ΔΕΗ: Οι λογαριασμοί πρέπει να πληρώνονται εμπρόθεσμα - Συνεχίζονται οι καταλήψεις

Συνεχίζεται η κατάληψη στο κέντρο έκδοσης εντολών διακοπής ρεύματος της ΔΕΗ από συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ, στη λεωφόρο Μεσογείων. Το κτήριο της ΔΕΗ στη Θεσσαλονίκη απέκλεισαν συμβολικά μέλη του ΠΑΜΕ, ενώ ανάλογες κινητοποιήσεις πραγματοποιούνται από πολίτες στο κτήριο της ΔΕΗ στο Κερατσίνι, στη Νίκαια, στο Παγκράτι και στην Πάτρα. 

Ο νόμος ισχύει, οι λογαριασμοί πρέπει να πληρώνονται εμπρόθεσμα, δήλωσε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή Πρώτη Γραμμή ο Κίμων Στεριώτης, διευθυντής Επικοινωνίας Τύπου της ΔΕΗ.

Υπογράμμισε ότι όποιος δεν πληρώσει, η ΔΕΗ και οι άλλοι πάροχοι οφείλουν να δώσουν εντολές διακοπής ρεύματος και τόνισε ότι σύντομα η πολιτεία θα ξεκαθαρίσει ποιοι ανήκουν στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες για τις οποίες θα υπάρξουν ειδικές ρυθμίσεις. Όπως ξεκαθάρισε, οι εντολές διακοπής δε θα δίνονται για λίγες μέρες και επανέλαβε ότι ισχύει ο νόμος που ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων.

«Δε θα ανοίξουμε την πόρτα σε μπαταχτσήδες για να τους πληρώσει το κοινωνικό σύνολο» τόνισε.

«Όσον αφορά την πληρωμή του ρεύματος οι μπαταχτσήδες είναι ελάχιστοι» απάντησε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Νίκος Φωτόπουλος, σημειώνοντας ότι στην πλειοψηφία τους όσοι δεν πληρώνουν το ρεύμα είναι φτωχοί. Μάλιστα, σημείωσε ότι η ΓΕΝΟΠ γνωρίζει ποιοι είναι αυτοί που δεν μπορούν πραγματικά να πληρώσουν και τόνισε ότι «το αγαθό της ηλεκτρικής ενέργειας δεν μπορεί να γίνει μοχλός εκβιασμού, αυτό είναι παγκόσμια πρωτοτυπία». Είπε ακόμα, ότι οι εντολές για διακοπή του ρεύματος μπορούν να δοθούν μόνο από το κτήριο που βρίσκεται υπό κατάληψη.

Μιλώντας στην ίδια εκπομπή ο ΓΓ της ΓΕΝΟΠ Κώστας Κατσαρός, τόνισε ότι στόχος των συνδικαλιστών είναι να μην εκδοθούν καθόλου οι εντολές τη διακοπή ρεύματος για όσους δεν πληρώσουν τον έκτακτο φόρο ακινήτων και σημείωσε ότι οι κινητοποιήσεις τους θα εξαρτηθούν από τη θέση της κυβέρνησης.

Όπως είπε, το μέτρο πρέπει να αποσυνδεθεί από το λογαριασμό της ΔΕΗ, καθώς η επιχείρηση δεν είναι φοροεισπάρκτορας και δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως μέσο εκβιασμού και χαρακτήρισε το μέτρο του έκτακτου τέλους ακινήτων, ανάλγητο και βάρβαρο.

Παράλληλα, διεμήνυσε ότι δεν πρόκειται να αφήσουν να κοπεί το ρεύμα σε κανέναν φτωχό, άνεργο, μεροκαματιάρη.

Τονίζεται ότι η ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι αναστέλλει προσωρινά τη διακοπή ηλεκτροδότησης σε όσους καταναλωτές δεν πλήρωσαν το τέλος ακινήτων, μετά από αίτημα του υπουργείου Οικονομικών.

Οι εντολές για τη διακοπή ρεύματος θα εκδίδονται μεν από τη ΔΕΗ και θα αποστέλλονται στο Διαχειριστή του δικτύου, αλλά δεν θα εκτελούνται προσωρινά.

Η κίνηση γίνεται έως ότου υπάρξουν ορισμένες ρυθμίσεις για τις κοινωνικά ευαίσθητες ομάδες.

Στο μεταξύ, την πραγματοποίηση 48ωρων επαναλαμβανόμενων απεργιών αποφάσισε το ΔΣ της ΓΕΝΟΠ, αντιδρώντας στην απόφαση για πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ .

Η ημερομηνία έναρξης των κινητοποιήσεων θα καθοριστεί μόλις η κυβέρνηση προχωρήσει σε συγκεκριμενοποίηση των προτάσεών της.
Πηγή: skai.gr