Ρεπορτάζ: Βανδαλισμοί και ανυπολόγιστες καταστροφές σε υπό κατάληψη σχολεία

Εκτός ελέγχου φαίνεται να είναι πλέον η κατάσταση σε πολλά σχολεία που συνεχίζουν να τελούν υπό κατάληψη με τις καταστροφές σε πολλά σχολεία να είναι ανυπολόγιστες.

Χαρακτηριστικές είναι οι σκηνές που κατέγραψε η κάμερα του ΣΚΑΪ στο 5ο λύκειο Ζωγράφου, το οποίο άγνωστοι έχουν κάνει κυριολεκτικά γυαλιά – καρφιά. Υπολογιστές κατεστραμμένοι, πόρτες σπασμένες και γραφεία κυριολεκτικά διαλυμένα, ενώ έλεγχοι και απουσιολόγια μαθητών βρίσκονται σκισμένα και πεταμένα στα πατώματα.

Κατεστραμμένη και η Ελληνική σημαία με τους αγνώστους να έχουν αφήσει μόνο το κοντάρι, ενώ από τη μανία των βανδάλων δε γλίτωσε ούτε το γυμναστήριο, αφού σχεδόν όλα τα όργανα είναι διαλυμένα. Όσο για τους υπόλοιπους χώρους; Ό,τι δεν πρόλαβαν να καταστρέψουν, προτίμησαν να το κάψουν.

Σύμφωνα με το Λυκειάρχη, μετά από καταγγελίες για ύποπτους θορύβους στο σχολείο, αναγκάστηκε ο ίδιος να σπάσει την αλυσίδα της κατάληψης και να μπει μέσα στο κτίριο.

Εικόνες καταστροφής όμως αντικρίζει κάποιος και στη Ευαγγελική Σχολή της Νέας Σμύρνης, όπου το Λύκειο τελούσε υπό κατάληψη την περασμένη εβδομάδα.

Το μεσημέρι της Κυριακής, σύμφωνα με μαρτυρίες, εξωσχολικοί μπήκαν μέσα στο Γυμναστήριο του σχολείου παραβιάζοντας την πόρτα. Έκαψαν χαρτιά καταστρέφοντας το πλαστικό δάπεδο, ενώ η φωτιά επεκτάθηκε και στους τοίχους.

Ο γυμνασιάρχης της Ευαγγελικής Σχολής, Νίκος Λινάρδος, δήλωσε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ: «Οι περίοικοι είδαν τη φωτιά και ειδοποίησαν την πυροσβεστική υπηρεσία. Αν οι περίοικοι δεν είχαν δει τη φωτιά μπορεί να είχαμε και μεγαλύτερες καταστροφές».

Η υφυπουργός Παιδείας, Εύη Χριστοφιλοπούλου, μιλώντας στη ΝΕΤ γνωστοποίησε ότι στο 8ο λύκειο Πατησίων εκπλάπησαν από το εργαστήριο όλοι οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές.

«Οι καταληψίες που είναι μειοψηφίες στρέφονται κατά του εαυτού τους. Τα τελευταία χρόνια έχουμε φτάσει σε σημείο κάθε Οκτώβρη να είναι μόδα οι καταλήψεις. Δέχομαι ότι φέτος ήταν περισσότερες. Αλλά εδώ είχαμε φαινόμενα επικίνδυνα...», τόνισε η υφυπουργός και επεσήμανε ότι «οι καταληψίες θα αναγκαστούν να πηγαίνουν το Σάββατο στο σχολείο, ώστε να μη χαθεί ούτε μία εκπαιδευτική ώρα».

Σοκαρισμένη η κοινωνία στα Ιωάννινα

Ανησυχία έχει προκαλέσει στη κοινωνία των Ιωαννίνων η μεταφορά στο νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση από το 4ο Λύκειο που βρίσκονταν υπό κατάληψη μιας ανήλικης μαθήτριας και ενός 20χρονου άντρα. Σύμφωνα με την Αστυνομική Διεύθυνση οι νέοι κατέρρευσαν την Τετάρτη αργά το βράδυ από χρήση ουσιών, ενώ την επόμενη μέρα άλλος ένας εξωσχολικός βρέθηκε στον προαύλιο χώρο του σχολείου.

Έβγαλαν όπλο στην Κρήτη

Επεισόδια και στην Κρήτη, καθώς ομάδα εξωσχολικών που βρέθηκε στην αυλή του Γενικού Λυκείου στο Αρκαλοχώρι, που τελούσε υπό κατάληψη, λογομάχησε με μαθητές και τους απείλησε με όπλο.

271 τα υπό κατάληψη σχολεία

Σε 271 σχολεία συνεχίζονται οι καταλήψεις, από 450 που ήταν την περασμένη Παρασκευή σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας.

Ενδεικτικά, στην Αττική 137 σχολεία βρίσκονται υπό κατάληψη, 25 στην Κρήτη, 21 στην Ήπειρο και 14 στην Κεντρική Μακεδονία.
Πηγή: Αντώνης Αντζολέτος, Βίκυ Παύλου