Πληθαίνουν οι αγορές πολυτελών κατοικιών στο Λονδίνο από Έλληνες

Πάνω από 250 εκατομμύρια λίρες έχουν επενδύσει Έλληνες στην αγορά κατοικίας του Λονδίνου τον τελευταίο χρόνο, σύμφωνα με στοιχεία από το μεσιτικό γραφείο της βρετανικής πρωτεύουσας Νάιτ Φρανκ.

Οι Έλληνες αγοραστές ακολουθούν κατά πόδας τους Άραβες και τους Ρώσους στις επενδύσεις σε πολυτελείς κατοικίες άνω των 3 εκατομμυρίων λιρών. Πέρυσι μία στις 30 αγορές πολυτελών κατοικιών στο Λονδίνο είχε γίνει από Έλληνες, ενώ φέτος σε ελληνικά χέρια έχουν περάσει ήδη σχεδόν 50 διαμερίσματα αξίας εκατομμυρίων λιρών.

Η εφημερίδα Τάιμς σχολιάζει ότι τα λονδρέζικα μεσιτικά γραφεία αποδίδουν μεταξύ άλλων και στις ελληνικές αγορές την αύξηση των τιμών των σπιτιών άνω των 3 εκατομμυρίων λιρών κατά τη διάρκεια της δωδεκάμηνης περιόδου έως τον περασμένο Ιούλιο.

Η εφημερίδα προσθέτει ότι οι πλούσιοι Έλληνες τραβούν τα χρήματά τους από τις ελληνικές τράπεζες για να αποφύγουν την οικονομική αβεβαιότητα και τα αυστηρά φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης.

Στους ιδιοκτήτες πολυτελών κατοικιών στο Λονδίνο συγκαταλέγονται γνωστοί εφοπλιστές, των οικογενειών Χανδρή, Εμπειρίκου, Γουλανδρή, Χατζηπατέρα και Λεμού. Επικαλούμενοι μεσιτικό γραφείο στην Αθήνα οι Τάιμς αναφέρουν ότι ακόμα και κορυφαία μέλη του ελληνορθόδοξου κλήρου επενδύουν έως και 3 εκατομμύρια λίρες στη στεγαστική αγορά του Λονδίνου.

Έλληνες φέρονται να είναι οι αγοραστές και αρκετών διαμερισμάτων στο πλέον πολυτελές νέο συγκρότημα της πόλης, στη διεύθυνση One Hyde Park, όπου τα διαμερίσματα με ένα υπνοδωμάτιο ξεκινούν από 7 εκατομμύρια λίρες και τα διαμερίσματα με πέντε υπνοδωμάτια κοστίζουν 60 εκατομμύρια λίρες.

Οι Τάιμς σημειώνουν ότι οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες έχουν μειωθεί κατά 45 δισεκατομμύρια ευρώ την τελευταία διετία, με την Τράπεζα της Ελλάδας να εκτιμά ότι το ένα τρίτο αυτών έχει βγει στο εξωτερικό.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός