος του Ένορκη Διοικητική Εξέταση.

Για τη δράση των εγκληματικών ομάδων ενημερώθηκε επιπλέον η Αρχή Καταπολέμησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες για την περαιτέρω διερεύνηση, ανάλυση και επεξεργασία των παράνομων συναλλαγών τους.

Όλοι οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν χθες στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, ο οποίος παρέπεμψε την υπόθεση στην κυρία ανάκριση.


Πηγή: skai.gr