Υπό εξέταση το υλικό από τις κάμερες της Πινακοθήκης

Μόλις 7 λεπτά χρειάστηκαν οι δράστες προκειμένου να αφαιρέσουν από την Εθνική Πινακοθήκη 3 ιστορικούς πίνακες μεγάλης αξίας. Πρόκειται για το γυναικείο κεφάλι του Πάμπλο Πικάσο, που φιλοτεχνήθηκε το 1939 και αποτέλεσε τιμητική προσφορά του Ισπανού καλλιτέχνη προς τους Έλληνες για την αντίστασή τους κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής, έναν πίνακα ζωγραφικής του Ολλανδού ζωγράφου Piet Mondrian, του 1905, δωρεά ιδιώτη προς την Εθνική Πινακοθήκη και ένα έργο σε χαρτί, πέννα με αραιωμένη σέπια του Ιταλού Μονκάλβο, έργο που δόθηκε και αυτό δωρεά στην Εθνική Πινακοθήκη το 1907.

Σύμφωνα με την Ελληνική Αστυνομία, λίγο μετά τις 04:30 της Δευτέρας άγνωστοι δράστες, αφού απενεργοποίησαν τον συναγερμό της Εθνικής Πινακοθήκης παραβίασαν τη μπαλκονόπορτα που βρίσκεται στην πίσω πλευρά του κτηρίου και μπήκαν στον χώρο της έκθεσης, απ' όπου και αφαίρεσαν τα 3 έργα, χωρίς τα κάδρα τους.

Κατά τη διάρκεια της διάρρηξης ενεργοποιήθηκε ο ανιχνευτής κίνησης στο χώρο των περιοδικών εκθέσεων που βρίσκεται στο ισόγειο του κτηρίου. Ο φύλακας, αν και εντόπισε τον δράστη στη συνέχεια του διέφυγε. Όπως αποδείχτηκε μάλιστα από τις κάμερες ασφαλείας, οι δράστες είχαν αρπάξει δύο ακόμη πίνακες του Μονέ που βρέθηκαν σε διάδρομο του κτηρίου.

Η καλά οργανωμένη επιχείρηση ξεκίνησε από το βράδυ της Κυριακής, αποδεικνύοντας ότι οι δράστες γνώριζαν καλά τους εκθεσιακούς χώρους. Όπως προέκυψε από τις αστυνομικές έρευνες, οι δράστες στις 8 περίπου το βράδυ, απενεργοποίησαν μέρος του συστήματος φύλαξης της Πινακοθήκης με σκοπό να παραπλανήσουν το φύλακα.

Από την πρώτη στιγμή οι αστυνομικοί της Ασφάλειας εξετάζουν το σενάριο της «κατά παραγγελίας» κλοπής από ανθρώπους που στρατολογήθηκαν γι αυτό το σκοπό έναντι μεγάλου χρηματικού ποσού.

Ζήτημα ασφάλειας της Εθνικής Πινακοθήκης έθεσε ευθέως ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Ο κ. Παπουτσής παραδέχθηκε τους ανύπαρκτους κανόνες ασφαλείας στην Πινακοθήκη, ενώ έκανε λόγο για καθυστερημένη αντίδραση.





Πηγή: skai.gr