Κλείσιμο

Λ. Παπαδήμος: Αναγκαίο μέτρο το τέλος ακινήτων

Αναγκαίο χαρακτήρισε το μέτρο του έκτακτου φόρου ακινήτων, για την δημοσιονομική εξυγίανση της χώρας, ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή.

Πρόσθεσε ότι έγιναν λάθη από τους δήμους, ενώ τόνισε ότι δεν θεωρεί σωστό να κόβεται το ρεύμα σε συμπολίτες που αντικειμενικά δεν μπορούν να το πληρώσουν.

Σημείωσε ότι στην εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών υπάρχουν ρυθμίσεις που θα εξαιρούνται πραγματικά όσοι αδυνατούν να πληρώσουν (πολύτεκνοι με χαμηλό εισόδημα, άτομα με αναπηρία, προστάτες ατόμων με βαριά αναπηρία και μακροχρόνια άνεργοι), χωρίς όμως να καταστρατηγηθεί το μέτρο.

Η εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών θα δοθεί στη δημοσιότητα σήμερα. Είπε ότι στην εγκύκλιο θα προβλέπεται διαδικασία για διόρθωση λαθών και από την επόμενη χρονιά θα διευκολυνθεί η καταβολή του τέλους με περισσότερες δόσεις.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνηση πήρε το συγκεκριμένο μέτρο εξ αιτίας της αδυναμίας συλλογής δημοσίων εσόδων.

Την κατάργηση του μέτρου ζήτησε η Αλέκα Παπαρήγα και ζήτησε από τους πολίτες να μην το πληρώσουν. Επίσης υποστήριξε ότι στόχος είναι η αύξηση της φορολογίας».

«Το χαράτσι είναι και ανισυνταγματικό και έξω από το νομικό πλαίσιο της ΕΕ», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Στο μεταξύ, στο Συμβούλιο της Επικρατείας συζητείται σήμερα η συνταγματικότητα ή μη της επιβολής του φόρου ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί εντός δύο μηνών και θα αποτελέσει «πιλότο» για όλες τις σχετικές προσφυγές.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών με αίτηση ακύρωσης ζητά από το ΣτΕ να αποφανθεί εάν η σύνδεση του έκτακτου φόρου με την διακοπή της ηλεκτροδότησης, είναι εκβιαστική, παράνομη ή συνταγματική δήλωσε στο ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του Συλλόγου Γιάννης Αδαμόπουλος.

Εξήγησε ότι το έκτακτο ειδικό τέλος ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών δεν φέρει ανταποδοτικά οφέλη για του ιδιοκτήτες ακινήτων και για το λόγο αυτό όπως υποστήριξε, δεν πρόκειται για τέλος, αλλά για φόρο.

Άδικο χαρακτήρισε το μέτρο, όχι γιατί επιβάλλεται μέσω ΔΕΗ, αλλά επειδή πρόκειται για έναν ακόμη φόρο που υφίστανται οι σωστοί φορολογούμενοι, ο Νίκος Χριστοδουλάκης, πρώην υπουργός και καθηγητής Οικονομικών, στην εκπομπή της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ Πρώτη Γραμμή. Παράλληλα, ο κ Χριστοδουλάκης ζήτησε να επανασχεδιαστεί όλο το σύστημα φόρων περιουσίας και εκτίμησε ότι το φορολογικό σύστημα στη χώρα μας δε δούλεψε ποτέ σωστά.

Πηγή: skai.gr