Δ. Ασημακόπουλος: Το έκτακτο τέλος ακινήτων παγώνει την αγορά

Τεράστια λάθη ακόμα και σε επιχειρήσεις που εξαιρούνται από το έκτακτο τέλος ακινήτων έχουν γίνει από την ΔΕΗ, όπως δήλωσε στην εκπομπή του ΣΚΑΪ Πρώτη Γραμμή ο πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ (εμποροβιοτέχνες) Δημήτρης Ασημακόπουλος.

Όπως είπε σε βιοτεχνίες και καταστήματα που εξαιρούνται έχουν έρθει λογαριασμοί με το έκτακτο τέλος, με αποτέλεσμα οι επιχειρηματίες να είναι υποχρεωμένοι να το πληρώσουν χωρίς να έχουν την δυνατότητα.

Πρόσθεσε ότι το τέλος περισσότερο θα βλάψει, παρά θα ωφελήσει τα δημόσια έσοδα. «Το έκτακτο τέλος θα παγώσει την αγορά στο επόμενο δίμηνο, κάτι που θα είναι κακό για τα έσοδα του κράτους και τα ασφαλιστικά ταμεία» σημείωσε.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ δήλωσε ότι χρειάζεται και πολιτική, και όχι μόνο τεχνοκρατική, διαχείριση της σημερινής κατάστασης. «Αν είχε εμπεδωθεί η ψυχολογία της αγοράς, θα είχαμε τη μισή ύφεση» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Ασημακόπουλος διευκρίνισε ότι έλλειψη ρευστότητας δεν σημαίνει μόνο ότι δεν χορηγούν λεφτά οι τράπεζες στις επιχειρήσεις, αλλά και ότι οι καταναλωτές διστάζουν να ξοδέψουν.

Για την πορεία των τιμών σε προϊόντα και υπηρεσίες παρατήρησε ότι η αύξηση των τιμών των πρώτων υλών είναι τερατώδης και μαζί με την αύξηση του ΦΠΑ η μείωση των τιμών δεν είναι εύκολη. «Η διαμόρφωση των τιμών ελέγχεται και από δύο τρεις μεγάλες εταιρείες. Πολλά εισαγόμενα προϊόντα κοστίζουν με 30% με 40% σε σχέση με το εξωτερικό» κατήγγειλε.

Όπως ανέφερε οι τιμές λιανικής έχουν πέσει σε ένδυση, υπόδηση οπωροκηπευτικά.

Όσον αφορά το έκτακτο τέλος, η ΠΟΜΙΔΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων) κάνει λόγο για λογαριασμούς με λανθασμένες αντικειμενικές τιμές ζώνης, λάθος συντελεστές παλαιότητας, πλασματικά τετραγωνικά που χρεώνουν διπλάσια τους δημότες, επιβολή ειδικού φόρου σε ακάλυπτους χώρους και σε κοινόχρηστα πολυκατοικιών.
Πηγή: skai.gr