Αδιέξοδα για ΑΣΠΙΣ και επικουρικό αυτοκινήτων

Σε στάση πληρωμών θα έχει οδηγηθεί το επικουρικό κεφάλαιο αυτοκίνητων αν το έλλειμμα του, που ξεπερνά 700εκ., δεν αντιμετωπιστεί άμεσα. Οι εκπρόσωποι της ασφαλιστικής αγοράς απευθύνουν έκκληση προς το υπουργείο Οικονομικών να φέρει άμεσα για διαβούλευση σχέδιο εξυγίανσης του Επικουρικού.

Την ίδια ώρα, 67 χιλιάδες ασφαλισμένοι του πρώην ομίλου ΑΣΠΙΣ, που ανέμεναν να έχουν μια συμπληρωματική σύνταξη ή ένα εφάπαξ , θα λάβουν μόλις το 1/3 των χρημάτων τους, μετά από απόφαση του προσωρινού επόπτη της εταιρίας Γιάννη Παντελίδη.

Όπως καταγγέλλουν, ο δημόσιος επόπτης χαρτοφυλακίου των εταιριών του ομίλου ΑΣΠΙΣ, ενώ αξιολόγησε ότι 9.400 στο πρόγραμμα ΑΣΕΤ θα λάβουν 265 εκ., τα 67 χιλιάδες συμβόλαια που ήταν συνδεδεμένα με αμοιβαία κεφάλαια θα αποζημιωθούν μόνο με 53εκ. αντί για 127εκ..

Ευθύνες στο υπουργείο Οικονομικών και στον επόπτη χαρτοφυλακίου επιρρίπτουν οι ασφαλισμένοι της ΑΣΠΙΣ.

Ένα άλλο πρόβλημα για τους ασφαλισμένους της ΑΣΠΙΣ είναι το πότε αλλά και το πως θα αποζημιωθούν. Αν δεν βρεθεί ανάδοχος εταιρία για να εξαγοράσει τα συμβόλαια, τότε θα πρέπει το νέο επικουρικό ζωής να αποζημιώσει τους ασφαλισμένους. Χρήματα όμως δεν υπάρχουν στο ταμείο του ενώ λόγω των οικονομικών συνθηκών δεν μπορεί να δανειστεί.
Πηγή: Νίκος Υποφάντης