Μονόδρομος η αύξηση θητείας

Πιεστικές ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό και πρωτόγνωρη κατάσταση, όσον αφορά την κάλυψη βασικών αναγκών υπηρετούντων, προκαλεί στις Ενοπλες Δυνάμεις η μείωση του προϋπολογισμού του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και το ψαλίδισμα στις αποδοχές των στελεχών τους.

Η αύξηση της στρατιωτικής θητείας δείχνει μονόδρομος και, λίγες ημέρες μετά τις σχετικές αναφορές του υπουργού Δημήτρη Αβραμόπουλου, ο υφυπουργός Αμυνας, Κώστας Σπηλιόπουλος, με δηλώσεις του στο ραδιόφωνο (ΒΗΜΑ FM) τόνισε ότι το θέμα θα τεθεί σύντομα στο τραπέζι. Επισήμανε ότι η μεγάλη μείωση της θητείας έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα.

Οι περικοπές στον προϋπολογισμό επέφεραν παύση στις προσλήψεις επαγγελματιών οπλιτών, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων σε ανθρώπινο δυναμικό. Πέραν των δημοσιονομικών περιορισμών, είχε αρχίσει, ούτως ή άλλως, να αναπτύσσεται έντονος προβληματισμός για το πόσο αποτελεσματική είναι η λύση των ΕΠΟΠ και κατά πόσο είναι σε θέση, από μια ηλικία και μετά, να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους.

Την ίδια στιγμή, η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα νέο φαινόμενο, αποτέλεσμα της μείωσης αποδοχών των υπηρετούντων, που, όπως διαπιστώθηκε, προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στους ΕΠΟΠ και τους χαμηλόβαθμους στρατιωτικούς. Ηδη, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Μιχάλης Κωσταράκος, έδωσε εντολή να μπορούν να σιτίζονται μέσα στις μονάδες τους όχι μόνο οι αξιωματικοί και οι ΕΠΟΠ που έχουν υπηρεσία, όπως ίσχυε, αλλά όλοι όσοι υπηρετούν σε αυτές. Οπως αναφέρουν πηγές του ΓΕΕΘΑ, το σχετικό αίτημα είχε διατυπωθεί μετ’ επιτάσεως το τελευταίο διάστημα. Παράλληλα, αναζητούνται λύσεις για τα διαρκώς αυξανόμενα αιτήματα για στέγαση στις μονάδες. Από τη σύσταση του θεσμού των ΕΠΟΠ προβλεπόταν η λειτουργία θαλάμων στις μονάδες για τη στέγασή τους.

Σχεδόν όλοι, όντας αμειβόμενοι, επέλεγαν να κατοικήσουν εκτός των μονάδων, με αποτέλεσμα, σταδιακά, να καταργηθεί η λειτουργία των θαλάμων. Το τελευταίο διάστημα αυξάνονται διαρκώς τα αιτήματα ΕΠΟΠ που ζητούν να επιστρέψουν για διαμονή στις μονάδες. Ετσι, ήδη έχει αρχίσει το άνοιγμα θαλάμων ξανά, ενώ αναζητούνται λύσεις με τη διάθεση και άλλων χώρων, όπως κατοικίες σε διάφορες στρατιωτικές εγκαταστάσεις που μένουν αχρησιμοποίητες ή χρησιμοποιούνται λίγες ημέρες τον χρόνο, για παράδειγμα στρατιωτικά θέρετρα.
Πηγή: skai.gr